LIKE ONLINE

Από την Αργεντινή ως την Αυστραλία - Οι 30 πιο cool προορισμοί για να πας το 2024

Από την Αργεντινή ως την Αυστραλία - Οι 30 πιο cool προορισμοί για να πας το 2024

Κάθε χρόνο το National Geographic φτιάχνει την λίστα με τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς για να επισκεφθεί κανείς. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει πολλές επιλογές από την απλή εξερεύνηση μίας μεγάλης πόλης και από την απλή απόδραση από την καθημερινότητα μέχρι την ανακάλυψη νέων γαστρονομικών επιλογών.

Μεταξύ αυτών που έχει ξεχωρίσει για φέτος το περιοδικό είναι πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί, αλλά και το Σιάν της Κίνας, το οποίο είναι γνωστό για τον πήλινο στρατό, ένα μοναδικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Μέσα στο 2024 το Ταϊνάν, η αρχική πρωτεύουσα της Ταϊβάν, πρόκειται να γιορτάσει τη 400η επέτειο της το 2024 και το περιοδικό αναφέρει ότι αυτή είναι μία καλή αφορμή να γευτείτε το ρύζι γαλοπούλας, την πουτίγκα τόφου και πολλά ακόμη.

Αυτοί είναι οι 30 πιο cool προορισμοί για το 2024
1. Αλβανικές Άλπεις, Αλβανία
2. Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία
3. Εμίλια-Ρομάνα, Ιταλία
4. Ο γύρος της Ευρώπης με τρένο
5. Γκαλογουέϊ και νότιο Άιρσαϊρ, Σκωτία
6. Νόρντλαντ, Νορβηγία
7. Βόρειο Γιορκσάιρ, Αγγλία
8. Πομπηία, Ιταλία
9. Σάιμαα, Φινλανδία
10. Τάρτου, Εσθονία
11. Γερμανία
12. Βαλέτα, Μάλτα
13. Ουαλία
14. Wild Atlantic Way, Ιρλανδία
15. Έρημος Ατακάμα, Χιλή
16. Λίμα, Περού
17. Πολιτεία της Νέας Υόρκης
18. Μαϊάμι, Φλόριντα
19. Δομινίκα
20. Νέα Σκωτία, Καναδάς
21. Τέξας
22. Χερσόνησος Γιουκατάν, Μεξικό
23. Υγροβιότοποι της Ιβηρικής, Αργεντινή
24. Ακαγκέρα, Ρουάντα
25. Ξηρά δάση Αντρεφάνα, Μαδαγασκάρη
26. Σιέρα Λεόνε
27. Σικίμ, Ινδία
28. Ταϊνάν, Ταϊβάν
29. Σιάν, Κίνα
30. Βικτώρια, Αυστραλία

Akagera, Ρουάντα

Το Εθνικό Πάρκο Akagera, το οποίο θα γιορτάσει την 90ή επέτειό του το 2024, έχει έκταση 433 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένα συνονθύλευμα από βάλτους, σαβάνα και δασικές εκτάσεις που βρίθουν από άγρια ζώα. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι.

Ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα της Ρουάντα, αποδεκατίστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας το 1994, όταν οι πρώην εξόριστοι αγρότες επέστρεψαν στην περιοχή, ισοπέδωσαν τη γη και εξαφάνισαν την άγρια ζωή για να κάνουν χώρο για τη βόσκηση βοοειδών.

Το 2010, ιδρύθηκε η εταιρεία διαχείρισης Akagera με όραμα την αποκατάσταση του πάρκου στην προηγούμενη φυσική του αίγλη. Στις επιτυχίες της προστασίας περιλαμβάνεται η επανεισαγωγή λιονταριών και μαύρων ρινόκερων το 2015 και το 2017 και η εισαγωγή λευκών ρινόκερων το 2021. Οι επισκέπτες θα δουν καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, κροκόδειλοι, λεοπαρδάλεις και πουλιά.

Και δεν είναι μόνο η άγρια ζωή που έχει ωφεληθεί: 2.000 μαθητές επισκέπτονται το πάρκο κάθε χρόνο στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ η αυξημένη ανάγκη για οδηγούς, δασοφύλακες και προσωπικό κατά της λαθροθηρίας προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης.

Αναβιώνει το δίκτυο των νυχτερινών σιδηροδρόμων

Μετά από δεκαετίες παρακμής, το δίκτυο των κάποτε σκουριασμένων νυχτερινών τρένων της Ευρώπης αναβιώνει. Πρωταγωνιστής είναι η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία ÖBB, η οποία δρομολογεί 33 νέα τρένα για την υπηρεσία Nightjet sleeper και μια σειρά νέων δρομολογίων, όπως το Παρίσι προς το Βερολίνο. Αλλού, η European Sleeper επεκτείνει το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Βερολίνο που εγκαινίασε πρόσφατα προς την Πράγα μέσω Δρέσδης, ενώ σχεδιάζει να κάνει διαδρομές και στη Σκανδιναβία και την Ισπανία.

Η Midnight Trains – η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως ένα «ξενοδοχείο σε ράγες» εμπνευσμένο από τη δεκαετία του 1920 – πρόκειται επίσης να ξεκινήσει την πρώτη της υπηρεσία, από το Παρίσι στη Βενετία μέσω του Μιλάνου, το 2025. Άλλα δρομολόγια που ετοιμάζονται περιλαμβάνουν το Παρίσι προς το Εδιμβούργο και το Πόρτο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες από τη Σκωτία θα μπορούν σύντομα να φτάσουν στην Πορτογαλία με μία μόνο αλλαγή στη γαλλική πρωτεύουσα, και να κοιμηθούν σε κομψά βαγόνια κατά τη διαδρομή.

