ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Λαμπριανίδης στο «Τ»: Η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, οι δυσκολίες και η στάση της κοινωνίας - «Γίνονται σημαντικά βήματα, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα»

Δ. Λαμπριανίδης στο «Τ»: Η παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, οι δυσκολίες και η στάση της κοινωνίας - «Γίνονται σημαντικά βήματα, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα»

Για την παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη στάση της κοινωνίας προς τα άτομα με αναπηρία στην Κύπρο, μίλησε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, στο ThemaOnline.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, «γίνονται σημαντικά βήματα στην Κύπρο όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Αύξηση στα €500 του προστίμου στάθμευσης σε θέσεις ΑμεΑ

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόσφατα, πριν από μερικά χρόνια, έχει γίνει η αύξηση του προστίμου στα 300 ευρώ και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί στα 500 ευρώ. Προηγουμένως, το πρόστιμο ανερχόταν στα 150 ευρώ», εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης σχολιάζοντας παράλληλα ότι η αύξηση του εξώδικου προστίμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι λογικό, συνέχισε, «τέτοιες παραβάσεις να έχουν και το αντίστοιχο πρόστιμο, αφού βλέπουμε ότι και τώρα που το εξώδικο είναι στα 300 ευρώ, οι παραβάσεις συνεχίζουν να υφίστανται. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν διστάζουν να παρανομήσουν. Σταθμεύουν σε χώρους που είναι για ΑμεΑ χωρίς να είναι δικαιούχοι και αδιαφορούν για τα προβλήματα που προκαλούν», τόνισε.

«Ως Οργάνωση Παραπληγικών θέλουμε να υπάρχει αυστηρή επιτήρηση από πλευράς των Αρχών γιατί, δεν γίνονται εντατικοί έλεγχοι και ιδικά σε ιδιωτικούς χώρους όπου υπάρχουν θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ όπως, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, ιατρεία ακόμη και σε πολυκατοικίες, με αποτέλεσμα πολλές φορές ο κόσμος να παρανομεί σταθμεύοντας τα οχήματά του στις θέσεις για άτομα ΑμεΑ και έτσι να στερεί στους πραγματικούς δικαιούχους την εύκολη στάθμευση και πρόσβαση», σημείωσε ο κ. Λαμπριανίδης.

Οι δυσκολίες και η στάση της κοινωνίας προς τα άτομα με αναπηρία

Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπριανίδης, «η σωστή συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με αναπηρίες, δεν είναι θέμα ευαισθητοποίησης αλλά υπευθυνότητας. Δυστυχώς στην Κύπρο, βλέπουμε συχνά να υπάρχει παράβαση ή καταπάτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες επειδή οι νόμοι μας δεν εφαρμόζονται επαρκώς. Παρότι οι νομοθεσίες που υπάρχουν είναι αυστηρές, δεν εφαρμόζονται στον απαιτούμενο βαθμό».

Εάν οι πολίτες, πρόσθεσε, «νιώσουν ότι οι νομοθεσίες εφαρμόζονται με αυστηρότητα, θα σταματήσουν να παρανομούν είτε αυτό αφορά στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ, είτε ακόμη και στάθμευση των οχημάτων πάνω σε πεζοδρόμια. Η ατιμωρησία δυστυχώς είναι μια ανοιχτή πληγή στη χώρα μας που δημιουργεί πολλά προβλήματα σε διάφορα επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κακό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αυτοί που παρανομούν, που σταθμεύουν σε θέσεις ΑμεΑ κλπ, ξέρουν επακριβώς τι κάνουν και τι προβλήματα δημιουργούν με αυτή τους την πράξη, όμως δεν τους νοιάζει και αυτό είναι θλιβερό», είπε ο κ. Λαμπριανίδης.

Ερωτηθείς που αποδίδει αυτή τη συμπεριφορά, ο κ. Λαμπριανίδης απάντησε πως, «όταν δεν εκτιμά κάποιος την αρτιμέλεια που έχει, δεν μπορεί και να αντιληφτεί τα προβλήματα που δημιουργεί σε άτομα με αναπηρία και αυτό είναι άδικο».

«Παρ’ όλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε ότι, αλληλεγγύη υπάρχει. Αρκετός κόσμος θέλει να βοηθήσει, θα κάνει βήματα να βοηθήσει κάποιο άτομο ΑμεΑ όμως, πρέπει να μπει ένα τέλος στις παρανομίες που γίνονται σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες. Ευελπιστούμε ότι με την ψήφιση του νόμου για αύξηση του προστίμου για παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ, ότι θα μπει επιτέλους ένα τέλος σε όλο αυτό», τόνισε.

«Όσο περνάνε τα χρόνια, γίνονται σημαντικά βήματα προόδου, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται την αποδοχή, τον σεβασμό και τη ευκαιρία να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη ζωή», είπε καταληκτικά ο κ. Λαμπριανίδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top