ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έμειναν εκτός ευέλικτου ωραρίου οι ωρομίσθιοι του Δημοσίου – Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται εξαίρεση

Έμειναν εκτός ευέλικτου ωραρίου οι ωρομίσθιοι του Δημοσίου – Σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται εξαίρεση

Την εξαίρεση των ωρομίσθιων υπαλλήλων στο Δημόσιο από τις πρόνοιες εφαρμογής ευέλικτου ωραρίου εργασίας, ξεκαθαρίζει με εγκύκλιο επιστολή του προς όλα τα αρμόδια Τμήματα, Υπηρεσίες, Υπουργεία και Ανεξάρτητες Αρχές και Θεσμούς, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Όπως αναφέρεται, «ο Γραμματέας της Μικτής Εργατικής Επιτροπής έχει οδηγίες να πληροφορήσει ότι ο θεσμός του ευέλικτου ωραρίου δεν προνοείται στους Κανονισμούς Όρων Απασχόλησης Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται μόνο για σκοπούς ελέγχου της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης στο ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό και δεν ισχύουν οι υπόλοιπες διατάξεις που ισχύουν στο δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό σύμφωνα με τους «περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χρόνος Εργασίας) Κανονισμών του 1990 έως 2023».

Παρόλα αυτά, προστίθεται, στη συνεδρία της Μόνιμης Υποεπιτροπής της Μικτής Εργατικής
Επιτροπής (ΜΥΜΕΕ) ημερομηνίας 13.3.2015 αποφασίστηκε να παραχωρείται έγκριση από την Αρμόδια Αρχή για εξαίρεση μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπου δεν δημιουργούνται λειτουργικά ή άλλα προβλήματα στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα.

Στην περίπτωση αυτή, τονίζεται στην εγκύκλιο, τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα που επιθυμούν να εφαρμόσουν ελαστικό ωράριο στο ωρομίσθιο προσωπικό τους, «θα πρέπει να τεκμηριώνουν επαρκώς την εν λόγω ανάγκη, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία όπως: αριθμό και τίτλο επηρεαζόμενου προσωπικού απαιτούμενα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων χώρων εργασίας, καθώς επίσης και κατά πόσο η εφαρμογή του εν λόγω θεσμού συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος και εν πάση περιπτώσει ότι δεν θα προκαλέσει οποιαδήποτε λειτουργικά ή άλλα προβλήματα στο Τμήμα».
Το νέο ευέλικτο ωράριο στο Δημόσιο

Σε σχέση με το ευέλικτο ωράριο στο Δημόσιο, υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Απρίλιο η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποιητικούς Κανονισμούς, με τους οποίους διευρύνθηκε περαιτέρω το ωράριο.

Ειδικότερα, διευρύνθηκε το ωράριο εργασίας στη δημόσια υπηρεσία κατά μισή ώρα πιο νωρίς σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι τότε, ενώ διευρύνθηκε και το ελαστικό ωράριο εργασίας, από μία ώρα σε μία και μισή ώρα, από τις 7.00 π.μ./8.30 π.μ. έως τις 2.30 μ.μ./4.00 μ.μ.

Σημειώνεται πως, το εν λόγω μέτρο εφαρμόστηκε δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση των τροποποιητικών Κανονισμών και αφότου δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλλει απειλές για την ζωή του ο Βέργας: «Υποψιάζομαι ποιος βρίσκεται πίσω» - Όσα αναφέρει στο «Τ»

Μειώθηκε η ποινή φυλάκισης του Ρώσου για το θανατηφόρο με θύμα τον Παναγιώτη Χριστοφόρου - Αυτός είναι ο λόγος

Εκλογές 2024: Ιδού οι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για Δημάρχοι και Αντιδημάρχοι - Με κατά βούληση για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας έπεσε από τον Λευκό Πύργο και σκοτώθηκε

Αρχιεπίσκοπος για Μονή Αββακούμ: «Καλούν και άλλους μάρτυρες - Το πόρισμα της ανακριτικής θα σταλεί στο εξαμελές»

Τροχαίο στην Αγία Νάπα: Δεν φορούσαν κράνος οι δύο νεαροί - Χωρίς άδεια και ασφάλεια ο οδηγόςΠαίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Παίρνει θέση το ΑΚΕΛ στην κόντρα Ελεγκτικής - Νομικής: «Να αναλάβει πρωτοβουλία ο ΠτΔ...να μην περιορίζεται να σχολιάζει ως παρατηρητής»

Θέση παίρνει για τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας το ΑΚΕΛ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΠτΔ πρέπει να αναλάβει για να λυθεί το ζήτημα και να τερματιστεί αυτή η θεσμική σύγκρουση»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top