ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμάζονται οι πολιτικές δυνάμεις για την επιστροφή Ολγκίν στην Κύπρο - ΜΟΕ στις αποσκευές της προσωπικής απεσταλμένης

Προετοιμάζονται οι πολιτικές δυνάμεις για την επιστροφή Ολγκίν στην Κύπρο - ΜΟΕ στις αποσκευές της προσωπικής απεσταλμένης

Στην Κύπρο επιστρέφει στις 11 Μαρτίου, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία εκτός από τον νέο γύρο συναντήσεων που θα έχει με τους δύο ηγέτες, αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των πολιτικών κομμάτων, τα οποία φαίνεται να προετοιμάζονται.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου μέσα από την πρωτοβουλία που ανέλαβε για συναντήσεις με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις και με προσωπικότητες στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στόχος του Νικόλα Παπαδόπουλου όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως το κόμμα του έχει ετοιμάσει έγγραφο το οποίο θα παραδώσει στην συνάντηση που θα έχει με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ, στο οποίο καταγράφεται η διαχρονική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας καταδεικνύοντας ότι το κυπριακό δεν είναι δικοινοτικό ζήτημα. Μιλώντας στον Alpha Κύπρου, ο κύριος Σιζόπουλος υπέδειξε πως παρά τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται με τα άλλα κόμματα, υπάρχουν και κοινά σημεία.

ΜΟΕ βλέπουν και οι Βρυξέλλες

Μετά τον τερματισμό των έργων στην Πύλα, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο ΜΟΕ. Αυτή τη φορά βγάζουν από τα συρτάρια την ιδέα για δημιουργία δικοινοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου στη νεκρή ζώνη, με τους δύο ηγέτες να πρέπει να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες.

Θετικά βλέπει η κυβέρνηση την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Αντωνίου, να τονίζει σε παρέμβασή του στο κρατικό κανάλι πως, «δεν θέλουμε να υπάρχει σε αυτό το θέμα μονόπλευρη καλή βούληση».

Το Λονδίνο καλωσορίζει την εμπλοκή της απεσταλμένης του ΓΓ

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προσηλωμένο στην υποστήριξη της υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασίας να επιτευχθεί μία λύση του Κυπριακού. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι υφιστάμενες παράμετροι των ΗΕ για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα είναι αρκούντως ευέλικτες για να διευκολύνουν μία συμφωνία η οποία ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες αμφοτέρων των πλευρών», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης, Λίο Ντόχερτι.

Ο κ. Ντόχερτι χαρακτήρισε εκ νέου τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο ως ένα σημαντικό βήμα και συμπλήρωσε πως το Λονδίνο καλωσορίζει την εμπλοκή της έως τώρα.

Εξαίρετο το επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου Ολλανδίας

Το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ολλανδίας επιβεβαίωσαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, σε συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στη Χάγη. Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος στην εκκένωση Ολλανδών υπηκόων από την περιοχή και επεσήμανε τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top