ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΒ: «Ευθύνη μας να απαντήσουμε με περισσότερη Δημοκρατία στο κλίμα τοξικότητας»

ΠτΒ: «Ευθύνη μας να απαντήσουμε με περισσότερη Δημοκρατία στο κλίμα τοξικότητας»

Είναι δική μας ευθύνη να απαντήσουμε με περισσότερη Δημοκρατία στο κλίμα τοξικότητας και κανιβαλισμού και μέσα από τους ίδιους τους Θεσμούς να διασφαλίσουμε δικαιώματα και προοπτική για τους πολίτες, ανέφερε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση της Έκθεσης Πεπραγμένων της Δεύτερης Συνόδου της Δωδέκατης Βουλευτικής Περιόδου, παρουσία Βουλευτών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στην παρουσίασή της, η Πρόεδρος του Σώματος αναφέρθηκε στο έργο που ανέπτυξε η Βουλή κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο, το οποίο αφορά τόσο στη νομοθετική εξουσία και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και στην ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνόδους, καθώς και στην αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Όπως επεσήμανε, κατά την εν λόγω περίοδο, ψηφίστηκαν σε νόμους 227 Νομοσχέδια, 46 Προτάσεις Νόμου και εγκρίθηκαν 69 Κανονισμοί, κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια 7 Ψηφίσματα και μια Δήλωση, ενώ πραγματοποιήθηκαν 35 συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Σώματος, εκ των οποίων οι 30 ήταν τακτικές, 2 έκτακτες και οι υπόλοιπες 3 ειδικές.

Η κ. Δημητρίου εστίασε ιδιαιτέρως στη 18η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αφορά στο Οικογενειακό Δίκαιο, στην ψήφιση Κανονισμών για τη Σύσταση και Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και τη Διαφάνεια, στις διαδικασίες λήψης Δημοσίων Αποφάσεων με στόχο την καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για την επιβολή μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για την αγορά και την ανέγερση κατοικίας, καθώς και στην τήρηση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέπτυξε σημαντική δράση σε διμερές, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδε, επιδίωξε την περαιτέρω δικτύωσή της με άλλα κοινοβούλια και κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, καθώς και με άλλους διεθνείς φορείς, ενώ στο πλαίσιο της επίσημης αντιπροσώπευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων είχε συμμετοχή και ενεργό παρουσία στις Διασκέψεις Προέδρων Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της ΕΕ, Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων Χωρών Μελών της ΕΕ και στη Διεθνή Πλατφόρμα για την Κριμαία.

Επιπρόσθετα, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο, στο Δουβλίνο και στο Λονδίνο μετά από πρόσκληση των Προέδρων των αντίστοιχων εθνικών κοινοβουλίων, είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα Πρόεδρο της Βουλής στο πλαίσιο παρουσίας της στη χώρα, ενώ τόνισε παράλληλα ότι κατά την 30ή Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ εξελέγη για τριετή θητεία μεταξύ των εννέα Αντιπροέδρων της Συνέλευσης, πέραν της επικεφαλής, και δεύτερο μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, γεγονός που, όπως είπε, σημειώθηκε ιδιαίτερα στη Συνέλευση ως αναγνώριση της ενεργής και ουσιαστικής συμμετοχής της τριμελούς κυπριακής αντιπροσωπίας στις τάξεις της.

Αναφέρθηκε επίσης στην εκδοτική και ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε κατά την εν λόγω περίοδο, τα συνέδρια, τις ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν, τόσο σε ζητήματα εσωτερικού σχεδιασμού, όσο και στην περαιτέρω αναβάθμιση της Βουλής των Αντιπροσώπων σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα.

Μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων της Βουλής, η κ. Δημητρίου ανέφερε τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου, την αναθεώρηση του περί δικαστηρίων νόμου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ειδικής δικαιοδοσίας για εκδίκαση διαφορών που αφορούν δάνεια που εξασφαλίζονται με υποθήκη κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000, την Ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο και τον συναφή διορισμό του υφυπουργού παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκά Θέματα, τη θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος του σχολικού εκφοβισμού, του γνωστού ως «bullying», καθώς και του εργασιακού εκφοβισμού, γνωστού ως «mobbing» και του εκφοβισμού στο στράτευμα και στον αθλητισμό, τη νομοθεσία με σκοπό την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), τη νομοθετική ρύθμιση της διαδικασίας καταγραφής και παρακολούθησης των τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων (γνωστού ως e-kalathi) και το νομοσχέδιο για την άρση των προβλημάτων των εγκλωβισμένων αγοραστών.

