Πόλος έλξης η Κύπρος για τους Τουρίστες: Αυξήθηκαν τα έσοδα – Ποιες οι μεγαλύτερες αγορές και πόσα ξόδεψαν

Πόλος έλξης η Κύπρος για τους Τουρίστες: Αυξήθηκαν τα έσοδα – Ποιες οι μεγαλύτερες αγορές και πόσα ξόδεψαν

Συνεχίζουν να αυξάνονται φέτος τα έσοδα από τον Τουρισμό, κάτι το οποίο δείχνει ότι η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης για διάφορες άλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας ταξιδιωτών, τα έσοδα από τον τουρισμό τον Σεπτέμβριο 2023 ανήλθαν σε €428,4 εκ. σε σύγκριση με €348,3 εκ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση 23,0%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε €2.456,1 εκ. σε σύγκριση με €1.965,4 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 25,0%.

Ανάλυση Δαπανών

H κατά κεφαλή δαπάνη τουριστών τον Σεπτέμβριο 2023 ανέρχεται σε €879,13 σε σύγκριση με €842,49 τον Σεπτέμβριο 2022, σημειώνοντας αύξηση 4,3%.

Μεγαλύτερη τουριστική αγορά αποτελούν οι Βρετανοί τουρίστες με 34% (του συνόλου των τουριστών τον Σεπτέμβριο 2023), δηλαδή 165,869 αφίξεις οι οποίοι ξόδεψαν κατά μέσο όρο €102,38 ημερησίως.

Δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά που προτίμησε τη χώρα μας ήταν οι Ισραηλινοί τουρίστες με 11,7% του συνόλου, δηλαδή 57,088 αφίξεις και ξόδεψαν κατά μέσο όρο €149,81.

Η τρίτη τουριστική αγορά η οποία μπαίνει στη λίστα και είναι μία από τις μεγαλύτερες που επισκέφθηκαν και προτίμησαν τη χώρα μας ήταν η Πολωνία με ποσοστό 6,7%, δηλαδή 32,530 αφίξεις. Οι Πολωνοί τουρίστες ξόδεψαν €93,19 ημερησίως.

Αναλυτικά στοιχεία για την κατά κεφαλή και για την ημερήσια δαπάνη των τουριστών κατά χώρα συνήθους διαμονής παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Σύγκριση δαπανών με το 2022:

Το 2022 η Βρετανία  ήταν επίσης η μεγαλύτερη τουριστική αγορά με 169,799 αφίξεις και είχαν ξοδέψει 87,69 ευρώ ημερησίως.

Η δεύτερη και η τρίτη τουριστική αγορά ήταν και πέρσι το Ισραήλ και η Πολωνία με 35,013 και 22,922 αφίξεις αντίστοιχα ενώ, ξόδεψαν 153,11 και 73,94 ευρώ ημερησίως αντίστοιχα.

Ορισμοί

Τουρίστες - Θεωρούνται οι επισκέπτες που παραμένουν τουλάχιστον μία νύκτα στην Κύπρο.

Αφίξεις τουριστών - Ο όρος αναφέρεται σε αριθμό επισκέψεων και όχι σε αριθμό ατόμων. Αυτό διαφέρει με την έννοια ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει περισσότερες από μία επισκέψεις τη δεδομένη περίοδο αναφοράς.

Έσοδα από τον Τουρισμό - Αφορούν τα έσοδα από τους τουρίστες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Κύπρο.

Πηγή Στοιχείων και Κάλυψη

Τα στοιχεία για τις δαπάνες τουριστών προκύπτουν από την Έρευνα Ταξιδιωτών η οποία διενεργείται στις αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Η συλλογή στοιχείων γίνεται με προσωπικές συνεντεύξεις με τη χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (μέθοδος CAPI – Computer Assisted Personal Interviewing).

Τα στοιχεία αναφέρονται στις ελεγχόμενες από το Κράτος περιοχές. Δεν περιλαμβάνουν τους ταξιδιώτες που έρχονται και φεύγουν παράνομα μέσω λιμανιών και αεροδρομίων της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Βρετανικές Βάσεις: Διάλογος με το Λονδίνο ή προεκλογική σύγκρουση - Επιλέγει χαμηλούς τόνους η Kυβέρνηση

Βρετανικές Βάσεις: Διάλογος με το Λονδίνο ή προεκλογική σύγκρουση - Επιλέγει χαμηλούς τόνους η Kυβέρνηση

Στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας επανέρχεται το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων, αυτή τη φορά μέσα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου που επιχειρούν να χαράξουν τη γραμμή της κυβέρνησης. Την ώρα που η προεκλογική περίοδος για τις βουλευτικές εκλογές ανεβάζει τους τόνους, το θέμα μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με διαφορετικές προσεγγίσεις να συγκρούονται.

BEST OF TOTHEMAONLINE