ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πληρώνω όσο πετώ»: Τελικά θα δούμε αύξηση στο κόστος των σκυβάλων; - Το «αδιέξοδο» με το πάγιο των €180 και το φθηνότερο… ρεύμα

«Πληρώνω όσο πετώ»: Τελικά θα δούμε αύξηση στο κόστος των σκυβάλων; - Το «αδιέξοδο» με το πάγιο των €180 και το φθηνότερο… ρεύμα

Δεν σταματούν να προκύπτουν προβλήματα με την εφαρμογή του «Pay as you throw» ή αλλιώς το «Πληρώνω όσο πετώ», αφού όπως αφέθηκε να εννοηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα προκύψει αύξηση κατά €140 ανά νοικοκυριό.

Συγκεκριμένα, «αλαλούμ» προκλήθηκε με το αν η εφαρμογή του τελικά θα επιφέρει στους πολίτες αύξηση της τάξης των 140 ευρώ ετησίως στο κόστος των σκυβάλων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ένα νοικοκυριό είτε ανακυκλώνει είτε όχι θα έχει μια μείωση στο ετήσιο πάγιο 180 ευρώ ωστόσο θα έχει ένα κόστος της τάξης των 140 ευρώ για την αγορά της ειδικής σακούλας.

Τελικά θα δούμε αύξηση ή μείωση; - Από τι θα εξαρτηθεί

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι αν το «Πληρώνω όσο πετώ» εφαρμοστεί σωστά θα πρέπει να έχουμε δραματική μείωση και όχι αύξηση στο κόστος.

«Η αύξηση των 140 ευρώ δεν είναι σίγουρη. Η θεωρία ότι είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφάρμοζε το πληρώνω όσο πετώ γιατί έχουμε υποχρέωση από την ΕΕ να μαζεύουμε τα οργανικά απόβλητα χωριστά. Η υποχρέωση μας ήταν από τις 31/12/2023 και δεν το κάναμε, το βάλαμε στον νόμο αλλά δεν το εφαρμόζουμε. Έπρεπε επίσης να επιτευχθεί ο στόχος του 55% σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μέχρι το 2025. Αυτές οι υποχρεώσεις μπήκαν στην νομοθεσία, η οποία πριν δύο χρόνια ψηφίστηκε, και έπρεπε να εφαρμοστούν αλλά δεν εφαρμόστηκαν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πάγιο των 180 ευρώ, το οποίο πληρώνουν οι πολίτες ετήσια, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε τα εξής:

«Αν σκεφτούμε ότι τα οργανικά απόβλητα ενός πολίτη είναι τα μισά σκουπίδια και κάνει ανακύκλωση τα υπόλοιπα, αυτά που μένουν θα τα βάζει σε ένα σακούλι που θα αγοράζει από τον Δήμο και αυτό το σακούλι αντανακλά τα έξοδα του Δήμου να έρθει να το πιάσει. Αλλά φαίνεται ότι φοβούνται να χάσουν τα 180 ευρώ που πληρώναμε ως τώρα γιατί η θεωρία είναι να σταματήσουμε να πληρώνουμε τα 180 ευρώ, να πληρώνουμε μόνο τα σακούλια που αγοράζουμε».

Προσθέτοντας, ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι όταν συζητήθηκε το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις και έγιναν αναφορές ότι τα 180 ευρώ χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς εκτός από την διαχείριση των σκυβάλων.

«Έγιναν αναφορές ότι τα 180 ευρώ χρησιμοποιούνται και για έξοδα όπως καθάρισμα δρόμων και χωραφιών οπότε είπαμε να επιτραπεί ένα πάγιο γύρω στα 30-40 ευρώ. Ωστόσο ήρθαν και μας είπαν ότι θα το κάνουν 180 ευρώ. Σημειώνεται όμως ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία, κάτι που δεν θεωρώ θα ψηφίσει κανείς», επεσήμανε.

Πώς θα μπορούσαμε να είχαμε και φθηνότερο ρεύμα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι, με την σωστή οργάνωση, θα καταγραφόταν εκτός από μείωση στο κόστος αλλά και φθηνότερο ρεύμα.

«Για παράδειγμα στην Γερμανία τα οργανικά απόβλητα τυγχάνουν επεξεργασίας και γίνονται ρεύμα οπότε ωφελείται όλη η κοινότητα. Άρα θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλα κέρδη αν εφαρμοζόταν σωστά. Θα μπορούσε να μειωθεί και η κατανάλωση του ηλεκτρισμού σου και κατά συνέπεια να μειωθεί και το κόστος του ρεύματος. Να σημειώσω ότι έχουμε περίπου 10 τέτοιες μονάδες επεξεργασίας σκυβάλων στην Κύπρο, αλλά δεν κατασκευάσαμε κι άλλες ειδικά για να βάζουμε μέσα τα οργανικά απόβλητα», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ισραήλ: Δείτε τη στιγμή της αναχαίτισης των ιρανικών drone πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ - Απίστευτα βίντεο

Ναρκωτικά σε ντουλάπι δεσμοφύλακα - Διευκρινίσεις Φυλακών για το δημοσίευμα

14 Απριλίου 2019: Όταν ο Νικόλας Μεταξάς σοκάρει την Κύπρο- Η ιστορία του πρώτου «Serial Killer» του νησιού

Ο νεαρός Αθηνόδωρος που αγαπά και προσπαθεί για την διατήρηση της κυπριακής παράδοσης – Όσα ασχολείται και πως φούντωσε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια

Κύπρια τραγουδίστρια εξομολογείται: «Λέω να πάω και για δεύτερο παιδί»

Ισραήλ: Αεράμυνα από ατσάλι - Αυτά είναι τα συστήματα ασφαλείας που αναχαίτισαν την επίθεση του Ιράν - Βίντεο

Ισραήλ VS Ιράν: Ποια χώρα έχει τον πιο ισχυρό στρατόLIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

LIVE: Ισραήλ: «Να είμαστε προετοιμασμένοι για νέο μέτωπο» - Ιράν: «Ενημερώσαμε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις μας θα είναι περιορισμένες»

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ. Το 99% των 300 πυραύλων και drone αναχαιτίστηκαν, την στιγμή που ο εκπρόσωπος των IDF είπε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα νέο μέτωπο». Από πλευράς του, το Ιράν είχε ανακοινωσει πως ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις θα είναι περιορισμένες. Δείτε ζωντανά όλες τις εξελίξεις: 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top