Τέλος, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στους στόχους και τα ορόσημα της επόμενης περιόδου, στην προσήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη της προστασίας των Θεσμών και της Δημοκρατίας.

«Έχουμε υποχρέωση μέσα από τους ίδιους τους Θεσμούς να διασφαλίσουμε δικαιώματα, να διασφαλίσουμε προοπτική. Σε αντιπαράθεση ενός κλίματος τοξικότητας και κανιβαλισμού που ούτε καν ανταποκρίνεται τις πλείστες φορές στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά εκτρέφει την παραπληροφόρηση και το λαϊκισμό. Και εδώ έγκειται και η δική μας ευθύνη να απαντήσουμε με περισσότερη Δημοκρατία, ως μοναδική επιλογή και κατεύθυνση», κατέληξε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το Κεφάλαιο Δ και τον αριθμό των θεμάτων που εκκρεμούν, αλλά και το γεγονός πως εξακολουθεί να μην καταγράφεται πρόοδος ως προς αυτό το σκέλος στην Ολομέλεια του Σώματος, η κ. Δημητρίου είπε ότι χάρη στη διαδικασία του Κεφαλαίου Δ προχώρησε η ενίσχυση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς παρέχεται η δυνατότητα  εγγραφής και συζήτησης αυτεπάγγελτων θεμάτων.

Προσέθεσε πως υπάρχουν τρία ή τέσσερα θέματα που εκκρεμούν, με τη ομόφωνη απόφαση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσθέτοντας πως επειδή έχει ενισχυθεί πλέον ο ρόλος των επιτροπών υπάρχει η ανάγκη τα εξειδικευμένα θέματα να συζητούνται στις 16 και πλέον επιτροπές στην παρουσία των αρμοδίων φορέων.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της ζωντανής μετάδοσης των εργασιών των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι το θέμα είχε απασχολήσει και τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, οι οποίοι συμφωνούν επί της αρχής, καθώς κοινή επιθυμία όλων είναι η εξωτερίκευση του παραγόμενου έργου, το οποίο, όπως είπε, πολλές φορές αδικείται.

Συμπλήρωσε ότι οι κανονισμοί της Βουλής απαγορεύουν τη ζωντανή μετάδοση προς το παρόν, παρότι είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν αλλά σταμάτησε γιατί δεν λειτουργούσε, δυσχεραίνοντας κατά περιπτώσεις το έργο του σώματος, προσέθεσε ωστόσο ότι είναι καιρός να επανεξεταστεί με ποιον τρόπο και αν μπορεί να γίνει, με σεβασμό πάντοτε προς τις διατάξεις του Συντάγματος.

Σε παρατήρηση σχετικά με τον υποβοηθητικό ρόλο των δελτίων Τύπου για το έργο των επιτροπών, η κ. Δημητρίου σημείωσε πως στόχο αποτελεί η Βουλή να αποκτήσει μελλοντικά το δικό της ειδησεογραφικό δίκτυο προκειμένου να αναδεικνύεται ευρύτερα το παραγόμενο έργο, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με τη σύνθεση του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού είπε ότι η επιστημονική επιτροπή του θα απαρτίζεται από πρόσωπα που θα υποδεικνύονται από τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με φαινόμενα μη τήρησης του κανονισμού της Βουλής, όπως π.χ. οι συνεχόμενες αναβολές συζήτησης στην Ολομέλεια ή η διαδικασία αναπομπής, η Πρόεδρος του σώματος είπε ότι οι όποιες εθιμοτυπικές διευκολύνσεις των εργασιών του σώματος δεν συνεπάγονται μη τήρηση των κανονισμών λειτουργίας της Βουλής, προσθέτοντας ότι μέλη της Βουλής έχουν στείλει εισηγήσεις για τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής και θα συγκληθεί η αρμόδια ad hoc επιτροπή για τη λειτουργία του κανονισμού της Βουλής για να εξεταστεί τι χρειάζεται περαιτέρω να αλλάξει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόσο προσβάσιμες είναι πραγματικά οι παραλίες σε ΑμεΑ; Πόσες υπάρχουν και ποιες ξεχωρίζουν;

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Άμεση ανάλυση BBC: Πώς η απόπειρα κατά Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΑΚΕΛ: Τα επικοινωνιακά λάθη, η αλλαγή ατζέντας και η εμφάνιση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο δράστης είναι ένας 20χρονος άνδρας από την Πενσιλβάνια«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

«Η βία δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες» - Τρομοκρατημένος ο ΠτΔ με την απόπειρα κατά Τραμπ

Τρομοκρατημένος δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top