ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτυχιούχοι οι περισσότεροι Κύπριοι – Με τριτοβάθμια εκπαίδευση οι έξι στους δέκα

Πτυχιούχοι οι περισσότεροι Κύπριοι – Με τριτοβάθμια εκπαίδευση οι έξι στους δέκα

Πτυχιούχοι είναι οι περισσότεροι Κύπριοι, με το ποσοστό να καταγράφει ετήσια αύξηση από το 2018 και μετά, με το 2019 να αποτελεί εξαίρεση, αφού κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό πτυχιούχων νέων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το 2022 περισσότερα από τα δύο πέμπτα, το 42% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλικίας 25-34 ετών, είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορισμένα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας ενδέχεται να εξακολουθούν να σπουδάζουν.

Πτυχιούχοι το 59,2% των Κυπρίων

Το 2022 το 59,2% ή αλλιώς έξι στους δέκα Κύπριους ηλικίας 25-34 ετών, είχαν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκρίνοντας τα στοιχεία από το 2018 μέχρι το 2022, καταγράφεται ετήσια αύξηση ως προς το ποσοστό των νέων με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση να αποτελεί το 2019. Υπενθυμίζεται πως, η Κύπρος θεωρείται ενιαία περιφέρεια για σκοπούς στατιστικής ανάλυσης σε επίπεδο NUTS 2, λόγω μεγέθους και πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, το 2018 το 58,5% των Κυπρίων ηλικίας 25-34 ετών είχαν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 2019 ήταν στο 60,3%, το 2020 ήταν στο 57,8%, το 2021 ήταν στο 58,3% και το 2022 ήταν στο 59,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αλλαγή που υπήρξε από το 2019 και μετά μπορεί να οφείλεται στην έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού αφού, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν ανά το παγκόσμιο σε μια προσπάθεια αναχαίτησης των κρουσμάτων, πολλά Πανεπιστήμια έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας ή ακόμη και να αναβάλουν τα μαθήματα για τους φοιτητές τους.

Με τριτοβάθμια εκπαίδευση οι τέσσερις στους δέκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε 72 από τις 240 περιφέρειες σε επίπεδο στατιστικής ανάλυσης NUTS 2 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή στο 30% των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εν λόγω ποσοστό έφτασε ή ξεπέρασε τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για επίτευξη 45% μεταξύ των νέων 25 - 34 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2030, στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου για τη συνεργασία στην εκπαίδευση και διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό νέων με τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 ήταν η περιφέρεια της λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους με 73,6% και ακολουθούσαν ακόμα 11 περιφέρειες οι οποίες είχαν ποσοστό τουλάχιστον 60% μεταξύ των νέων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις πρωτεύουσες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου και της Δανίας.

Πολλές από αυτές τις περιφέρειες τείνουν να προσελκύουν άτομα με υψηλά προσόντα, πιθανότατα λόγω των ευκαιριών για εκπαίδευση και απασχόληση καθώς και του βιοτικού επιπέδου.

Καταγράφηκαν ακόμα σχετικά ψηλά ποσοστά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των νέων σε δύο περιφέρειες που ειδικεύονται σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας ή μεταποίησης στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, με αυτές να αφορούν την περιφέρεια της Ουτρέχτης στις Κάτω Χώρες και της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.

Η ενδέκατη περιφέρεια που κατέγραψε ποσοστό άνω του 60,0% μεταξύ των νέων και δεν άνηκε στις πιο πάνω κατηγορίες ήταν η Βόρεια και Δυτική Ιρλανδία.

Σε 17 περιφέρειες, ποσοστό χαμηλότερο του 25% των νέων είχε πτυχίο από την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2022. Αυτές ήταν επτά από τις οκτώ περιφέρειες της Ρουμανίας, με εξαίρεση την περιφέρεια της πρωτεύουσας Βουκουρέστι - Ίλβοφ, τρεις περιφέρειες της Ουγγαρίας, δύο περιφέρειες της Βουλγαρίας, μία περιφέρεια της Τσεχίας, τρεις περιφέρειες στη νότια Ιταλία και η Γαλλική εξόχως απόκεντρη περιφέρεια της Γουιάνας.

Ορισμένες από αυτές τις περιφέρειες χαρακτηρίζονται ως αγροτικές ή απομονωμένες περιφέρειες με χαμηλό επίπεδο ευκαιριών απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης. Άλλες χαρακτηρίζονται από τη σχετικά υψηλή εξειδίκευσή τους σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τους σπουδαστές να εισέρχονται στην αγορά εργασίας μέσω μαθητείας και προγραμμάτων κατάρτισης και όχι μέσω ακαδημαϊκών προσόντων.

Τα χαμηλότερα περιφερειακά επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των νέων καταγράφηκαν στις περιφέρειες Νότιας Ρουμανίας - Μουντένια (16,0%) και Νοτιοανατολικής Ρουμανίας (17,0%), στην βορειοδυτική περιφέρεια της Τσεχίας (18,0%) και στην περιφέρεια της βόρειας Ουγγαρίας (18,2%).

Δείτε τον πίνακα:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top