ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραπεμπτικά: Χωρίζονται σε «επείγοντα» και «ρουτίνας» - Πώς θα διαχωρίζονται; – Ο στόχος της αλλαγής και ο χρόνος αναμονής

Παραπεμπτικά: Χωρίζονται σε «επείγοντα» και «ρουτίνας» - Πώς θα διαχωρίζονται; – Ο στόχος της αλλαγής και ο χρόνος αναμονής

Ξεκίνησε η κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών σε ειδικούς ιατρούς ανάλογα με την κρισιμότητα τους.

Συγκεκριμένα, από χθες (01/02) ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έβαλε σε εφαρμογή την αλλαγή αυτή που θα χωρίζει τα παραπεμπτικά σε «επείγοντα» και «ρουτίνας», με τη σήμανση αυτή να φαίνεται στο λογισμικό του συστήματος.

Ο Διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο ThemaOnline εξήγησε πώς «στο παρόν στάδιο αυτή η ιδέα ξεκινά ως θεσμός χωρίς να υπάρχουν αυστηρά όρια όσο αφορά τις ημέρες που πρέπει ένας ειδικός γιατρός να δει ένα ασθενή με επείγον παραπεμπτικό»

«Πρόθεση του ΟΑΥ είναι σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, να προχωρήσει στον καταρτισμό, πιο εξειδικευμένων κατευθυντήριων οδηγιών για διαφορετικές παθήσεις και διαφορετικές κατηγορίες ασθενών, καθώς και στην ετοιμασία πρωτοκόλλων ώστε ο χαρακτηρισμός των παραπεμπτικών σε «επείγοντα» και «ρουτίνας» να γίνεται με ακόμα πιο τεκμηριωμένο τρόπο», συμπλήρωσε.

«Στο παρόν στάδιο δώσαμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες στους προσωπικούς γιατρούς για να εκδίδουν επείγοντα παραπεμπτικά όταν κρίνουν ότι όντως υπάρχει η ανάγκη για δύσκολα περιστατικά», σημείωσε.

Η έκδοση επείγοντος παραπεμπτικού θα αφορά δύο παραμέτρους, την ύπαρξη σοβαρών συμπτωμάτων και την υποψία σοβαρής νόσου.

Χρόνος αναμονής

Μεταξύ άλλων ο κύριος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στο θέμα του χρόνου αναμονής, τονίζοντας ότι «δεν θα διορθωθεί επειδή θα γίνουν δύο είδη παραπεμπτικών και αυτό γιατί οι ανάγκες και ο αριθμός των δικαιούχων παραμένουν τα ίδια»

«Στόχος της αλλαγής αυτής στα παραπεμπτικά είναι να δώσει προτεραιότητα σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη και είναι σοβαρά περιστατικά», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «υπάρχουν ουρές αναμονής σε κάποιους γιατρούς και σε ορισμένες ειδικότητες αλλά ο κόσμος μπορεί να κλείνει ραντεβού σε άλλο γιατρό είτε στον ιδιωτικό τομέα του ΓεΣΥ είτε στον Δημόσιο. Ο ΟΚΥπΥ έχει πει ότι σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες του δεν υπάρχει χρόνος αναμονής πέραν των 2-3 εβδομάδων»

«Έχουμε πολύ καλούς γιατρούς και στο Δημόσιο αλλά και πολλές επιλογές στον Ιδιωτικό Τομέα άρα ο κόσμος πρέπει να το ψάχνει», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top