ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέραν των 300 καταγγελιών για ρίψη πυροτεχνημάτων σε 18 μήνες – Πόσες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν και πόσοι καταδικάστηκαν

Πέραν των 300 καταγγελιών για ρίψη πυροτεχνημάτων σε 18 μήνες – Πόσες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν και πόσοι καταδικάστηκαν

Συνολικά 323 αναφορές/καταγγελίες για ρίψη βεγγαλικών, τέθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με την διερεύνησή τους, ωστόσο, να είναι δύσκολη όπως φαίνεται, αφού μόλις για τις 23 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και υπήρξαν ελάχιστες καταδίκες.

Τα εν λόγω στοιχεία, παρέθεσε στη Βουλή η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου-Κουκκίδη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που της υπέβαλε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Όπως παραδέχεται η Υπουργός Δικαιοσύνης, η Υπηρεσία Μεταλλείων ως η αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση για ρίψη βεγγαλικών, κατά τις βραδινές ώρες αδυνατεί να ανταποκριθεί στις καταγγελίες για ρίψη βεγγαλικών.

Λόγω ακριβώς αυτής της αδυναμίας, σύμφωνα με την κ. Κουκκίδη, η Αστυνομία έλαβε για το έτος 2022 συνολικά 218 αναφορές/καταγγελίες για θέματα πυροτεχνημάτων και σχηματίστηκαν 18 υποθέσεις, ενώ για το έτος 2023 μέχρι τα τέλη Ιουλίου λήφθηκαν 105 αναφορές/καταγγελίες για θέματα πυροτεχνημάτων και σχηματίσθηκαν 5 υποθέσεις.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει η κ. Προκοπίου, σύμφωνα με Εγκύκλιο που εκδόθηκε το 2019, δόθηκαν σχετικές οδηγίες στα μέλη της Αστυνομίας όπως σε περιπτώσεις που γίνεται ρίψη πυροτεχνημάτων χωρίς να εξασφαλίζονται οι σχετικές άδειες από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών ή σε περίπτωση εξασφάλισης άδειας χωρίς να ακολουθούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της, να αναλαμβάνουν την άμεση διερεύνηση όλων των καταγγελιών, πληροφοριών ή περιπτώσεων κατοχής και χρήσης πυροτεχνημάτων που περιέρχονται στην αντίληψή τους.

Στα πλαίσια της διερεύνησης, υπογραμμίζει, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις πρόνοιες της νομοθεσίας και να εξακριβώνουν κατά πόσο εξασφαλίστηκε η σχετική άδεια από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών ή κατά πόσο σε περίπτωση εξασφάλισης της απαιτούμενης άδειας παραβιάζονται οποιοιδήποτε όροι της.

Με βάση τις πιο πάνω πληροφορίες, συμπληρώνει, φαίνεται ότι η Αστυνομία ανταποκρίνεται ήδη στις περιπτώσεις παράνομης κατοχής, χρήσης και μεταφοράς πυροτεχνημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται κατά καιρούς για το θέμα, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση παραβίασης της Νομοθεσίας.

Η διερεύνηση των καταγγελιών

Όσον αφορά τις 18 περιπτώσεις για τις οποίες σχηματίστηκαν υποθέσεις το 2022, με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η Υπουργός Δικαιοσύνης, οι επτά ήταν στην επαρχία Λάρνακας, οι πέντε στην επαρχία Λευκωσίας, άλλες πέντε στην επαρχία Λεμεσού και η μία στην επαρχία Αμμοχώστου.

Από αυτές, για έξι υποθέσεις η Αστυνομία προχώρησε σε ποινικές διώξεις, ενώ για άλλες πέντε υπήρξαν καταδίκες – δύο με επιβολή χρηματικής ποινής, δύο με καταδίκη σε φυλάκιση με αναστολή και μία καταδίκη σε φυλάκιση. Άλλες τρεις υποθέσεις είναι υπό διερεύνηση (μία αφορά ανήλικα πρόσωπα), δύο υπό εκδίκαση, μία παραμένει ανεξιχνίαστη, ενώ άλλη μία χαρακτηρίστηκε ανύπαρκτη.

Σε ό,τι αφορά τις πέντε περιπτώσεις για τις οποίες σχηματίστηκαν υποθέσεις το 2023, οι τρεις παραμένουν υπό διερεύνηση, για μία αποφασίστηκε ποινική δίωξη, ενώ για μία υπήρξε καταδίκη σε φυλάκιση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top