ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν σήμερα για κοινή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα - Όσα θα «πέσουν» στο τραπέζι

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν σήμερα για κοινή ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα - Όσα θα «πέσουν» στο τραπέζι

Την εξέλιξη των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας ναυτικής στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τα χτυπήματα των ανταρτών Χούθι, θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που πραγματοποιείται τη Δευτέρα και στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες από ανώτατο κοινοτικό αξιωματούχο, αν και δεν αναμένονται τελικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα, το πράσινο φως έχει δοθεί από τους 27, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σε τεχνοκρατικό επίπεδο η συζήτηση για τις λεπτομέρειες όσον αφορά την αποστολή.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, όπως φαίνεται και από δημόσιες εκκλήσεις για συμφωνία μεταξύ άλλων από την Ιταλία, να γίνουν προσπάθειες για πολιτική συμφωνία σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, ο στόχος των 27 είναι η δημιουργία της αποστολής το αργότερο στις 19 Φεβρουαρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση του ΣΕΥ.

Σύμφωνα με τα όσα συζητούνται, η ναυτική αποστολή θα λειτουργεί υπό τη διοίκηση της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, και θα έχει ευρύτερη εντολή από την τρέχουσα Επιχείρηση Αταλάντη που αφορά την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας. Ο στόχος, εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος, θα είναι η συνοδεία και η προστασία των σκαφών που περνούν από την περιοχή, με τα στρατιωτικά σκάφη να έχουν την εντολή να ανοίξουν πυρ αν χρειαστεί.

Η αποστολή θα είναι ξεχωριστή από την Επιχείρηση Φρουρός της Ευημερίας των ΗΠΑ, που στηρίζουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην νέα αποστολή. Μέχρι στιγμής όπως σημείωσε, προτίθενται να συμμετάσχουν με σκάφη τους η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και το Βέλγιο.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, η ΕΕ θεωρεί πως οι επιθέσεις των Χούθι κατά σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα παραβιάζουν την αρχή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και έχει μεγές οικονομικές επιπτώσεις. Επεσήμανε πως αν και οι αντάρτες επικαλούνται τον αγώνα των Παλαιστινίων, η χώρα που επηρεάζεται περισσότερο αυτή τη στιγμή δεν είναι το Ισραήλ αλλά η Αίγυπτος.

Ειδικότερα όσον αφορά την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως η ΕΕ προσπαθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση,μέσω διπλωματικών επαφών και με το Ιράν, το οποίο στηρίζει τους Χούθι, αλλά πως αποφάσισε να προχωρήσει με τη ναυτική αποστολή. Οι δύο επιλογές ενώπιον της ΕΕ είναι είτε να ξεκινήσει από το μηδέν τη σύσταση μιας αποστολής, ή να προχωρήσει σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές χώρες που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.

Σε αυτή τη φάση, εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η συζήτηση βρίσκεται σε προκαταρκτική φάση. Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με την ιδέα της αποστολής, ο αξιωματούχος σημείωσε πως δεν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά αυτό που υπήρξε ήταν μια αρχική πρόταση η οποία δεν προχώρησε πριν τα Χριστούγεννα.

Τα δύο κύρια θέματα στην ατζέντα του ΣΕΥ θα είναι οι εξελίξεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η στήριξη του Κιέβου από την ΕΕ, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι προσπάθειες για αναβίωση της προοπτικής της λύσης δύο κρατών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, οι ΥΠΕΞ θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ, τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και τους ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Ιορδανίας και τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ αναμένεται να ενημερώσει τους ΥΠΕΞ και για τις εξελίξεις σε σχέση με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, αύριο Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου, η οποία σηματοδοτεί την 20ή επέτειο από την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου το 2004.

Στο περιθώριο των εργασιών των Συμβουλίων, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις και επαφές με ομολόγους του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Δημοσκόπηση Sigma: «Κονταροχτυπιούνται» ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ- Ποια πρόσωπα προηγούνται στις Ευρωεκλογές και Δημοτικές

Την τελευταία του Δημοσκόπηση για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου η τηλεόραση Sigma, στο πλαίσιο της εκπομπής «Χωρίς Περιστροφές».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top