ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: Σε αύξηση ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του 2021 στοχεύει το ΑΚΕΛ

Στεφάνου: Σε αύξηση ποσοστών σε σχέση με τις εκλογές του 2021 στοχεύει το ΑΚΕΛ

Με βασικό εκλογικό στόχο την αύξηση της δύναμης του ΑΚΕΛ, σε σχέση με το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2021, ετοιμάζει το κόμμα της Αριστεράς το ψηφοδέλτιό του για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ψηφοδέλτιο που θα παρουσιάσει το κόμμα θα αποτελείται «από ανθρώπους ικανούς και σοβαρούς, έντιμους και έτοιμους να εργαστούν και να αγωνιστούν για οράματα, αξίες και πολιτικές που έχει ανάγκη ο λαός» και θα περιλαμβάνει «τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες», υπογραμμίζοντας τη σημασία της έμφυλης ισότητας.

Σημείωσε, ακόμα, ότι στόχος είναι το ψηφοδέλτιο να «συνδυάζει πολιτικά στελέχη του ΑΚΕΛ με προσωπικότητες από τον προοδευτικό χώρο της Κύπρου» και «θα δίνει συνέχεια στο ιστορικό βήμα που κάναμε το 2019 με τη συμπερίληψη Τουρκοκύπριου σε αυτό».

«Για το ΑΚΕΛ λοιπόν, η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι, εκτός όλων των άλλων, μια έπαλξη δράσης για την πατρίδα μας και τον αγώνα της να αποτινάξει την κατοχή και μαζί Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχειρίζονται το κοινό, δικοινοτικό κυπριακό κράτος», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Παρουσίασε ως προμετωπίδα της δράσης του ΑΚΕΛ το Κυπριακό, «τον αγώνα για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, για τη σωτηρία της Αμμοχώστου από τον εποικισμό, για τα ευρωτουρκικά και την αναχαίτιση της τουρκικής επιθετικότητας, για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, για το ζήτημα των αγνοουμένων μας, για την προώθηση της συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για την προστασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την πολιτική του Ερντογάν για αφομοίωση των κατεχομένων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές είναι «μια μεγάλη και ουσιαστική για την Αριστερά πολιτική μάχη», προσθέτοντας ότι επιδίωξη του κόμματος είναι «να γίνει σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και συζητιούνται στο Ευρωκοινοβούλιο».

Σημείωσε, ακολούθως ότι το διεθνές και ευρωπαϊκό κοινωνικοπολιτικό τοπίο καθορίζεται κυρίως από τους δύο μεγάλους πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, από τεράστια κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που πιέζουν τους λαούς και τους εργαζόμενους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και από «επικίνδυνη άνοδο της ακροδεξιάς».

«Οι ευρωεκλογές λοιπόν μπορούν να στείλουν - όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά από κάθε γωνιά της Ευρώπης - ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης και ενάντια στη συνέχιση των πολέμων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία της ΕΕ έχει καταδικάσει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στηρίζει τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα.

«Τα κράτη και οι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληρώνουν τις οικονομικές συνέπειες των πολέμων οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα άφησε πίσω της η πανδημία και η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας που πέρασε», είπε ο κ. Στεφάνου, αναφέροντας ότι «οι πραγματικές ανάγκες των λαών και των εργαζομένων στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη απαιτούν ενίσχυση της δύναμης και των αγώνων της Αριστεράς».

Κάνοντας αναφορά στην επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς από τον σοβιετικό στρατό στις 27 Ιανουαρίου, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η μέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι «στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες ρέει ξανά το δηλητήριο του μίσους όπως αυτό που θέριεψε πριν δεκαετίες τον ναζισμό», προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις της ακροδεξιάς καραδοκούν» σε αυτές τις εκλογές.

«Είναι λοιπόν πιο επιτακτικό και πιο επίκαιρο από ποτέ ο προοδευτικός και δημοκρατικός κόσμος της Κύπρου να συνεννοηθεί, να συστρατευτεί και να συμπαραταχθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία απέναντι στον συντηρητισμό, το μίσος, τον σκοταδισμό», συνέχισε.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον χαρακτήρα της ΕΕ, για «τις αντιλαϊκές πολιτικές, τη γραφειοκρατία και τις κλειστές δομές της που αποκομμένες από την κοινωνία και χωρίς λογοδοσία και έλεγχο επιβάλλουν πολιτικές που υπηρετούν πρωτίστως τις κυρίαρχες ελίτ», όμως διαχώρισε την κριτική αυτή από «τον ευρωσκεπτικισμό της ακροδεξιάς, που είναι ένα αντιδραστικό κι οπισθοδρομικό ιδεολόγημα».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο σύνθημα για «περισσότερη Ευρώπη», λέγοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει εμβάθυνση των υφιστάμενων δομών και πολιτικών της ΕΕ οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των λαών της Ευρώπης αλλά και σε μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των κρατών».

Υπογράμμισε, καταληκτικά ότι «ο προοδευτικός κόσμος της Κύπρου έχει περισσότερους λόγους να πάει στην κάλπη, να ενισχύσει το ΑΚΕΛ που είναι η δύναμη διεκδίκησης στην Ευρώπη και στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο άλλωστε είναι το μόνο όργανο της ΕΕ που είναι άμεσα εκλεγμένο από τους λαούς».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top