ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται νέες συσκευές για διαβητικούς: Πότε αναμένονται, πώς λειτουργούν και πώς διαφέρουν - Θα είναι διαθέσιμες μέσω ΓεΣΥ;

Έρχονται νέες συσκευές για διαβητικούς: Πότε αναμένονται, πώς λειτουργούν και πώς διαφέρουν - Θα είναι διαθέσιμες μέσω ΓεΣΥ;

Έρχονται σύντομα στην Κύπρο νέες συσκευές, οι οποίες αναμένεται να διευκολύνουν τη ζωή των διαβητικών.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Γνώσια Αχνιώτου ανέφερε ότι πρόκειται για συσκευές με αντλίες και αισθητήρες και αφορούν όλες τις ηλικίες που πάσχουν από διαβήτη.

«Είναι αντλίες οι οποίες είναι αναλώσιμες. Είναι μικρές για αυτό και ονομάζονται patch pump. Πρόκειται για αντλίες ινσουλίνης άλλου τύπου πέρα από αυτές που έχουμε τώρα που είναι με καλώδια. Είναι έξυπνες συσκευές όπως αυτές που έχουμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι διαθέσιμες αντλίες που έχουμε τώρα και είναι με καλώδια, είναι συνέχεια πάνω στον διαβητικό.

Σύμφωνα με την κα. Αχνιώτου, ο ΟΑΥ προκήρυξε διαγωνισμό, ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στάδιο υποβολής σχολίων, οπότε οι συσκευές αναμένεται να φτάσουν Κύπρο σε ένα εξάμηνο.

«Προς το παρόν το Υπουργείο Υγείας αποζημιώνει ένα προϊόν, εμείς κάνουμε διαγωνισμό για να αποζημιώσουμε όσους είναι εντός προδιαγραφών με συνεισφορά δύο, να έχουν επιλογή. Οι συσκευές θα είναι στο ΓεΣΥ αλλά μπορεί να υπάρχει συνεισφορά δηλαδή αν έρθουν για παράδειγμα 3 αντλίες θα αποζημιώνουμε την πιο φθηνή και να υπάρχει συνεισφορά. Στόχος μας είναι να υπάρχει επιλογή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν οι νέες συσκευές είναι εύκολες στην χρήση τους, η κα. Αχνιώτου απάντησε καταφατικά, τονίζοντας ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα παιδιά.

«Είναι εύχρηστη ιδίως για τα παιδιά. Δεν έχει φυσικά ακόμα την τεχνολογία που έχει η συσκευή που έχουμε με τα καλώδια, η οποία συμπεριφέρεται σαν τεχνητό πάγκρεας. Υπάρχει ανάλογο patch pump αλλά δεν ήρθε στην Ευρώπη, όμως τονίζω υπάρχει η χρήση της γιατί είναι πολύ πιο πρακτική για τα μωρά», επεσήμανε.

Έντονες αντιδράσεις

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η κα. Αχνιώτου ανέφερε ότι προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

«Είχαμε βγάλει τις αρχικές προδιαγραφές και οι εταιρείες είδαν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, ωστόσο υπήρξαν διαφωνίες. Η διαδικασία λέει πως πρώτα ανακοινώνονται οι προδιάγραφες και μετά δίνεται ένα διάστημα στο οποίο οι εταιρείες μπορούν υποβάλουν σχόλια. Μετά αξιολογούνται τα σχόλια, αλλάζουν οι προδιαγραφές ανάλογα και προκηρύσσεται ο διαγωνισμός. Δεν γίνεται να αλλάξουν μετά οι προδιαγραφές», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top