ΥΓΕΙΑ

Ευτυχία: Ποιο δώρο θα φέρει τη μεγαλύτερη χαρά στο παιδί

Ευτυχία: Ποιο δώρο θα φέρει τη μεγαλύτερη χαρά στο παιδί

 

Τι φέρνει την ευτυχία στα παιδιά; Ένας καινούργιο παιχνίδι ή μια επίσκεψη σε κάποιο θεματικό πάρκο; Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, έχει δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα και υποδεικνύει ποιο θα ήταν το κατάλληλο δώρο σε κάθε ηλικία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο International Journal of Research in Marketing, τόσο τα υλικά αγαθά όσο και οι βιωματικές εμπειρίες αποτελούν σημαντική πηγή χαρά για τους ανήλικους, ωστόσο η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το ποιο από τα δύο θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο παιδί.

Τέσσερις μελέτες σε παιδιά και εφήβους, με επικεφαλής τη Lan Nguyen Chaplin, επίκουρη καθηγήτρια Marketing στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδειξαν πως στα παιδιά ηλικίας τριών έως δώδεκα ετών τα υλικά αγαθά επέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά, ωστόσο, στις μεγαλύτερες ηλικίες ήταν οι εμπειρίες που προκάλεσαν τα αντίστοιχα αισθήματα.

Αν και τα ευρήματα φαίνεται να ανατρέπουν αντιλήψεις όπως ότι οι έφηβοι εντυπωσιάζονται μόνο από ακριβά υλικά δώρα και, αντιστρόφως, τα μικρά παιδιά δεν ενθουσιάζονται από εμπειρίες, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.

Το κλειδί, σύμφωνα με τη Δρ Chaplin, είναι η μνήμη: μια βόλτα σε ένα θεματικό πάρκο όπως η Disneyland μπορεί να είναι συναρπαστική εμπειρία για τους μπόμπιρες -ολόκληρες βιομηχανίες στήνονται βασισμένες σε αυτή τη λογική-, για να διαρκέσει ο ενθουσιασμός όμως θα πρέπει τα παιδιά να μπορούν να ανακαλούν τα γεγονότα.

Σε αντίθεση με την απτή ευχαρίστηση από τα ένα καινούργιο παιχνίδι, μια βιωματική εμπειρία μετά βίας παραμένει στη μνήμη των παιδιών. Μπορεί να ανατραπεί ο εφήμερος χαρακτήρας της εμπειρίας για τα παιδιά;

«Φωτογραφίες και βίντεο από οικογενειακούς περιπάτους, παιχνίδια στο χιόνι ή πάρτι γενεθλίων μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εκτιμήσουν αυτές τις εμπειρίες. Υπάρχει κάτι απτό να τις κρατά ζωντανές και, επιπλέον, θα τα βοηθήσει να μάθουν την κοινωνική αξία της κοινά βιωμένης εμπειρίας, του “μαζί”», ανέφερε η Δρ Chaplin.

Δεδομένου ότι η μνήμη αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, να μην αντλούν μεγάλη ευτυχία από τις εμπειρίες του παρελθόντος όσο από τα υλικά αγαθά. Καθώς όμως μεγαλώνουν, η δημιουργία νέων αναμνήσεων και η εξερεύνηση νέων ενδιαφερόντων μπορεί να αποδειχθεί πιο πολύτιμη και σημαντική.

ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Από πού μας ήρθαν οι τουρίστες τον Μάιο και πόσοι Κύπριοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Πισίνες: Αυτοί είναι οι συχνότεροι τύποι λοιμώξεων – Τα συμπτώματα, οι συμβουλές και το…βρεγμένο μαγιό – Ειδικός στο «T»

Βρέξιμο, νεροπίστολα και νερόφουσκες: Η «γέννηση» του κατακλυσμού και τα έθιμα στην ΚύπροΣοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Μοτοσικλετιστής έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τον έλεγχο και ανατράπηκε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top