ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τατάρ με Βρετανούς Βουλευτές στο Λονδίνο

Συνάντηση Τατάρ με Βρετανούς Βουλευτές στο Λονδίνο

Με Βρετανούς Βουλευτές και μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Λονδίνο συναντήθηκε ο Ερσίν Τατάρ, στους οποίους μίλησε για την πολιτική της «λύσης των δύο κρατών», σημειώνοντας την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε πως όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχουν «δύο κράτη» στην Κύπρο, η εγγυήτρια χώρα Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει πολύ καλά «την πραγματικότητα» της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους, όπως είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι «οι δύο λαοί και τα δύο κράτη στην Κύπρο μπορούν να αναπτύξουν συνεργασία σε κάθε τομέα και να κάνουν θετικά βήματα προς το μέλλον» και το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική του για την Κύπρο μέσα σε αυτό το πλαίσιο και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού».

Στόχος τους, συνέχισε, είναι να διασφαλίσουν ότι το παρελθόν δεν θα επαναληφθεί, η λύση θα είναι δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη και θα προστατεύεται το «κράτος, η ισότητα, η κυριαρχία, η ανεξαρτησία, το ισότιμο διεθνές καθεστώς, τα δικαιώματα και το δίκαιο του τουρκοκυπριακού λαού». Επανέλαβε ότι είναι απαραίτητες οι εγγυήσεις της Τουρκίας.

Υποστήριξε ότι «είναι αδικία και ανισότητα το γεγονός ότι η μία πλευρά είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός ότι είπε ‘όχι’ σε όλες τις συμφωνίες, ενώ η άλλη πλευρά που είπε ‘ναι’ διατηρείται κάτω από άδικο εμπάργκο» και ότι «αυτή η αδικία και η ανισότητα πρέπει να σταματήσει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τατάρ είπε ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο για απευθείας πτήσεις από το νέο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στο θέμα αυτό. «Η παρεμπόδιση των απευθείας πτήσεων, του απευθείας εμπορίου και των διεθνών αθλητικών δραστηριοτήτων αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα». Πρόσθεσε ότι Βρετανοί πολίτες ζουν, επισκέπτονται και εμπορεύονται στο ψευδοκράτος και ως εκ τούτου το Ηνωμένο Βασίλειο και η βρετανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους για την Κύπρο «σύμφωνα με τις πραγματικότητες» κατά την έκφρασή του.

Ανέφερε ακόμη ότι «η νέα γενιά [Τουρκοκυπρίων] στο Λονδίνο γνωρίζει τις αδικίες και την ανισότητα που εφαρμόζονται στον τουρκοκυπριακό λαό» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλες αυτές οι αδικίες και η ανισότητα θα τερματιστούν και ο τουρκοκυπριακός λαός θα πάρει σίγουρα τη θέση που του αξίζει στον κόσμο».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο Ερσίν Τατάρ συναντήθηκε με τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος Giles Watling και David Jones στο Κοινοβούλιο και με εκπροσώπους των BBC, Daily Express, GB News, Daily Mail και The Sun. Παραχώρησε συνέντευξη και στο Islam Channel και συμμετείχε σε πάνελ στο Imperial College.

Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο συναντήθηκε με τον Βουλευτή Τζέφρι Ντόναλντσον, πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Τουρκίας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εκτός από το Κυπριακό, συζητήθηκαν η «άδικη απομόνωση», όπως αναφέρεται, το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας πτήσεις και η σημασία που αποδίδει το ψευδοκράτος στην εγκαθίδρυση σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τουρκοκυπριακό «λαό» στη βάση της ισότητας.

Ο κ. Τατάρ συναντήθηκε επίσης με την τουρκοκυπριακής καταγωγής βαρόνη Μεράλ Χουσεΐν Ετζέ, μέλος της βρετανικής Βουλής των Λόρδων.

Ο Τ/κ ηγέτης από το Λονδίνο μετέβη στην Τουρκία όπου σήμερα βρέθηκε στην πόλη Μπιλετζίκ και είχε συνάντηση με «βετεράνους της ειρηνευτικής επιχείρησης», εννοώντας την τουρκική εισβολή του 1974. Επρόκειτο να παραστεί στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 στο Πανεπιστήμιο Bilecik Şeyh Edebali και να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Η Κύπρος και το μέλλον της, υπό το φως των σημερινών προβλημάτων». Το Πανεπιστήμιο θα απονέμει στον Τατάρ τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Αύριο, Πέμπτη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα μεταβεί στο Ικόνιο, όπου θα έχει συνάντηση με βετεράνους της τουρκικής εισβολής και θα παραστεί στα εγκαίνια της 7ης συνάντησης Προμηθευτών Αμυντικής Βιομηχανίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top