ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακός μετασχηματισμός - Εντός του 2024 η ψηφιακή ταυτότητα

Ψηφιακός μετασχηματισμός - Εντός του 2024 η ψηφιακή ταυτότητα

Η παρουσίαση από τον ΠτΔ του ετήσιου προγραμματισμού για το 2024 για πρώτη φορά στη χώρα μας, πέραν της ενίσχυσης της διαφάνειας, ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον ΠτΔ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων για τον Κύπριο πολίτη.

Τι είναι ο ψηφιακός πολίτης

Ο ψηφιακός πολίτης είναι μία εφαρμογή για κινητές συσκευές που θα αποτελέσει τον κύριο άξονα των ενεργειών μας για την παροχή ψηφιακών λύσεων στον Πολίτη. Στόχος, σύμφωνα με το αρμόδιο υφυπουργείο έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής, αυτή η εφαρμογή να γίνει σταδιακά μέρος της καθημερινότητάς μας, στα πρότυπα λύσεων που προσφέρουν σήμερα, με παρόμοιο τρόπο, άλλα κράτη στην Ευρώπη.

Εντός του 2024 θα μπορούμε να έχουμε εντός της εφαρμογής σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητά μας, την άδεια οδήγησης μας και το έγγραφο καταλληλότητας του οχήματος μας (ΜΟΤ).

Θα μπορούμε να αποκτήσουμε την ηλεκτρονική μας υπογραφή και την ηλεκτρονική μας ταυτότητα και μέσω της εφαρμογής του ψηφιακού πολίτη, να υπογράφουμε ηλεκτρονικά οποιοδήποτε έγγραφο ή να ταυτοποιηθούμε σε επίσημες ιστοσελίδες του κράτους.

Σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice

Πρόκειται για το σύστημα για το οποίο οι προδιαγραφές ετοιμάστηκαν το 2017 και το οποίου η κατακύρωση της προσφοράς έγινε τον Σεπτέμβρη του 2020 επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Έκτοτε, το σύστημα βρίσκεται σε υλοποίηση για 40 και πλέον μήνες, με σημαντικές καθυστερήσεις να καταγράφονται στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου.

Μόνο τους τελευταίους 10 μήνες αυτής της πορείας το έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, που είχε να διαχειριστεί συσσωρευμένα όπως φάνηκε, προβλήματα στο έργο αυτό.

Η προσωρινή μετάβαση πίσω στο ενδιάμεσο σύστημα i- justice ήταν επιβεβλημένη μετά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες.
Με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί χρόνος για αξιολόγηση των διορθωτικών αλλαγών που έγιναν στο σύστημα e-justice από την ανάδοχο εταιρεία.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ούτως ώστε η αξιολόγηση να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα. Τελικός στόχος, η παράδοση ενός συστήματος πλήρως λειτουργικού, εύχρηστου και αποτελεσματικού. Σε αυτή την προσπάθεια, το υφυπουργείο έρευνας καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής θα εμπλέξει όλα τα μέρη για τις απόψεις τους, περιλαμβανομένου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που αποτελεί και τον κυριότερο φορέα που επηρεάζεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top