ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς διαμορφώνεται ο κομματικός χάρτης - Η δύναμη των «μικρών» ανατρέπει τις ισορροπίες

Πώς διαμορφώνεται ο κομματικός χάρτης - Η δύναμη των «μικρών» ανατρέπει τις ισορροπίες

Ο κομματικός χάρτης φαίνεται πως αλλάζει αμέσως μετά τις εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.

Την ώρα που τα κόμματα όσο και οι πολίτες δεν δίνουν μεγάλη έμφαση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ένα διαφορετικό σκηνικό να εμφανίζεται στον κομματικό χάρτη, λόγω πολιτικών δυνάμεων που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και που αναμένεται να πάρουν ποσοστά από την κομματική πίτα, είτε δυνάμεων που φαίνεται να παίρνουν την ανιούσα, λόγω ακριβώς της αδυναμίας των λεγόμενων «μεγάλων».

Ξεκινώντας από το ΑΚΕΛ, το τελευταίο διάστημα μετά και το καταστατικό του συνέδριο στοχεύει σε ένα ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία και με μια πιο σκληρή αντιπολιτευτική διάθεση. Για το ΑΚΕΛ, οι ευρωεκλογές φαίνεται να το ευνοούν αν αναλογιστούμε ότι τα ποσοστά του φτάνουν μέχρι το 35%.

Ο ΔΗΣΥ ως η "υπεύθυνη αντιπολίτευση" με την οποία αποφάσισε να πορευτεί μετά τις προεδρικές εκλογές, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να βγαίνει μπροστά και μάλιστα πιο επιθετικά. Η Αννίτα Δημητρίου έχει μια πιο αρχηγική παρουσία και αυτό έχει διαφανεί μέσα από τις έντονες παρεμβάσεις της σε ότι αφορά στο θέμα των αποπαγοποιήσεων θέσεων στο δημόσιο, στο θέμα του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, αλλά και στο θέμα της σύγκλησης εθνικού συμβουλίου, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως είναι άστοχη η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης να επικοινωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Για τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ το διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή, είναι να κατορθώσουν να κερδίσουν δύο θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ο ΔΗΣΥ έλαβε ποσοστό 29,02% και το ΑΚΕΛ έλαβε ποσοστό 27,49%.

Το ΔΗΚΟ στις ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει ποσοστό 13,80% έχοντας τότε στο ψηφοδέλτιο του, την Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρο της Αλληλεγγύης.

Η άνοδος του ΕΛΑΜ και η παρουσία του Volt Cyprus στο νέο κομματικό σκηνικό

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, το ΕΛΑΜ θεωρείται το κόμμα το οποίο θα λάβει μια έδρα στις ευρωεκλογές. Η δύναμη του ΕΛΑΜ αυξάνεται και αυτό δεν είναι τυχαίο. Την ώρα που οι πολίτες επιζητούν διαφάνεια και αξιοκρατία, στρέφονται σε άλλους κομματικούς χώρους, ένας από τους οποίους είναι και το ακροδεξιό κόμμα της Κύπρου.

Η εμφάνιση του Volt στα κομματικά δρώμενα του τόπου, ίσως απορροφήσει κάποια ποσοστά από το ΑΚΕΛ τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα ψήφιζαν το κόμμα της Αριστεράς. Στόχος πάντως του νέου κομματικού σχήματος, είναι οι ευρωεκλογές αλλά και οι βουλευτικές του 2026

Δημοτικές εκλογές - Οι συμμαχίες και η σύγχυση

Αυτό το οποίο παρακολουθούν οι πολίτες εν όψει των δημοτικών εκλογών με τις συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων τα οποία πριν από τις προεδρικές εκλογές είχαν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους, μόνο σύγχυση προκαλεί στους ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν βλέπουν κανένα πολιτικό πρόγραμμα εκ μέρους των εν δυνάμει υποψηφίων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως οι ευρωεκλογές του 2024 είναι αυτές που θα δείξουν την πραγματική δύναμη των κομμάτων.

Από την άλλη όμως, οι τοπικές εκλογές θα αναδείξουν συμμαχίες που ίσως διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στο επόμενο διάστημα, σπάζοντας ίσως τον πάγο ανάμεσα σε κομματικές δυνάμεις με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές του 2028.

Στην παρούσα φάση, ο μεγαλύτερος φόβος των πολιτικών δυνάμεων είναι πρώτο η απομόνωση για αυτό και βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ «άσπονδων φίλων» και το δεύτερο είναι η διαχείριση των λεγόμενων ανταρτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top