ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο η Ολγκίν - Ξεκινά η επιχείρηση «ξεκλείδωμα» της στασιμότητας του Κυπριακού

Στην Κύπρο η Ολγκίν - Ξεκινά η επιχείρηση «ξεκλείδωμα» της στασιμότητας του Κυπριακού

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες βράδυ η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία μέσα από τις επαφές που θα έχει με τις δύο πλευρές, θα προσπαθήσει να ξεκλειδώσει το κυπριακό, το οποίο παραμένει σε τέλμα τα τελευταία εφτά χρόνια  μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, στο Κραν Μοντανά.

Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, μεταφέρει στις αποσκευές της όλες τις πληροφορίες που έλαβε κατά τις επαφές που είχε στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, από Αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού.

Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Ερσίν Τατάρ

Η κυρία Ολγκίν ξεκινά αμέσως επαφές στο νησί. Την Τρίτη θα συναντήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια, τον Ερσιν Τατάρ. Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, θα έχει συναντήσεις με κοινωνικά σύνολα και από τις δύο πλευρές, όπου θα καταγράψει θέσεις και απόψεις, ενώ το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στο νησί, παραμένει αδιευκρίνιστο. Σημαντικές θεωρούνται και οι επαφές που θα έχει η κυρία Ολγκίν στις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων, καθώς και στις Βρυξέλλες.

Προσπάθεια ξεκλειδώματος της διαδικασίας.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα κυρίως στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει σε λύση δύο κρατών. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν η προσωπική απεσταλμένη θα προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο. Στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, η θέση είναι ξεκάθαρη. Επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει την προσήλωσή της στον ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μίας και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ στη βάση μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, που αυτό θα είναι θετική εξέλιξη για τη δική μας πλευρά, ή αν θα δούμε μία λογική στη βάση των "αμοιβαίων υποχωρήσεων". Το δεύτερο βεβαίως είναι κάτι το οποίο απεύχεται η Κυβέρνηση.

Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον των συνομιλιών. Κατά πόσο θα ξεκλειδώσει η διαδικασία ύστερα από εφτά χρόνια απραξίας, ή αν θα πάμε σε ένα νέο αδιέξοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπου ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα και σε μία χρονική στιγμή, όπου ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

ΓΓ του ΑΚΕΛ για Εκλογές: «Μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα»

Με έκκληση «στις χιλιάδες ψηφοφόρους της Αριστεράς, αλλά και σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει αλλαγή πορείας» να συνταχθούν με το ΑΚΕΛ, δύναμη διεκδίκησης στην Κύπρο και την Ευρώπη και «να κάνουμε τη διαφορά για να αλλάξουμε τα πράγματα» ο ΓΓ του κόμματος στην κεντρική παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ η θέση της Κύπρου στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. «Αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο καίριο ερώτημα: Ποια Ευρώπη θέλουμε;».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top