ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης για τη βία στα γήπεδα: «Ο ΠτΔ δεν θα υπολογίσει την πολιτική ευθύνη, εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών»

Λετυμπιώτης για τη βία στα γήπεδα: «Ο ΠτΔ δεν θα υπολογίσει την πολιτική ευθύνη, εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών»

Η δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους είναι έτοιμη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου για την κοπή της Βασιλόπιτας, στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους που αναμένεται να ανακοινώσει η Κυβέρνηση, είπε ότι «ο κατάλογος, η δέσμη μέτρων είναι έτοιμη. Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση. Αυτή η δέσμη αφορά ένα ευρύ φάσμα ενοτήτων που άπτονται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων.

Στη νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας με την άφιξη της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ εμείς προσερχόμαστε με ειλικρινή πολιτική βούληση να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που είχαν διακοπεί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων θα γίνει πριν την άφιξη στην Κύπρο της απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ για συνεργασία των δύο κοινοτήτων στον ενεργειακό τομέα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό έχει απαντηθεί επανειλημμένα. Η κυπριακή ΑΟΖ, ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο.

Το μήνυμα που στέλνουμε και προς τον κ. Τατάρ και προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είναι ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι προς όφελος ολόκληρης της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η επίλυση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα είναι αυτό που θεωρούμε ότι και οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν και πιστεύουν σε αυτό. Στις 30 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο η κα Ολγκίν και εκεί θα πρέπει να αποδείξουμε την πολιτική μας βούληση, ώστε να μπορέσει το 2024 να είναι το έτος λύτρωσης της πατρίδας μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει δυστοκία στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων κατά της οπαδικής βίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καμία δυστοκία δεν υπάρχει. Έχει γίνει μια ενδελεχής συζήτηση χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, εχουν ανταλλαχθει απόψεις σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα παραστεί πριν την έναρξη της συνεδρίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της Κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να ακούσουμε τις αποφάσεις της ΚΟΠ, να αξιολογηθούν και μετά αν χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα από πλευράς Κυβέρνησης.

Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, και είναι και κοινωνική επιταγή, είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν ούτε αποδεκτά ούτε ανεκτά τέτοιου είδους απαράδεκτα επεισόδια σε αγωνιστικούς χώρους με κίνδυνο και ζωών.

Η Πολιτεία πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου και δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσο έντονη αστυνομική παρουσία και να χρειάζεται τόσο έντονη αστυνομική παρουσία σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους σε κάθε αγώνα που διεξάγεται. Δεν είναι πεδίο μάχης οι αγωνιστικοί χώροι. Θα συνεχίσουμε ως Πολιτεία να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν».

Σε ερώτηση αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, όπως ανέφερε χθες ο Πρόεδρος σε σχέση με «κλείσιμο» γηπέδων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπολογίσει την πολιτική ευθύνη, εδώ διακυβεύεται η ασφάλεια των πολιτών, το έχει πει και ο ίδιος ότι δεν αποκλείεται τίποτα σε αυτό το στάδιο.

Εκείνο που προέχει είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες είναι ασφαλείς και ότι και οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες».

Ερωτηθείς αν η Αστυνομία αναθεωρεί τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Αστυνομία συνεχώς αναθεωρεί, αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων, την ενδεχόμενη λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών πλάνων.

Δεν μπορούμε, όμως, να αναμένουμε μόνο μέσα από την αυξημένη αστυνομική παρουσία να αποφεύγονται τέτοια επεισόδια. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει πλέον την ευθύνη του».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top