ΥΓΕΙΑ

Άρχισαν οι εποχικές ιώσεις: Πόσες μέρες κρατάνε και ποια τα συμπτώματα – Θα υπάρξει έξαρση κορωνοϊού;

Άρχισαν οι εποχικές ιώσεις: Πόσες μέρες κρατάνε και ποια τα συμπτώματα – Θα υπάρξει έξαρση κορωνοϊού;

Οι ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού φεύγουν σιγά σιγά από τη χώρα μας και δίνουν τη σκυτάλη στο φθινόπωρο.

Οι συνεχείς και απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του φθινοπώρου, αποτελούν την κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης.

Με την πρώτη ψύχρα, παρατηρούνται και τα πρώτα κρούσματα των εποχικών ιώσεων, όπως της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος κ.ά  και ως επί το πλείστον, προσβάλλουν το αναπνευστικό μας σύστημα.

Ο Επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «άρχισαν οι εποχικές λοιμώξεις ο οποίες προκαλούνται από ένα μεγάλο αριθμό ιών, συνηθέστερα εκπροσώπους της οικογένειας των ρινοϊών, οι οποίοι προκαλούν συνάχι, κρυολόγημα το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό»

Όσο αφορά τη γρίπη, σημείωσε ότι «δεν φαίνεται ακόμα να έχουμε κρούσματα γρίπης, αφού συνήθως η γρίπη παρουσιάζει έξαρση μέσα στα Χριστούγεννα»

«Οι εποχικές ιώσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή μπορεί να κρατήσουν από 3-4 μέρες μέχρι και 1 εβδομάδα και παρουσιάζονται και στα παιδιά», συμπλήρωσε.

«Είναι μεταδοτικές αλλά από τα παιδιά στους ενήλικες δεν είναι τόσο εύκολο να μεταδοθεί όσο το αντίστροφο», εξήγησε.

Παράλληλα, τόνισε, ότι «κυκλοφορεί ακόμα και ο κορωνοϊός. Όσοι βγαίνουν θετικοί πρέπει να το δηλώνουν, όχι να περιορίζονται επειδή έκαναν self test. Είναι σημαντικό κυρίως για προληπτικούς λόγους ειδικά για άτομα που μπορεί να νοσήσουν βαριά, να χρειαστούν αντιικά φάρμακα»

«Η έγκαιρη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων αποτρέπει τη βαριά νόσηση. Το να δηλώνονται τα θετικά κρούσματα θα βοηθήσει και στην επιδημιολογική μας εικόνα για να ξέρουμε τι γίνεται αλλά θα βοηθήσει και τα άτομα που έχουν καρδιακά νοσήματα, διαβήτη ή πνευμονικά νοσήματα να κάνουν άμεση αγωγή ώστε να προστατευθούν», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός

Μεταξύ άλλων, ο επιδημιολόγος είπε ότι «θα υπάρξει μια έξαρση του κορωνοϊού με την παρούσα κατάσταση που έχουμε αλλά τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, αφού δεν έχουμε εισαγωγές όπως πριν 1-2 χρόνια»

Συμβουλές για προστασία

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, «συμβάλει» στην αύξηση των ιώσεων αλλά και των ασθενών.

Για το λόγο αυτό, ο κύριος Βωνιάτης ανέφερε ορισμένες συμβουλές προστασίας όπως «την ισορροπημένη διατροφή, που να είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, μάσκα για άτομα που θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο αλλά και σωστό ντύσιμο, κυρίως το βράδυ που πέφτει αρκετά η θερμοκρασία»

«Όσοι καπνίζουν θα ήταν καλό να το μειώσουν ή να το κόψουν γιατί το κάπνισμα ερεθίζει τους αεραγωγούς και μολύνονται πιο εύκολα από αυτούς που δεν καπνίζουν αφού εξασθενούν οι άμυνες του οργανισμού», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη Παρασκευή: «Η ζωή εν τάφω…» - Η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και ο Επιτάφιος

Μεγάλη Παρασκευή: «Η ζωή εν τάφω…» - Η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και ο Επιτάφιος

Η Μεγάλη Παρασκευή, η Παρασκευή προ του Πάσχα, είναι μέρα πένθους και νηστείας για όλη την Χριστιανοσύνη καθώς τότε κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top