ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς ΠτΔ με εισηγήσεις για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό - Τι προτείνει

Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ προς ΠτΔ με εισηγήσεις για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό - Τι προτείνει

Τις εισηγήσεις του κόμματος του αναφορικά με τη διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό και την προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για θετική κατάληξη παρέθεσε σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, πρόκειται για συγκεκριμένες εισηγήσεις που συνθέτουν μια συνολική πρόταση, η οποία κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες, προσθέτοντας πως χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει η επιθυμητή ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και τη σημερινή τ/κ ηγεσία, το ΑΚΕΛ επιμένει ότι αν αυτές οι πρωτοβουλίες, που σέβονται τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς αναληφθούν, μπορούν να δημιουργηθούν κίνητρα για την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα, η υιοθέτηση τέτοιων πρωτοβουλιών θα συμβάλει με βεβαιότητα στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα.

Όπως αναφέρεται, θέση του ΑΚΕΛ παραμένει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, με το Πλαίσιο Γκουτέρες και τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι το τέλος της Διάσκεψης, με τον κ. Στεφάνου να αναγνωρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθετεί τη θέση για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του για να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει, καθότι η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα συνιστά το γενικό πλαίσιο και όχι το συγκεκριμένο και λεπτομερές περιεχόμενο που της έχει αποδοθεί μέσα από συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μετά από δεκαετίες συνομιλιών, επομένως μένοντας σε αυτή τη γενική θέση ουσιαστικά μιλάμε για εξ’ υπαρχής διαπραγμάτευση.

Αναφέρει επίσης ότι το επιχείρημα ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι προς διαπραγμάτευση και συνεπώς δεν είναι μεμπτό να επιδιώκουμε αλλαγές σε αυτό είναι λανθασμένο αφού για διαπραγμάτευση προσφέρονται μόνο τα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου και όχι τα συμφωνημένα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το ΑΚΕΛ έχει προχωρήσει από το 2020 στη διαμόρφωση συγκεκριμένων εισηγήσεων που κινούνται σε τέσσερις άξονες, συνεχίζει η επιστολή, προσθέτοντας πως αυτοί αφορούν τη συνέπεια στη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τη συνεπή αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες καθώς και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης του 2017, περιλαμβανομένων των συγκλίσεων επί του περιεχομένου της πολιτικής ισότητας, την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας που δεν θα περιορίζεται στα ευρωτουρκικά, αλλά θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του θέματος της ενέργειας ως κινήτρου για το Κυπριακό χωρίς παραβίαση των κόκκινων γραμμών μας, και τη μονομερή υιοθέτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τουρκοκύπριους, για τα οποία, όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ήδη τοποθετηθεί, χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι όσα εισηγούμαστε πιο πάνω αποτελούν τη μαγική συνταγή για επίλυση του Κυπριακού, επειδή πρωτίστως η στάση της Τουρκίας παραμένει απρόβλεπτη. Γνωρίζουμε όμως ότι με τέτοιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και αν η Άγκυρα δεν ανταποκριθεί, θα είναι μόνη της εκτεθειμένη και δεν θα επιμερίζονται ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά όπως συστηματικά συμβαίνει μετά το Κραν Μοντανά», αναφέρει ο κ. Στεφάνου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ «όπως διαχρονικά πράττει, θα συνεχίσει μέσω του Εθνικού Συμβουλίου να διαδραματίζει δημιουργικό ρόλο στην κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υπόθεση Μεταξά: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά τριών αξιωματούχων – Συνεχίζονται να διώκονται ποινικά άλλοι δώδεκα

Φωτιές σε δυο διαφορετικά σχολεία στη Λεμεσό - Σε συναγερμό οι Αρχές

Έρχονται κι άλλα «έξυπνα φώτα» - Πού και πότε αναμένεται να τα δούμε στους δρόμους

«Ατυχής και άστοχη» χαρακτήρισε την δήλωση του Αρχιεπίσκοπου ο Βαβούσκος - «Ό,τι άλλο ακούσετε είναι μούφα»

Επίδομα Τέκνου: Όσα πρέπει να ξέρεις για τους δικαιούχους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά

Συνελήφθη 27χρονος για υπόθεση παράνομης απασχόληση - Κατηγορήθηκε ο εργοδότης τουΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

ΠτΔ σε Εμίρη του Κατάρ - «Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας»

Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ  Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top