ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτροπή Νομικών: Εξετάζει Κανονισμούς για πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών

Επιτροπή Νομικών: Εξετάζει Κανονισμούς για πειθαρχικά παραπτώματα αστυνομικών

Κανονισμούς προς συμμόρφωση με τη νομολογία για τις πειθαρχικές επιτροπές που εξετάζουν τα πειθαρχικά παραπτώματα στην Αστυνομία και τη σύσταση του Συμβουλίου Εφέσεων, του οποίου τις εξουσίες ασκεί το Υπουργικό Συμβούλιο, συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση των σχετικών κανονισμών με τους όποιους θα συσταθούν μια πειθαρχική επιτροπή για τους απλούς και κατώτερους αξιωματικούς, οι οποία θα αποτελείται από μέλη της Αστυνομίας, και το Συμβούλιο Εφέσεων, που θα αποτελείται από ένα ψηλότερου βαθμού, του κατηγορουμένου αξιωματικό, ένα δικηγόρο της Δημοκρατίας που θα ορίζει ο Γενικός Εισαγγελέας και ένα υψηλότερης κλίμακας του κατηγορουμένου μέλος της δημόσιας υπηρεσίας.

Η πειθαρχική επιτροπή, που θα εξετάζει πειθαρχικά παραπτώματα ανώτερων αξιωματικών, θα αποτελείται από τον Υπαρχηγό, ένα δικηγόρο της Δημοκρατίας και ένα ψηλότερης κλίμακας του κατηγορουμένου μέλος της δημόσιας Υπηρεσία.

Την ίδια σύσταση θα έχει και το Συμβούλιο Εφέσεων για τους ανώτερους αξιωματικούς.

Παρουσιάζοντας του κανονισμούς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως με την προτεινόμενη σύνθεση των πειθαρχικών επιτροπών και των Συμβουλίων Εφέσεως το πειθαρχικό παράπτωμα θα εξετάζεται από ένα σώμα που δεν αφήνει σκιές για την αντικειμενικότητα της εξέτασης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών ανέφερε ότι η νομολογία έθεσε υπό αμφισβήτηση τα πειθαρχικά συμβούλια. Πρόσθεσε ότι μέχρι πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο εκτελούσε εξουσίες πειθαρχικού Εφετείου και το Ανώτατο Δικαστήριο σε περιπτώσεις στρατιωτικών αποφάνθηκε ότι το Υπουργικό είναι πολιτικό σώμα και δεν μπορεί να εκτελεί εξουσίες  πειθαρχικού εφετείου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως το πολιτικό θέμα που αιωρείται είναι εάν έχει παυθεί ποτέ αστυνομικός για πειθαρχικές ενέργειες που συνιστούν και ποινικά αδικήματα.

Είπε πως μεταξύ των μελών της Αστυνομίας παρατηρούνται σοβαρότατες πράξεις διαφθοράς, μικρής μεν έκτασης, αλλά υπαρκτής και να αναμένεται η απάντηση αναφορικά με το ερώτημα για τις παύσεις.

Παρατηρώντας ότι είναι “καλή η πρόθεση, αλλά κάλλιστη η εφαρμογή” πρόσθεσε ότι η προσφιλής μέθοδος που ακολουθείται είναι η παραίτηση του υποπίπτοντος σε πειθαρχικά παραπτώματα ώστε αφήνοντας το αστυνομικό σώμα να χαίρει των ωφελημάτων που αποκόμισε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι πρέπει να τερματιστεί το φαινόμενο κάποιοι να την βγάζουν καθαρή όταν εγκληματούν μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έθεσαν σε διαθεσιμότητα καθηγητή στη Λεμεσό που φέρεται να φίλησε μαθήτρια στο στόμα

Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού του άτυχου 52χρονου στο Παραλίμνι

Στην Αστυνομία οι πρώτες υποθέσεις για ψευδείς μετοικίσεις εκλογέων - Πού προκύπτει το πρόβλημα

E-kalathi: Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες - Αξιολογούνται οι προσφορές - Πότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Πρόταση να απομακρύνονται με ρυμούλκηση τα οχήματα που σταθμεύουν παράνομα - Λεπτομέρειες

Εκπρόσωπος της Κομισιόν: Λάθος η απαγόρευση της σημαίας ΕΕ στη Eurovision



Ολγκίν: Ενημέρωσε ΠτΔ για τις αποφάσεις της - Ετοιμάζει αναφορά προς ΓΓ ΟΗΕ

Ολγκίν: Ενημέρωσε ΠτΔ για τις αποφάσεις της - Ετοιμάζει αναφορά προς ΓΓ ΟΗΕ

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ανακοίνωσε ότι η αποστολή της φτάνει στο τέλος της και ότι θα ενημερώσει τις επόμενες τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις επαφές της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top