ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση πέραν του 3% στην τιμή πετρελαίου μετά την επίθεση στο Ιράν

Αύξηση πέραν του 3% στην τιμή πετρελαίου μετά την επίθεση στο Ιράν

Αύξηση πέραν του 3% καταγράφουν οι τιμές του αργού πετρελαίου, ενώ πέραν του 8% ενισχύονται οι τιμές φυσικού αερίου, μετά τις δύο εκρήξεις σε κοιμητήριο στο Ιράν, όπου πραγματοποιείτο τελετή για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, εξέλιξη που αύξησε τους φόβους ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα επεκταθεί περαιτέρω.

Στην αύξηση των τιμών συμβάλλει και το κλείσιμο ενός πεδίου πετρελαίου στη Λιβύη που αύξησε επίσης τις ανησυχίες για μειωμένη προσφορά.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενισχύεται κατά 3,15%, στα 78,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού αυξάνεται κατά 3,29%, στα 72,67 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, σημειώνει αύξηση 8,12%, στα 33,06 ευρώ τη Μεγαβατώρα.

Σε μια νέα εξέλιξη, ο ΟΠΕΚ+ θα πραγματοποιήσει συνεδρία της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης (ΚΥΕΠ) την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δήλωση πηγής του Οργανισμού στο Reuters την Τετάρτη.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, πραγματοποιεί συνήθως τέτοιες συνεδριάσεις κάθε δύο μήνες για να παρακολουθεί την εφαρμογή των συμφωνιών παραγωγής πετρελαίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε η ίδια πηγή.

Στην ΚΕΕΕ συμμετέχουν κορυφαίες χώρες της συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κατά την τελευταία υπουργική συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, η οποία επέκτεινε και εντός του 2024 την εθελοντική περικοπή της παραγωγής της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

AstraZeneca: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου - Τι λένε οι ειδικοί

ΠτΔ για υπόθεση Θανάση: «Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν»

Σάβια Ορφανίδου στο «Τ»: «Δεν θυμάμαι πως ήμουν πριν την κόρη μου, είναι σαν να μην υπήρχα»

Μαρίνα Σάττι: Πόσους followers πήρε μετά τις εμφανίσεις της στη φετινή Eurovision;

Εγινε και αυτό στην Eurovision: Kύπρος και Ελλάδα δεν αντάλλαξαν 12αρι - Ούτε καν 10αρι - Που έδωσαν βαθμούς

Συγκλονίζει ο Κλεόπας για τη γιορτή της μητέρας: «Με κοίταξες ένα δευτερόλεπτο πριν δεχτείς τη μοιραία σφαίρα »



ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

ΠτΔ: «Δεν διαπραγματευόμαστε λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα»

Λύση δύο κρατών, με την ασαφή ορολογία της κυριαρχικής ισότητας, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς, τόνισε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η ε/κ πλευρά δεν έχει «κανένα κρυφό σχέδιο Β’».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top