ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο φως» από τη Βουλή της Ουγγαρίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» από τη Βουλή της Ουγγαρίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στην επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προχώρησε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο από τα μέλη της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας που έδωσε, μετά από μεγάλη κωλυσιεργία, την έγκριση στη Σουηδία. Πλέον, η Στοκχόλμη είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και τα άλλα 31 μέλη του ΝΑΤΟ, με τελευταίο την Φινλανδία έχουν επικυρώσει το σχετικό πρωτόκολλο.

Η επικύρωση στην ουγγρική Βουλή εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (188 ψήφοι επί συνόλου 199 βουλευτών), δίνοντας τέλος σε σχεδόν δύο χρόνια αναμονής.

Στην πράξη σήμερα φτάσαμε στο τέλος ενός πολιτικού δράματος που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και ξεκίνησε από την Άγκυρα, η οποία πήρε με το μέρος της τη σύμμαχό της Βουδαπέστη.

Η Τουρκία έβαλε όρους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τους οποίους συνέδεσε με την παρουσία κουρδικών οργανώσεων και ζητήματα που η ίδια συνδέει με την τρομοκρατία. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία ήταν μακρές ενώ υπήρξε και μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Ουγγαρία απλώς ακολουθούσε την Τουρκία περιμένοντας την απόφαση για τη Φινλανδία (που ήλθε χωρίς πολλά προβλήματα, αλλά πάντως αργά σε σχέση με τα άλλα 30 μέλη) και για τη Σουηδία που ήρθε στις αρχές του 2024.

Εν τω μεταξύ η Ουγγαρία κωλυσιεργούσε με διάφορες προφάσεις. Προ ημερών ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανέμενε να συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπάν για να προχωρήσει η επικύρωση, προκαλώντας την ενόχληση άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - «Το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν»

Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - «Το Ισραήλ αποφάσισε να επιτεθεί στο Ιράν»

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, καθώς το Ισραήλ αποφάσισε οτι θα ανταπαντήσει στο Ιράν, όπως δήλωσε ανώτατος κρατικός αξιωματούχος . Μια εκ νέου επίθεση στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία,θα επιφέρει μεγάλες συνέπειες. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top