Προωθείται η νομοθεσία για μαγνητοσκόπηση ανακρίσεων της Αστυνομίας

Προωθείται η νομοθεσία για μαγνητοσκόπηση ανακρίσεων της Αστυνομίας

Προς ψήφιση αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα, τροποποίηση του ποινικού κώδικα για να υπάρχει υποχρέωση να μαγνητοσκοπείται και να οπτικογραφείται το υλικό που συλλέγεται κατά τις έρευνες της Αστυνομίας, με βάση πρόταση που συνεχίζει να συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Την πρόταση κατέθεσαν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και ο Bουλευτής Κωστής Ευσταθίου.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού η πρόταση νόμου συζητείται εδώ και τέσσερα χρόνια και όχι με ευθύνη της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Σημείωσε ότι αντλώντας από τη διεθνή εμπειρία για προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτείνουν σε έρευνες, καταθέσεις, εξέταση, ανάκριση ή μαρτυρία, η Αστυνομία να υποχρεούται να μαγνητοσκοπεί και οπτικογραφεί το υλικό που συλλέγεται. Πρόσθεσε ότι η πρακτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται ανεξαιρέτως στα προηγμένα κράτη, στην Κύπρο αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις.

Ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε κατ’ επανάληψη με τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών και με την Αστυνομία. Εξέφρασε την άποψη ότι όταν πρόκειται για εκσυγχρονισμό του κράτους και των διαδικασιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται το θέμα με «οικονομίστικη» προσέγγιση, επιφυλάξεις και αναστολή.

Ανέφερε ότι δόθηκε μια τελευταία προθεσμία στους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν και η πρόθεση της Επιτροπής είναι να οδηγηθεί η πρόταση στην ψήφιση, δίνοντας μεταβατική περίοδο για συμμόρφωση της Αστυνομίας με εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που υπάρχουν ανέφερε ότι πρόκειται για την ανησυχία για το άγνωστο και πιθανές παρενέργειες, όπως και για το γεγονός ότι δεν διαθέτουν όλοι οι αστυνομικοί σταθμοί τις υποδομές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Νέο χτύπημα σε κοντέινερ στα Στενά του Ορμούζ - Ανεβαίνει ξανά η τιμή του πετρελαίου

LIVE: Νέο χτύπημα σε κοντέινερ στα Στενά του Ορμούζ - Ανεβαίνει ξανά η τιμή του πετρελαίου

Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν: Τέρμα τα αντίποινα, αρχίζει ολοκληρωτικός πόλεμος. Το Ιράν διαμηνύει ότι τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι το Ιράν τοποθέτησε 12 νάρκες στα Στενά, κάτι που αμφισβήτησε ο Τραμπ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα των κρατών του Κόλπου κατά του Ιράν. Μαζική επίθεση με 100 ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο προς το Ισραήλ, ηχούν σειρήνες στο Μπαχρέιν. Όλες οι εξελίξεις άμεσα και έγκυρα από το ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE