ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βροχή» τα παράπονα από ασθενείς το 2023 - Από μη χορήγηση φαρμάκων μέχρι κακή συμπεριφορά γιατρών - Πίνακες

«Βροχή» τα παράπονα από ασθενείς το 2023 - Από μη χορήγηση φαρμάκων μέχρι κακή συμπεριφορά γιατρών - Πίνακες

Το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), το 2023 δέχτηκε συνολικά 560 παράπονα.

Τις κατηγορίες φάρμακα και θεραπείες, συμπεριφορά και εξυπηρέτηση από επαγγελματίες υγείας, χρεώσεις και συμπληρωμές/κόστος υπηρεσιών εντός και εκτός ΓεΣΥ, αφορούσαν τα περισσότερα παράπονα που έλαβε το Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ κατά τη διάρκεια του 2023.

Κατά μέσο όρο, το Παρατηρητήριο, όπως διαπιστώνεται, λαμβάνει 46 καταγγελίες τον μήνα, κυρίως από άνδρες ασθενείς 51 ετών και άνω.

Τα περισσότερα παράπονα σχετίζονταν με τον ΟΑΥ ως το αρμόδιο όργανο για την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, καθώς και με τα νοσηλευτήρια (εντός ή εκτός ΓεΣΥ) τα οποία εξυπηρετούν τους ασθενείς. Ακολουθούν τα παράπονα που αφορούσαν προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ αλλά και γιατρούς εκτός ΓεΣΥ.

Αναλυτικά, τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν και αναφέρθηκαν απο πολίτες στο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ ήταν τα ακόλουθα:

- μη χορήγηση εντός ΓεΣΥ μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΣΦ), όπως συμπληρώματα και βιταμίνες, σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με χρόνια νοσήματα.

- παράπονα που αφορούσαν απορρίψεις ονομαστικών αιτημάτων για χορήγηση φαρμάκων

- ελλείψεις φαρμάκων και αυξήσεις στα ποσά συνεισφοράς των φαρμακευτικών σκευασμάτων

- παράπονα που αφορούν πρωτόκολλα που θεσπίζει ο ΟΑΥ με καθορισμό αυστηρών κριτηρίων για χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων.

- καταγγελίες για θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης σε νοσηλευτήρια απο γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

- παράπονα που αφορούσαν επιδοματική πολιτική για άτομα με χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες.

- παράπονα για τους Προσωπικούς Ιατρούς για θέματα κακής συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης και άρνησης έκδοσης παραπεμπτικών σε ειδικούς γιατρούς. Γιατροί καταχωρούν χρεώσεις στο σύστημα του ΓεΣΥ ως επίσκεψη, για τηλεφωνική επικοινωνία για ανανέωση συνταγής, έκδοση παραπεμπτικού και άλλες ιατρικές οδηγίες.

- παράπονα για θέματα πρόσβασης σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών του ΓεΣΥ. Λόγω των λιστών αναμονής, αλλά και λόγω του μειωμένου αριθμού συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι ασθενείς δεν βρίσκουν σύντομα ραντεβού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προωθούνται όλα τα παράπονα για διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς, αλλά αποτελούν απλές αναφορές που δίνονται για καταγραφή. Αιτία το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι πολίτες φοβούνται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν εκδικητικές συμπεριφορές εναντίον της. Επικρατεί επίσης η άποψη ότι η υποβολή επώνυμης καταγγελίας δεν πρόκειται να οδηγήσει είτε σε δικαίωση τους είτε σε επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τέλος, κάποιοι δεν επιθυμούν να δώσουν συνέχεια ή να εμπλακούν σε δικαστικές διαμάχες ή/και αρνούνται να δώσουν τη συγκατάθεση τους για υποβολή επώνυμης καταγγελίας.

Μέσα απο τις αναφορές που έχουν ληφθεί το 2023, διαπιστώνεται ότι οι ασθενείς ταλαιπωρούνται κατά την εξυπηρέτηση απο τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και από τα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ.

Αξίζει επίσης να γίνει αναφορά και στα παράπονα που δεχθήκαμε και αφορούσαν τον περιορισμένο αριθμό θεραπειών που προσφέρονται από «Άλλους Επαγγελματίες Υγείας» μέσω του ΓεΣΥ (κατ’ οίκο νοσηλεία, φυσιοθεραπείες κλπ.).

Από τα δεδομένα του 2023, διαπιστώνεται επίσης ότι υπάρχουν ασθενείς που χρειάζονται οικονομική στήριξη για να καλύψουν τα έξοδα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ ή προκύπτουν από το ΓεΣΥ και αφορούν για παράδειγμα τη μεταφορά σε νοσηλευτήρια, την μετάβαση στο εξωτερικό για θεραπεία, τις συνεισφορές και συμπληρωμές, τα καθημερινά έξοδα στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της μη ικανότητας τους για εργασία.

Όσον αφορά τις υποθέσεις για ιατρική αμέλεια, δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι παρουσιάζουν δυσκολία στο τρόπο απόδειξης και απόδοσης δικαιοσύνης, αν και σε κάποιες πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει πολύ ψηλές αποζημιώσεις εναντίον γιατρών.

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και στα παράπονα για κακοποίηση ηλικιωμένων (καταγγελίες για απαξιωτική συμπεριφορά, για παραμέληση, για κατακλύσεις, πληγές στο σώμα λόγω κακής φροντίδας, χορήγηση μεγάλων δόσεων φαρμάκων κτλ.) σε νοσηλευτήρια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός ΓεΣΥ, σε δομές παροχής φροντίδας ή στα σπίτια ηλικιωμένων ανθρώπων.

Τέλος, ένα άλλο θέμα που αναδείχτηκε μέσα στο 2023, είναι και αυτό της κοινοτικής νοσηλευτικής και ανακουφιστικής φροντίδας. Μέσα απο τις καταγγελίες, διαφάνηκε ότι εντοπίζεται το τεράστιο κενό που υπάρχει όσο αφορά τις υπηρεσίες νοσηλευτικής και ανακουφιστικής φροντίδας σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και δεν είναι οι ίδιοι σε θέση να μεταβούν σε κάποιο ιατρικό κέντρο για να εξυπηρετηθούν.

Ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας, όταν το χρειάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή διαρκώς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο, όταν πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχους, αφού σε κάποιες περιπτώσεις υποχρεώνονται να πληρώνουν για να έχουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.

Η θέση της ΟΣΑΚ είναι ότι η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει έτσι ώστε οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας και ανακουφιστικής φροντίδας, να προσφέρονται μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας σε όλους τους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Αυτή τη στιγμή, η κατ’ οίκον νοσηλεία προσφέρεται αποσπασματικά και με περιορισμένο αριθμό επισκέψεων, ενώ η ανακουφιστική φροντίδα παρέχεται κυρίως σε καρκινοπαθείς.

Δείτε τα στατιστικά

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top