ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Δεν μας έκανε καμία διαφ(θ)ορά

Δεν μας έκανε καμία διαφ(θ)ορά

Σκεφτείτε πόσο βαθιά είναι ριζωμένη η διαφθορά, πόσο έχει εμπεδωθεί στην κρίση, τη σκέψη και τις ζωές μας που νιώθουμε απογοητευμένοι από τις πρόσφατες αποκαλύψεις της έρευνας Cyprus Confidential που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με αντικείμενο τη διαδρομή βρώμικου χρήματος από τα “πορτοφόλια” του Πούτιν.

Ίσως περιμέναμε το μεγάλο πολιτικό όνομα, το διάσημο δικηγορικό γραφείο για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι μας λίγο-πολύ ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια (εντονότερα τα τελευταία πέντε): πολιτικούς και επιλεγμένους (και στενά συνδεδεμένους μαζί τους) δικηγόρους, εργολάβους και επιχειρηματίες να πλουτίζουν σε βάρος όλων των υπολοίπων, στο όνομα μας δήθεν οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας με κάθε δήλωση, σε κάθε συνέντευξη και με κάθε ευκαιρία διατυμπανίζοντας την τιμιότητα, την καθαρότητα και τη νομιμότητα κάθε πράξης. Το ότι πχ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ταξίδευε με τζετ Σαουδάραβα κροίσου και φιλοξενούνταν οικογενειακώς σε βίλα Ρώσου εκατομμυριούχου στις Σεϋχέλλες δεν είναι φυσικά “παράνομο” αλλά το τι επιτάσσει η λογική, η ηθική και η διαφάνεια είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Ούτε το ότι τα δικηγορικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρίες που συνδέονται με μέλη της κυβέρνησης θησαύρισαν από το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων που δημιούργησε η ίδια κυβέρνηση ενώ μια απλή διάταξη στον νόμο θα μπορούσε να απαγορεύει κάτι τέτοιο. Σε λεπτομέρειες θα κολλάμε τώρα; Λες και είναι η πρώτη φορά που κάποιος νόμος θα καλύψει πλήρως έναν απατεώνα επειδή πολύ απλά δεν επεκτείνεται στην ηθική πλευρά του ζητήματος. Κατάντησε σούπα το να λέμε συνεχώς “ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό” αλλά ποιες ενέργειες έγιναν ακριβώς ώστε να διορθωθεί αυτό το παράδοξο;

Όπως πολύ σωστά έγραψε ο Μακάριος Δρουσιώτης “η ICIJ δεν έκανε ειδική έρευνα για τη διαφθορά στην Κύπρο με σκοπό να πιάσει τον Αναστασιάδη” αλλά “επιβεβαιώνουν αυτό που ξέρει όλος ο κόσμος, ότι η Κύπρος έστησε ένα επιχειρηματικό μοντέλο με το οποίο εξυπηρετούσε όσους ήθελαν να κρύψουν τα κλεμμένα και τα βρεγμένα τους ή να κάνουν βρωμοδουλειές με νόμιμο πλην ανέντιμο και ανήθικο τρόπο”.

Άλλωστε ο Τέως φιγουράρει στο εισαγωγικό κείμενο της έρευνας της ICIJ: «Δικηγόρος που ίδρυσε μια σημαντική εταιρεία υπηρεσιών που προσέλκυσε Ρώσους πελάτες, ο Αναστασιάδης υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Κύπρου από το 2013 έως τις αρχές του 2023. Μια έρευνα του 2019 από το OCCRP, ανέφερε ότι πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, οι συνεργάτες στο δικηγορικό του γραφείο υπηρετούσαν ως αξιωματούχοι φαρμακευτικών εταιρειών που σχετίζονταν με τεράστιες υποψίες για διεξαγωγή λαθρεμπορίου χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών που σχετίζονταν με συμμάχους του Πούτιν. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αναστασιάδης αποχώρησε από το γραφείο του, παραχωρώντας το σε δύο κόρες και άλλους συνεργάτες, και ταξίδεψε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν και εξασφάλισε συμφωνίες για την προώθηση στενότερων οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων”.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι πιο θλιβερό. Το ότι περιμέναμε από ένα διεθνές κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων να κάνει τη δική μας δουλειά και να αποκαλύψει επίσημα τη διαφθορά για την οποία όλοι γνωρίζουμε αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να διώξει ποινικά (ή να πατάξει μια και καλή); Το ότι ο Πρόεδρος μιλάει γενικά και αόριστα (όπως κάνει στο 99% του δημόσιου λόγου του) για “εκείνους που αμαύρωσαν τη φήμη της Κύπρου” λες και κατέβηκε πριν έναν χρόνο από τον ουρανό μέσα σε ένα σύννεφο λάμψης ντυμένος με χλαμύδα και φωτοστέφανο ενώ γύρω του χερουβείμ έπαιζαν ντουντούκες (μη γελάτε γιατί έτσι ακριβώς τον έβλεπαν κάποιοι προεκλογικά) και ΔΕΝ ήταν μέλος της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης ever (λόγια του τωρινού του συνεταίρου Πρίγκιπος Νικολάου); Το ότι στην Πινδάρου αντί να σκάψουν μια τρύπα και να πέσουν σε χειμερία νάρκη μέχρι τον Απρίλιο τολμάνε να μας πετάνε κατάμουτρα ότι “κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου” και να εξαίρουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη... κατά της διαφθοράς; Αυτό είναι αντίστοιχο της Τουρκίας να παραδίδει μαθήματα ηθικής και να κατηγορεί το Ισραήλ για εποικισμό αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ΔΗΣΥ τελεί εδώ και ενάμιση χρόνο υπό πλήρη κομματική, ιδεολογική και νοητική σύγχυση και ο γιατρός είπε να τους λέμε πάντα “ναι” και με χαμόγελο. ‘Η μήπως το ότι βγήκαν κάποιοι δημοσιογράφοι και πανηγύριζαν(!) για μούφα αποκαλύψεις και για σκόπιμο διασυρμό της χώρας από ξένα κέντρα, όταν ακόμα και οι πιο παρανοϊκοί συνήθεις ύποπτοι πολιτικοί δεν ξεστόμισαν -ακόμα- κάτι τέτοιο; Είναι βέβαια και κάποια media που αδυνατούν να δουν οικονομικά εγκλήματα όταν η λειτουργία τους και μόνο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα.

