ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανένα παιδί που έχει ανάγκη χωρίς πρωινό στο σχολείο: Πάνω από 14χιλιάδες μαθητές στηρίχθηκαν με δωρεάν πρόγευμα - Λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

Κανένα παιδί που έχει ανάγκη χωρίς πρωινό στο σχολείο: Πάνω από 14χιλιάδες μαθητές στηρίχθηκαν με δωρεάν πρόγευμα - Λεπτομέρειες για τους δικαιούχους

Ενα ακόμα πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί για να ενισχύσει την καλύτερη εμπειρία και ποιότητα των παιδιών εντός του σχολικού χώρου. Η παροχή δωρεάν πρωινού σε παιδιά που έχουν ανάγκη τα οποία φοιτούν σε δημόσια σχολεία, έχει ως στόχο την στήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 περίπου πάνω από 14000 μαθητές/μαθήτριες στηρίχθηκαν με Δωρεάν πρόγευμα.

Πρόκειται για το έργο «Σίτιση μαθητών/ριών που έχουν ανάγκη» το οποίο στοχεύει να προσφέρει δωρεάν πρωινό σε παιδιά που έχουν ανάγκη που φοιτούν σε δημόσια σχολεία (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης), ενώ προσφέρει επίσης δωρεάν γεύματα σε μαθητές/μαθήτριες νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που επιλέγουν να φοιτήσουν στα Ενιαία και Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία.

Πάνω από τρια εκατομμύρια ευρώ το κόστος για να καλυφθούν οι ανάγκες δικαιούχων παιδιών

Το πρόγραμμα Παροχής Δωρεάν Προγεύματος έχει ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Θ.Αλ.Ε.Ι.Α (Θεμέλια Αλλαγής, Ευημερίας, Ισότητας και Ανάπτυξης), για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Το συνολικό κόστος για το 2022-2023 ανήλθε πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ, συγκεκριμένα στα 3.046.639 ευρώ.

Αναλυτικά στον πίνακα πιο κάτω φαίνεται ο αριθμός δικαιούχων ανα βαθμίδα , Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση όπως και ο αριθμός προγευμάτων παραχωρήθηκε για τις ανάγκες του προγράμματος, ώστε κανένας μαθητής που έχει ανάγκη να μην μείνει χωρίς πρόγευμα.

Σύμφωνα με τον πίνακα η μεγαλύτερη ανάγκη παρουσιάζεται στην δημοτική Εκπαίδευση με το συνολικό αριθμό παιδιών δικαιούχων παιδιών να αγγίζει τις 7537.

Σκοπός αυτού του έργου είναι η αντιμετώπιση της υλικής στέρησης μέσω της παροχής δωρεάν γευμάτων και η εξασφάλιση επαρκών προτύπων διατροφής για τους/τις μαθητές/μαθήτριες που έχουν ανάγκη.

Στους δικαιούχους μαθητές/μαθήτριες προσφέρεται καθημερινά δωρεάν πρωινό από το σχολικό κυλικείο. Τα προσφερόμενα είδη πρωινού επιλέγονται από την εγκεκριμένο κατάλογο ειδών πρωινού για τα σχολικά κυλικεία σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Το ThemaOnline σε επικοινωνία με το Υπ.Παιδείας έλαβε διευκρινίσεις για τους δικαιούχος και το εν λόγω πρόγραμμα.

Ποίοι είναι οι δικαιούχοι Δωρεάν πρωϊνου στο σχολείο:

Δυνατότητα για να επιλεγούν ως δικαιούχοι δωρεάν προγεύματος έχουν οι μαθητές/μαθήτριες που εντάσσονται στις πιο κάτω κωδικοποιημένες κατηγορίες, όπως αυτές αναφέρονται αναλυτικά σε σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Α.Ν) :

  • Κωδικός 1: Οικογένειες που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Δημόσιο Βοήθημα
  • Κωδικός 2: Άνεργοι γονείς (λήπτες/ριες επιδόματος ανεργίας)
  • Κωδικός 3: Ορφανά παιδιά (λήπτες/ριες επιδόματος ορφανίας)
  • Κωδικός 4: Μονογονεϊκές οικογένειες (λήπτες/ριες επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας)
  • Κωδικός 5: Πολύτεκνες οικογένειες (λήπτες/ριες επιδόματος τέκνου)
  • Κωδικός 6: Ιδιαίτερα ανεπαρκές εισόδημα γονέων για άλλους λόγους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος παρέχεται μέσω των Ταμείων Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ+), συνεπώς δεν απαιτείται καμία συνεισφορά από τους δικαιούχους, εφόσον πληρούν τα πιο πάνω κριτήρια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα δημόσια σχολεία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτική Εκπαίδευση, Μέση Γενική Εκπαίδευση, Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση).

Εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας για το πρόγραμμα «Σίτιση μαθητών/ριών που έχουν ανάγκη»

Σημαντικό να αναφερθεί ότι ολα τα σχολεία στα οποία υπάρχουν δικαιούχοι, συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σε όλα τα σχολεία έχει σταλεί εγκύκλιος στην οποία υπάρχουν όλα τα έντυπα για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος. Έτσι ο γονέας/κηδεμόνας κάθε υποψήφιου δικαιούχου για να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, παραλαμβάνει το ειδικό έντυπο συμμετοχής από το σχολείο φοίτησης του υποψήφιου δικαιούχου. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των σχολείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Συστήματος Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού (ΣΕΠ) κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023, πληρούσαν τα κριτήρια και συμμετείχαν στο πρόγραμμα περίπου 14500 μαθητές/μαθήτριες.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top