ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γεύμα απόρων» σε 3000 άτομα στη Λεμεσό: Το Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων

«Γεύμα απόρων» σε 3000 άτομα στη Λεμεσό: Το Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» και τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων

Είκοσι χρόνια λειτουργεί το πρόγραμμα «Γεύμα απόρων» , φτάνοντας το 2023 να προσφέρει παροχή γεύματος σε καθημερινή βάση σε 3000 άτομα.

Το Γεύμα Απόρων,  αποτελεί πρόγραμμα του Πολυδύναμου Κέντρου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», λειτουργεί από το 2003 με σκοπό την παροχή γεύματος σε καθημερινή βάση, σε μονήρη άτομα, οικογένειες και φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια.

Η Υφυπουργός Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου σε ομιλία της ανέφερε «Υπάρχει συνεργασία και με άλλους οργανισμούς που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να παρέχονται γεύματα σε όσο τον δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Το 2003 ο αριθμός εξυπηρετούμενων ήταν 50 άτομα, ενώ σήμερα το 2023 το πρόγραμμα παρέχει καθημερινά γεύματα σε περίπου 3000 άτομα. Τα γεύματα αυτά παρέχονται στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, καθώς και σε άλλες Ενορίες της Μητροπόλεως, με στόχο την εξυπηρέτηση ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη μετακίνησή τους».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Πολυδύναμο Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», ανέπτυξε πολύ ουσιαστικές και ποιοτικές υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Οικογενειακής Καθοδήγησης, το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» και τις Υπηρεσίες προς τους Ηλικιωμένους, Αναπήρους και Ψυχικά Πάσχοντες, στους οποίους και παραχωρείται γεύμα. Κάτω από την αιγίδα του «Άγιου Ιωάννη του Ελεήμων», εντάσσεται από το 2023 και το «Κέντρο Ημέρας για Εφήβους με Συμπτώματα Διαταραχής Διαγωγής».

Οπως ανέφερε η Υφυπουργός Πρόνοιας «Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, στηρίζεται και το έργο του Πολυδύναμου Κέντρου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», το οποίο έλαβε για το 2023 κρατική ενίσχυση ύψους €20.000 για τη λειτουργία του Κέντρου Οικογενειακής Καθοδήγησης, €20.000 για το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», €20.000 για τις Υπηρεσίες προς τους Ηλικιωμένους, Αναπήρους και Ψυχικά Πάσχοντες και €272.580 για το νέο πρόγραμμα «Κέντρο Ημέρας για Εφήβους με Συμπτώματα Διαταραχής Διαγωγής».


Οι στόχοι λειτουργίας του προγράμματος:

Ραγδαία η αύξηση των δικαιούχων το 2023, με ολοένα περισσότερα άτομα να βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αύξησης των τιμών.

  • Η συνέχιση της παραμονής των ηλικιωμένων στο φυσικό τους περιβάλλον και η αποφυγή της ιδρυματοποίησης.
  • Η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Η διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής μέσω της υγιεινής διατροφής, κοινωνικοποίησης, ψυχαγωγίας και επιμόρφωσης των ευάλωτων ομάδων.
  • Η κάλυψη μιας από τις βασικότερες κοινωνικές ανάγκες των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, του φαγητού, σε άτομα που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες:

Πέρα από το γεύμα σε άπορα άτομα προσφέρονται υπηρεσίες απασχόλησης και δραστηριοποίησης ατόμων.

  • Γεύμα σε μονήρη άτομα, ηλικιωμένους, ψυχικά ασθενείς και άνεργους το οποίο παρέχεται από Δευτέρα- Παρασκευή κατά τις ώρες 11:00π.μ. μέχρι 1:00μ.μ.
  • Απασχόληση- δραστηριοποίηση των ψυχικά ασθενών και μοναχικών ατόμων με ευκαιρίες κοινωνικοποίησης τους. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν οργανωμένες εκδρομές και διαλέξεις σε θέματα που αφορούν τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού καθώς επίσης και εκδηλώσεις. Στις δραστηριότητες αυτές συμμετέχουν κυρίως τα άτομα που εξυπηρετούνται από την παροχή καθημερινού γεύματος.
  • Παροχή γεύματος και κοινωνικής στήριξης σε έκτακτα περιστατικά τα οποία παραπέμπονται από κρατικές ή μη υπηρεσίες. Για την εξέταση και αξιολόγηση των περιπτώσεων υπάρχει στενή συνεργασία με όλα τα τοπικά Γραφεία Ευημερίας της Λεμεσού.
  • Παροχή γεύματος σε άνεργες οικογένειες και σε αιτητές ασύλου.
  • Στο πρόγραμμα εργοδοτείται κοινωνική λειτουργός, η οποία σε συνεργασία με τα άτομα καθώς επίσης και με διάφορες κρατικές και μη υπηρεσίες στοχεύει στην επίτευξη των προσωπικών στόχων του κάθε ατόμου με τελικό σκοπό την αυτοεξυπηρέτηση του και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
  • Κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από προσοντούχο προσωπικό

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top