Οι εταιρείες αυτές δεν είναι οι μόνες που εκμεταλλεύονται το αίσθημα της νοσταλγίας. Το επόμενο έτος, το τρένο με κρεβάτι Orient Express La Dolce Vita είναι έτοιμο να φτιάξει έξι δρομολόγια που θα καλύπτουν όλη την Ιταλία, από τις χιονισμένες Άλπεις μέχρι τις ακτές της Σικελίας. Φυσικά, πρόκειται για μια σοβαρά κομψή υπόθεση, που θυμίζει τη χρυσή εποχή των σιδηροδρομικών ταξιδιών, με κρεμ χρωματική παλέτα, υπηρεσίες πέντε αστέρων και κορυφαία ιταλική κουζίνα.

Saimaa, Φινλανδία

Δεν είναι μόνο ο καθαρός αέρας και η ηρεμία που προσελκύει τους Φινλανδούς στα δάση και τις λίμνες της Saimaa – είναι και το φαγητό. Το 2024 αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο, όταν θα γίνει η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας. Πολλά από τα πιο αγαπημένα προϊόντα της περιοχής προέρχονται από τα δάση και τα νερά της: άγρια θηράματα, κανθαρέλλες και βατόμουρα από τα δάση, πέρκες και βεντάλιες από τις λίμνες. Ο καπνιστός τάρανδος υποδηλώνει τις αρκτικές επιρροές της περιοχής, ενώ παραγωγοί όπως το οινοποιείο Ollinmäki Winery είναι αυτοί που στηρίζουν την αμπελοοινική βιομηχανία της Φινλανδίας.

Το φαγητό αποτελεί χρήσιμη πυξίδα κατά την εξερεύνηση μιας γωνιάς της Ευρώπης γεμάτης μονοπάτια πεζοπορίας, αρχοντικά και ιστορικές πόλεις. Το Särä, ένα πιάτο με ψητό αρνί και πατάτες, αποτελεί σπεσιαλιτέ του Lemi, ενώ οι αγορές της κοντινής πόλης Lappeenranta και της πόλης Mikkeli πωλούν τα πάντα, από τοπικά τουρσιά και φινλανδικό χαβιάρι μέχρι φρέσκες φράουλες και κρεατόπιτες. Η πόλη Savonlinna, σε απόσταση 65 μιλίων ανατολικά, αξίζει μια παράκαμψη – φιλοξενεί ένα φρούριο και είναι επίσης η γενέτειρα του lörtsy, μιας ζύμης σε σχήμα μισοφέγγαρου γεμισμένης με κρέας και ρύζι.

Βαλέτα, Μάλτα

Η Βαλέτα αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, ενώ διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες για να την επισκεφθεί κανείς μέσα στο 2024. Για παράδειγμα η νέα βιογραφική ταινία του Ridley «Ναπολέων» χρησιμοποιεί επίσης την περιοχή του Μεγάλου Λιμανιού, που συνδέει την πόλη με τα γειτονικά τείχη-οχυρά, ως διπλή για τη γαλλική ναυτική πόλη της Τουλόν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κινηματογραφιστές εντυπωσιάστηκαν από τη Βαλέτα.

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ο ορίζοντάς της με τις πολεμίστρες και τους θόλους του καθεδρικού ναού διαμορφώθηκε από ένα πολυεθνικό τάγμα ιπποτών που κυβέρνησε τη Μάλτα από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα. Οι γραφικές βεράντες βρίσκονται πάνω από μια λαμπερή προκυμαία, όπου τα ξύλινα μπαλκόνια των αρχοντικών δεσπόζουν πάνω από τους στενούς δρόμους – προσθέστε και τον ζεστό καιρό που επικρατεί όλο το χρόνο και δεν είναι μόνο οι κινηματογραφιστές που θα πρέπει να εμπνευστούν για να την επισκεφθούν το 2024.

Xi’an, Κίνα

Είναι αρκετά παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 50 χρόνια, ένα σύμβολο του κινεζικού πολιτισμού αναπαυόταν κάτω από τα χωράφια της επαρχίας Shaanxi. Οι αγρότες που έσκαβαν ένα πηγάδι στις 29 Μαρτίου 1974 ανακάλυψαν το κεφάλι μιας φιγούρας που αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους περισσότερους από 8.000 στρατιώτες του Στρατού Τερακότα.

Καθήκον τους ήταν να φρουρούν το κοντινό συγκρότημα τάφων του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, του Τσιν Σι Χουάνγκ, μετά το θάνατό του το 210 π.Χ. – η χαμηλή, δασοσκεπής πυραμίδα παραμένει ανασκαμμένη μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο πολιτιστικός τομέας της χώρας δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια: 382 νέα μουσεία καταγράφηκαν μόνο το 2022, συμπεριλαμβανομένου του Αρχαιολογικού Μουσείου Shaanxi του Xi’an.

Η Κίνα είχε τους πιο μακροχρόνιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με το Covid από κάθε άλλη μεγάλη χώρα, οπότε οι επισκέπτες έχουν πολλά να καλύψουν, από το να πλεύσουν στον ποταμό ανάμεσα στις βουτηγμένες στην ομίχλη κορυφές του Γκουιλίν μέχρι την δοκιμή τοπικών κουζινών στο Πεκίνο ή τη Σαγκάη.

ΠΗΓΗ: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top