Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Πιθανή μία νέα αύξηση επιτοκίων

ΕΚΤ: Πιθανή μία νέα αύξηση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια εάν οι προσδοκίες και τα «στοιχήματα» των επενδυτών για νομισματική χαλάρωση καταφέρουν να «διαβρώσουν» και τελικά να υπονομεύσουν την πολιτική του Τράπεζας, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pierre Wunsch.

Οι αγορές υιοθετούν μια «αισιόδοξη» άποψη, προεξοφλώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων και αναμένοντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ από το τρέχον επίπεδο του 4% ήδη από τον Απρίλιο, δήλωσε ο επικεφαλής της βελγικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στη Φρανκφούρτη.

«Γιατί είναι πρόβλημα αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε;», διερωτήθηκε και απάντησε: «Γιατί έτσι «νοθεύεται» η περιοριστική νομισματική πολιτική, υπό την έννοια ότι δεν θα είναι αρκετά περιοριστική. Κατά συνέπεια αυξάνεται ο κίνδυνος να πρέπει να διορθώσουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σε αναμονή τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στον κύκλο σύσφιξης, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί για «επαρκές χρονικό διάστημα» ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι αυτό αποκλείει μια κίνηση το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Τα στοιχήματα της αγοράς για μελλοντικές μειώσεις στο κόστος δανεισμού ακολουθούν στοιχεία που έδειξαν ότι η ευρωζώνη δυσκολεύεται να αποκτήσει δυναμική και να επιβραδύνει δραστικά τον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αυξήσεις των μισθών καθώς και για τις τιμές της ενέργειας που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εκτοξεύσει.

«Νομίζω ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα και αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να παραμείνουμε στο 4% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Wunsch.

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν πτώση του πληθωρισμού στο 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ στο μεσοδιάστημα είναι αρκετά πιθανό να αυξηθεί και πάλι λόγω της αστάθειας στις τιμές της ενέργειας. Επιπλέον η κατάργηση της κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης δυσκολεύει περαιτέρω την πρόοδο στον στόχο μείωσης.

«Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το γνωστοποιήσουμε μέσω της πρόβλεψής μας και μέσω της επικοινωνίας μας», σύμφωνα με τον Wunsch. «Εάν οι αγορές δεν συμπεράνουν από αυτό ότι θα είναι υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα επιτοκίων μας και να αυξήσουμε τα επιτόκια για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε να πάμε».

Οι παρατηρήσεις δεν άλλαξαν σχεδόν καθόλου την τιμολόγηση στις αγορές χρήματος. Οι συναλλασσόμενοι εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και μπορεί να αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της ήδη από τον Απρίλιο.

Χάρη στις «πρόσφατες οριακά θετικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό» ο Βέλγος αξιωματούχος δεν προβλέπει αλλαγές στο κόστος δανεισμού στις επόμενες δύο συνεδριάσεις πολιτικής.
«Αυτό μεταφέρει το ερώτημα στην επόμενη αβεβαιότητα: θα δούμε κάποια στιγμή κάποια αντίσταση στον πληθωρισμό στο 3% ή κάτι τέτοιο λόγω των μισθών;», είπε. «Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να γνωρίζουμε μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο».

ΠΗΓΗ: newmoney

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

Ποια η κατάσταση υγείας της μητέρας και της κόρης που νοσηλεύονται με δάγκειο πυρετό – Είναι τελικά μεταδοτικός;

Φυσικό αέριο: Βλέπουμε συνέργειες στην περιοχή της Κύπρου, λέει η Chevron - «Υπάρχουν σημαντικοί πόροι που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί»

Park & Ride: Επεκτείνεται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Νέα δρομολόγια σε Λευκωσία και σκέψεις για επιβολή κομίστρου

Λογαριασμοί ρεύματος: Αισθητή η μείωση – Ποιο το ποσό και μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ η επιδότηση

Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Κάλεσμα Κυβέρνησης προς Βουλή για ψήφιση το συντομότερο - «Θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη»



ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

ΠτΔ για Νεκρή Ζώνη: Υπάρχουν αποφάσεις αν δεν αποκατασταθεί η κατάσταση στον Άγιο Δομέτιο

Τα Ηνωμένα Έθνη μάς έχουν ενημερώσει ότι θα αποκατασταθεί η κατάσταση πραγμάτων στη νεκρή ζώνη, στον Άγιο Δομέτιο, ωστόσο, αν δεν αποκατασταθεί έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν, αλλά δεν θα τις δημοσιοποιήσουμε, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top