ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γνώστης του Κυπριακού ο απεσταλμένος Γκουτέρες – Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από ΓΓ ΟΗΕ η Λευκωσία

Γνώστης του Κυπριακού ο απεσταλμένος Γκουτέρες – Εν αναμονή επίσημων ανακοινώσεων από ΓΓ ΟΗΕ η Λευκωσία

Γνώστης του Κυπριακού φαίνεται πως είναι ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τον οποίο ήδη η Λευκωσία άναψε το «πράσινο» φως για διορισμού, αναμένοντας πλέον τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα γίνουν πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και παρότι η Λευκωσία κρατεί κλειστά τα χαρτιά της τόσο για το φύλο του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ όσο και για την εθνικότητά του, το εν λόγω πρόσωπο είχε μία επαφή με το Κυπριακό από παλαιότερο ρόλο που κατείχε στον Οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τους όρους εντολής, παρότι αυτοί ξεκάθαρα είναι αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εντούτοις, διπλωματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εκφεύγουν από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία, όπως υποδεικνύουν, είναι δεσμευτικά τόσο για τον Αντόνιο Γκουτέρες όσο και για τον απεσταλμένο του.

Κύρια αποστολή, πάντως, του απεσταλμένου Γκουτέρες θα είναι η διερεύνηση των προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, χωρίς για την ώρα να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα «τρέξει» αυτή η προσπάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για την Λευκωσία η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει απεσταλμένου και κυρίως το γεγονός πως ήδη έχει καταλήξει στην προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών και ενεργειών στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Το όνομα της Beyoncé θα γίνει λήμμα σε λεξικό



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top