ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοικιάζετε και μετακομίζετε; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαδικασίες μεταφοράς λογαριασμών και το προσφυγικό επίδομα

Νοικιάζετε και μετακομίζετε; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαδικασίες μεταφοράς λογαριασμών και το προσφυγικό επίδομα

Η διαδικασία της μετακόμισης είναι επίπονη και χρονοβόρα όχι μόνο γιατί πρέπει να μαζέψεις σε κουτιά όλα σου τα υπάρχοντα αλλά και λόγω των διαδικασιών μεταφοράς ή και κλεισίματος λογαριασμών.

To ThemaOnline συγκέντρωσε πληροφορίες από τους κυριότερους λογαριασμούς και κατέγραψε τις διαδικασίες που απαιτούνται κατά τη μετακόμιση από ένα διαμέρισμα/οικία σε άλλη διαμονή, είτε αν συνεχίζετε να νοικιάζετε ή έχετε αγοράσει το δικό σας χώρο.

ΑΗΚ

Ως πελάτης της AHK, εάν ο λογαριασμός δηλαδή είναι στο όνομά σας, μπορείτε να διακόψετε τον λογαριασμό ρεύματος όποτε θέλετε χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη.

Η αποσύνδεση μπορεί να γίνει είτε μέσω email ή στα κέντρα εξυπηρέτησης της ΑΗΚ. Εάν γίνει μέσω email, γλιτώνετε αρκετό χρόνο από την αναμονή στο κέντρο εξυπηρέτησης και η αποσύνδεση θα γίνει εντός δύο ημερών. Εάν επισκεφτείτε τα κέντρα εξυπηρέτησης, θα αποσυνδεθεί μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Στην περίπτωση μεταβίβασης λογαριασμού από τον ενοικιαστή πίσω στον ιδιοκτήτη θα πρέπει ο ενοικιαστής να υπογράψει ότι δεν φέρει ένταση στην μεταφορά του λογαριασμό στο όνομα του ιδιοκτήτη. Αν η διαδικασία γίνει μέσω email, θα πρέπει ο ενοικιαστής να υποβάλει την συγκατάθεσή του γραπτώς αναφέροντας ότι δεν φέρει ένσταση στη μεταβίβαση. Εάν πάτε μαζί με τον ιδιοκτήτη στα κέντρα εξυπηρέτησης, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει έχει μαζί του τον τίτλο ιδιοκτησίας του υποστατικού, ταυτότητα, και να πληρώσει εγγύηση 75 ευρώ για να μεταβιβαστεί πίσω στο όνομά του.

Για τη σύνδεση στο νέο διαμέρισμα, στην περίπτωση που το ρεύμα είναι κομμένο, εάν πάτε στο κέντρο εξυπηρέτησης, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα και το νέο ενοικιαστήριο. Θα πρέπει επίσης να πληρώσετε το ποσό των 200 ευρώ ως εγγύηση. Η πληρωμή γίνεται και με μετρητά και με κάρτα. Η σύνδεση θα γίνει μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας.

Κατά την αποσύνδεση επιστρέφεται στον πελάτη το ποσό το οποίο είχε αρχικά υποβάλει ως εγγύηση. Σημειώνεται ότι από την εγγύηση θα αφαιρεθεί το υπόλοιπο του λογαριασμού. Αν υπάρχει θετικό υπόλοιπο από την αφαίρεση, τότε θα σας σταλεί μέσω ταχυδρομείου τελικός λογαριασμός με το υπόλοιπο της εγγύησης και θα μπορείτε να πάρετε τα λεφτά πίσω παρουσιάζοντας το χαρτί στο ταμείο στο κέντρο εξυπηρέτησης της ΑΗΚ και την ταυτότητά σας. Εάν έχετε δηλώσει να παίρνετε τον λογαριασμό σας μέσω email, τότε αναμένεται να λάβετε τον τελικό λογαριασμό εντός μίας εβδομάδας. Δεν θα χρειαστεί να το δείξετε στο ταμείο τυπωμένο, παρά μόνο την ταυτότητά σας. Κατά την παράδοση του ποσού, μπαίνει ένα χαρτόσημο στην απόδειξη για την επιστροφή στο οποίο υπογράφεται πάνω και χρεώνεται 10 σεντς. Το ποσό αυτό μπορεί να σας καταβληθεί και μέσω εμβάσματος στον λογαριασμό σας στην τράπεζα, αποστέλλοντας την κατάσταση IBAN του λογαριασμού. Η καταβολή όμως θα γίνει μέσα σε δύο μήνες.