Η έρευνα του ICIJ έδειξε -μέχρι στιγμής γιατί θα υπάρξει και συνέχεια- ότι η Κύπρος ήταν ένα αξιολύπητο Πουτινάκι πολύ πριν καν καθιερωθεί ο όρος με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από τις μαύρες σακούλες του Μιλόσεβιτς και φιλοξενία των όπλων του χασάπη Άσαντ (που σκότωσαν 13 συνανθρώπους μας) μέχρι τον Jho Low και τα “πορτοφόλια” του Πούτιν, η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι η κουτοπόνηρη, αρχοντοχωριάτικη, δουλοπρεπής μπανανία που θα εμφανίζεται πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει, είτε σε επίπεδο κράτους είτε σε επίπεδο ιδιωτών με κρατικές πλάτες, τον πιο στυγνό δικτάτορα ή διεθνώς καταζητούμενο απατεώνα με το αζημίωτο. Αδιαφορώντας φυσικά για το αν αυτά τα εκατομμύρια που ξεπλένει είναι κλεμμένα από καταπιεσμένους και φτωχούς λαούς. Αυτά είναι για δακρύβρεχτα ποστ στο Facebook, δεν εφαρμόζονται στην πραγματική ζωή.

Εδώ θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι η έρευνα της ICIJ δεν μας είπε κάτι καινούργιο. Το γεγονός όμως ότι σε μας φαίνονται όλα αυτά σούπα καθώς η διαφθορά έχει περάσει πλέον στο DNA μας δεν σημαίνει ότι το βλέπουν έτσι στο εξωτερικό, εκεί όπου τουλάχιστον έχουμε δει νυν προέδρους να παραιτούνται και πρώην να πηγαίνουν φυλακή μετά από καταγγελίες για διαφθορά (κάτι που δεν πρόκειται ποτέ να δούμε εδώ, σίγουρα όχι με την ελεγχόμενη από τον Αναστασιάδη Νομική Υπηρεσία). Η έρευνα είναι σημαντική, σοβαρή και ενδελεχής, άσχετα εάν απλά επιβεβαιώνει πράγματα ήδη γνωστά στη Νήσο των Αγίων.

Όσο για τον Τέως, η ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς αποφάσισε να διερευνήσει τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται στο βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη και σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», η Αρχή βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης των κατάλληλων προσώπων για να αναλάβουν την πολύμηνη αυτή έρευνα και τα οποία θα προέρχονται από την Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Άλλωστε ο ίδιος ο δημοσιογράφος-ερευνητής τα τελευταία τρία χρόνια αποκάλυψε σημεία και τέρατα για τον τέως πρόεδρο χωρίς να πεταρίσει βλέφαρο. “Έχω ένα κιβώτιο ντοκουμέντα. ΚΑΝΕΑΣ μέχρι σήμερα, είτε είναι η αστυνομία, η ΜΟΚΑΣ, ή ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ενδιαφέρθηκε να δει έστω κι ένα τεκμήριο” πόσταρε σχετικά.

Και η πλάκα είναι πως αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν για τη μούφα έρευνα του ICIJ ή υποβαθμίζουν τα ευρήματά της είναι οι ίδιοι ακριβώς που έκαναν γαργάρα τις αποκαλύψεις Δρουσιώτη, όσα στοιχεία, αποδείξεις και τεκμήρια κι αν περιέχουν.

Για ευνόητους λόγους φυσικά..

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top