ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα επωφεληθούν από την πρόταση της Κυβέρνησης για το πέναλτι 12% - Επηρεάζονται χιλιάδες πολίτες

Συντάξεις: Ποιοι θα επωφεληθούν από την πρόταση της Κυβέρνησης για το πέναλτι 12% - Επηρεάζονται χιλιάδες πολίτες

Ολοκληρώθηκε η σημερινή (27/10) συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου με τους κοινωνικούς εταίρους, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση της Κυβέρνησης για το πέναλτι του 12% στις συντάξεις όσων αποχωρούν στα 63 έτη αντί στο 65ο έτος της ηλικίας τους, όπως είχε ενημερώσει και το ThemaOnline σε προηγούμενο δημοσίευμα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στοιχεία και δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την επενδυτική πολιτική του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνάρτηση με τις οποίες ακουστήκαν απόψεις από τα μέλη του Συμβούλιου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενώ επίσης παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά της πρότασης για την ελάφρυνση της αναλογιστής μείωσης των πρόωρων συντάξεων, η οποία κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων χωρίς να επηρεάζει την βιωσιμότητα του και χωρίς να συνεπάγεται σε αύξηση εισφορών.

«Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου μέσω των κριτήριων που έχουν τεθεί», επεσήμανε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι τα κριτήρια έχουν ως επίκεντρο την συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης που ανέρχεται σε 40 χρόνια.

«Παράλληλα υπάρχουν επιπρόσθετα κριτήρια και παράμετροι όμως σημειώνεται ότι η πρόταση μας είναι προς συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους και οι λεπτομέρειες της θα προσδιοριστούν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός ανέφερε ότι από την πρόταση αναμένεται να επωφεληθούν άμεσα χιλιάδες πολίτες και σταδιακά εκατοντάδες.

«Ευνοούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, στην μεταποίηση, στις πωλήσεις και ειδικότερα σε επαγγέλματα που χρειάζεται χειρωνακτική εργασία ή ορθοστασία και είναι σε αυτά τα οποία όσοι εργάζονται τα ξεκινούν από πολύ νωρίς», δήλωσε.

Καταληκτικά, επεσήμανε ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να γίνουν συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Δείτε όσα δήλωσε στο πιο κάτω απόσπασμα:

Αυτούσια η δήλωση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννη Παναγιώτου μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρία του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν για τα κύρια συμπεράσματα της Αναλογιστικής Μελέτης του ΤΚΑ με έτος αναφοράς το 2020, για την επενδυτική πολιτική του αποθεματικού του ΤΚΑ και για τα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης που προσδιορίζει τις δυνατότητες στοχευμένων ελαφρύνσεων στην αναλογιστική αναπροσαρμογή της Θεσμοθετημένης Σύνταξης για εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πριν το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η βιωσιμότητα του ΤΚΑ σε βάθος χρόνου και διαπιστώθηκε ότι οι προγραμματισμένες εισφορές είναι ικανοποιητικές, ενώ δεν προκύπτει ανάγκη διαφοροποίησης του ορίου συνταξιοδότησης.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν στοιχεία και δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την επενδυτική πολιτική του ΤΚΑ, σε συνάρτηση με τις οποίες ακούστηκαν απόψεις από τα μέλη του Συμβουλίου.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά της πρότασης που διαμορφώθηκε για την ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης των πρόωρων συντάξεων η οποία κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του ΤΚΑ, χωρίς να επηρεάζει την βιωσιμότητά του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.

Η πρόταση επηρεάζει σημαντικό ποσοστό των συνταξιούχων που έχουν υποστεί αναλογιστική μείωση οι οποίοι αποτελούν σχεδόν το 25% του συνόλου, μέσα από την εξαίρεση της πλήρους βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση για όσους πολίτες ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχουν τεθεί και έχουν ως επίκεντρο την συμπλήρωση του 85% της περιόδου ασφάλισης, που ανέρχεται σε 40 χρόνια.

Σημειώνεται ότι μέσα από την πρόταση θα επωφεληθούν άμεσα χιλιάδες και σταδιακά εκατοντάδες πολίτες, ενώ ευνοούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία, στην μεταποίηση και στις πωλήσεις.

Το οικονομικό κόστος της πρότασης δεν μπορεί να αυξηθεί επειδή βασίζεται στα συμπεράσματα της αναλογιστικής μελέτης, ενώ η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους κατά το επόμενο διάστημα, για να επιδιωχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top