Υδατοπρομήθεια

Στην περίπτωση όπου στο νέο διαμέρισμα θέλετε να μεταφέρετε τον λογαριασμό του νερού από τον ιδιοκτήτη σε εσάς, σύμφωνα με την Υδατοπρομήθεια Λευκωσίας, θα πρέπει να μεταβείτε στα γραφεία της Υδατοπρομήθειας παρουσιάζοντας το νέο ενοικιαστήριο, ταυτότητα, φωτογραφία του μετρητή και να προσκομίσετε το ποσό των 125 ευρώ ως ντεπόζιτο, το οποίο θα επιστραφεί με το κλείσιμο του λογαριασμού.

Για την μεταφορά του λογαριασμού θα χρειαστεί και η υπογραφή του ιδιοκτήτη. Οπότε μπορεί να έρθει μαζί σας στην Υδατοπρομήθεια ή να σας υπογράψει υπεύθυνη δήλωση την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από την Υδατοπρομήθεια.

Αξίζει ότι για να μπορεί να ολοκληρωθεί η μεταφορά, θα πρέπει να πληρωθεί ο προηγούμενος λογαριασμός. Οπότε σε περίπτωση που το διαμέρισμα ήταν κενό και δεν υπήρχε κατανάλωση, θα υπάρχει τουλάχιστον το πάγιο, ανάλογα φυσικά με την περίοδο που το διαμέρισμα παρέμεινε κενό.

Για τον κλείσιμο του λογαριασμού στον προηγούμενο χώρο διαμονής σας, θα πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας και να υποβάλετε φωτογραφία του μετρητή αναφέροντας ότι θέλετε τον τελικό λογαριασμό και να εξοφλήσετε το υπόλοιπο για να σας επιστραφεί και η εγγύηση.

Από τη στιγμή διακοπής του λογαριασμού, αρχίζει να χρεώνεται αυτόματα και πάλι ο ιδιοκτήτης.

Διαδίκτυο - Cyta

Τόσο για το διαδίκτυο όσο και για τη σταθερή τηλεφωνία, το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφθείτε ένα κατάστημα της Cyta και να δηλώσετε τη νέα σας διεύθυνση. Δεν υπάρχει κόστος εγκατάστασης και ενεργοποίησης. Εάν η μετακόμιση είναι σε διαφορετική επαρχία, όσον αφορά την τηλεφωνική γραμμή θα πρέπει να αλλάξει ο αριθμός.

Σκύβαλα

Στους Δήμους όπου υπάρχει ετήσια χρέωση για τη συλλογή σκυβάλων, συνήθως ο λογαριασμός εκδίδεται περί τα μέσα Οκτωβρίου για όλο το τρέχον έτος. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2023 θα εκδοθούν οι λογαριασμοί για το 2023. Οπότε αν μετακομίζετε τέλος Οκτωβρίου, και έχει ήδη εκδοθεί ο λογαριασμός και είναι στο όνομά σας, θα πρέπει να κάνετε ένσταση στον Δήμο για να πληρώσετε το ποσό που σας αναλογεί. Αν μετακομίζετε πριν εκδοθεί ο λογαριασμός, μπορείτε να πληρώσετε το υπόλοιπο στο ταμείο του Δήμου ή να κάνετε σχετική διευθέτηση με τον ιδιοκτήτη.

Προσφυγικό επίδομα ενοικίου

Εάν είστε λήπτης προσφυγικού επιδόματος ενοικίου από την Υπηρεσία Μέριμνας, και φύγετε πριν τη λήξη του συμβολαίου θα πρέπει να προσκομίσετε τις τρεις τελευταίες αποδείξεις πληρωμής καθώς και το νέο ενοικιαστήριο με τις πρώτες αποδείξεις. Ο σκοπός είναι να αλλάξει η διεύθυνση όπου θα αποσταλεί η επιστολή για επανέλεγχο του επιδόματος.

Υπενθυμίζεται πως αν το ετήσιο ποσό ενοικίου ξεπερνάει τις 5 χιλ. ευρώ θα πρέπει, να χαρτοσημάνετε το αντίγραφο του ενοικιαστηρίου με χαρτόσημα αξίας 2 ευρώ τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από τον Δικηγορικό Σύλλογο στο Δικαστήριο ή από τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, και να κολληθεί στη σελίδα με τις υπογραφές, ακριβώς δίπλα.

Το ποσό του επιδόματος που θα λαμβάνετε θα συνεχίσει να είναι το ίδιο καθώς εξαρτάται μονάχα από το εισόδημά σας κατά την προηγούμενη χρονιά.

Συμβουλή: Εάν είχατε ως διεύθυνση αλληλογραφίας με την τράπεζάς σας το παλιό σας διαμέρισμα/οικία, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε στην αλλαγή της διεύθυνσης σας καθώς οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα αποσταλούν εκεί, συνήθως ένα μήνα πριν τη λήξη της υφιστάμενης κάρτας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top