ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα φάμε αρνί φέτος; Οι σοβαρές ελλείψεις, οι τιμές στα «ύψη» και η «στροφή» σε άλλο κρέας - «Θα έχουμε πρόβλημα τα Χριστούγεννα»

Θα φάμε αρνί φέτος; Οι σοβαρές ελλείψεις, οι τιμές στα «ύψη» και η «στροφή» σε άλλο κρέας - «Θα έχουμε πρόβλημα τα Χριστούγεννα»

Κάτι που όχι μόνο δεν λείπει αλλά συνήθως περισσεύει για πολλές ημέρες μετά το γιορτινό τραπέζι είναι το αρνάκι, το οποίο μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως το «κρέας των εορτών».

Δυστυχώς όμως πολλοί θα είναι αυτοί που φέτος δεν θα καταφέρουν να το προμηθευτούν αφού στη αγορά είναι «δυσεύρετο», την στιγμή που οι τιμές του έφθασαν στα «ύψη».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Κώστας Λειβαδιώτης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αφού παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις στο αρνί τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, που αποτελεί τον κύριο προμηθευτή μας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, αυξήθηκε αρκετά και η τιμή του.

«Είδαμε αύξηση της τάξης του 10-15%. Αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 13-15 ευρώ το κιλό, με τα τεμάχια να υπολογίζεται να πάνε γύρω στα 14-15 ευρώ και γύρω στο 16-17 τα παϊδάκια», επεσήμανε.

Ο λόγος που υπάρχει έλλειψη και η στροφή στο κοτόπουλο

Ερωτηθείς για τον λόγο που υπάρχει αυτή η μεγάλη έλλειψη στο αρνάκι, ο κ. Λειβαδιώτης απάντησε ότι πρόκειται για ένα γενικό και διαχρονικό πρόβλημα.

«Λιγόστεψαν τα κοπάδια λόγω της ακριβής ζωοτροφής και τα τελευταία 2-3 χρόνια επιδεινώθηκε η κατάσταση. Οπότε τόσο το ψηλό κόστος των τροφών όσο και η δυνατότητα του κόσμου να αγοράζει το αρνί σε ψηλή τιμή οδήγησαν στο πρόβλημα που βλέπουμε σήμερα», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λειβαδιώτη, μειώθηκε και η κατανάλωση του, με μελέτη στην Ελλάδα να αναφέρει πως κατεγράφη 40% μείωση της κατανάλωσης του αρνίσιου κρέατος.

«Έχουμε μείωση της παραγωγής αλλά και δυσκολία από τον κόσμο να το αγοράσει. Συντείνουν όλα. Θα έχουμε πρόβλημα τα Χριστούγεννα», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Λειβαδιώτης πρόσθεσε ότι ο κόσμος παγκοσμίως στρέφεται πλέον σε άλλα είδη κρέατος, κυρίως στο κοτόπουλο.

«Στο κοτόπουλο δεν υπάρχουν ελλείψεις επειδή είναι το πιο εύκολο να παραχθεί αφού μεγαλώνει σε 2 μήνες ενώ το αρνί θέλει 4-6 μήνες και τρώει πολύ περισσότερη τροφή. Επίσης το κοτόπουλο ξεπέρασε το χοιρινό, αφού αυξήθηκε ο όγκος των πωλήσεων του ενώ είναι και το πιο φθηνό κρέας», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top