ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Προεδρία της Δημοκρατίας «ακυρώνει» την Ελεγκτική Υπηρεσία - Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά

Η Προεδρία της Δημοκρατίας «ακυρώνει» την Ελεγκτική Υπηρεσία - Συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά

«Θλιβερές και ανησυχητικές» είναι οι θέσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας όπως εκφράζονται στην απαντητική επιστολή προς την Ελεγκτική Υπηρεσία για την έκθεση την οποία δημοσίευε η δεύτερη, αναφορικά με τις απολαβές του Προέδρου Χριστοδουλίδη κατά την περίοδο που ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης σημείωσε πως για πρώτη πρώτη φορά η Προεδρία της Δημοκρατίας ουσιαστικά "ακυρώνει" την ελεγκτική υπηρεσία.

"Ουσιαστικά η νομική υπηρεσία αναφέρει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν πρέπει να υπάρχει και αυτό είναι θλιβερό και ανησυχητικό. Για όλα όσα εκδίδουμε θα πρέπει να λαμβάνουμε το OK από τον Γενικό Εισαγγελέα και αυτό γίνεται για πρώτη φορά."

Τι αναφέρει η επιστολή της Διοίκησης Προεδρίας όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση

Σε επιστολή της Διοίκησης Προεδρίας ημερ. 4.12.2023 αναφέρει οτι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έχει εξουσία έκφρασης γνώμης επί των ευρημάτων της σε κανονιστικά θέματα αν δεν λάβει προηγουμένως γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι η παρούσα σχετική ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας συνιστά υπέρβαση εξουσίας, ότι η μη λήψη γνωμάτευσης από τον Γενικό Εισαγγελέα πιθανό να εκληφθεί ως σκόπιμη παραγνώριση συστατικών στοιχείων που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δράση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ότι στην ανακοίνωση ενδέχεται να υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Τι αναφέρει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις απολαβές του Νίκου Χριστοδουλίδη

  1. Έλαβε 18,176 ευρώ έναντι 75 ημερών κανονικής άδειας όταν είχε συμπηρώσει εκ των υστέρων τα έντυπα αδειών παράτυπα και παράνομα. Σύμφωνα με την έκθεση δεν κατέγραψε την ημερομηνία συμπλήρωσής τους και δεν υπήρχε υπογραφή απο τον προιστάμενο της διοίκησης της προεδρίας. Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία, τα πιό πάνω θα πρέπει να επιστραφούν αφού γίνουν οι αποκοπές του φόρου εισοδήματος κλπ.
  1. 38.928 ευρώ για αυτοκίνητο για αποκλειστική χρήση Απο αυτά, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι υπηρεσιακές μετακινήσεις.
  1. Επίδομα συντήρησης εξωτερικού, αντί 40% του επιδόματος του καταβλήθηκε 90% που αυτό σημαίνει πως έλαβε 41χιλ.και 24 ευρώ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ελεγκτικής υπηρεσίας, αυτό το ποσό είναι υπερπληρωμή.
  1. Οι 157.000 που έλαβε ως διαφορά του μισθού του με τον μισθό του κυβερνητικού εκπροσώπου η ελεγκτική υπηρεσία δεν εντόπισε κάτι παράνομο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ελεγκτικής, υπήρξε παρατυπία- Ο νόμος αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο βάζει κριτήρια και ο υπουργός οικονομικών αποφασίζει. Εδώ τα πράγματα έγιναν αντίστροφα. Ο υπουργός οικονομικών έθεσε τα κριτήρια και στη συνέχεια αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ στο πλευρό των Κυπρίων για λύση του Κυπριακού

«Η Ευρώπη θα στέκεται πάντα στο πλευρό σας για να λυθεί το Κυπριακό» αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της προς τον κυπριακό λαό η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top