ΔΙΕΘΝΗ

Σε χαμηλό 70 ετών το 2023 η παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα στη Βρετανία

Σε χαμηλό 70 ετών το 2023 η παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα στη Βρετανία

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα στη Βρετανία θα μειωθεί το 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 70 ετών, καθώς η χώρα αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως κατέδειξε μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

Ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο παρήγαγαν συνολικά 104 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αριθμός που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 1957, σύμφωνα με την ανάλυση της εξειδικευμένης ιστοσελίδας «Carbon Brief», η οποία σημειώνει ότι αυτός ο αριθμός ήταν 22% χαμηλότερος, σε σύγκριση με το 2022.

Η ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά καύσιμα έχει πλέον μειωθεί κατά δύο τρίτα από τότε που έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2008, γεγονός που οφείλεται τόσο στην έκρηξη των ΑΠΕ όσο και στην ασθενέστερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθεται.

Τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν το 2023 περίπου το ένα τρίτο του συνολικού εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτυγχάνοντας το χαμηλότερο μερίδιο που έχει επιτευχθεί ποτέ.

Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αποτελούσαν το 2023 το 56%, με το μερίδιο των ΑΠΕ να ανέρχεται στο 43% και της πυρηνικής ενέργειας στο 13%.

Η Βρετανία στοχεύει στην ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και έχει ως στόχο να αντλεί το 95% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2030, καταρτίζοντας σχέδια για την πλήρη απαλλαγή του τομέα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2035.

Ωστόσο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ περιόρισε πέρσι τις πολιτικές που αποσκοπούν στο να επιτύχει το Ηνωμένο Βασίλειο καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 - συγκεκριμένα καθυστέρησε την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, κατά πέντε χρόνια, μέχρι το 2035.

Η Βρετανία έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση της ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως μέρος της στρατηγικής της για την αντιμετώπισης της εκτίναξης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι οποίοι κατέγραψαν σημαντική αύξηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 και την πρόκληση της κρίσης στο κόστος ζωής.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Έφτασαν στη Βηρυτό ΠτΔ - Φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό

Έφτασαν στη Βηρυτό ΠτΔ - Φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό

Στη Βηρυτό βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επίσημη επίσκεψη για το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top