ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ναβάλνι καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως η εκκλησία όπου θα γίνει η κηδεία του έκανε χορηγίες στον ρωσικό στρατό

Ο Ναβάλνι καταδίκαζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως η εκκλησία όπου θα γίνει η κηδεία του έκανε χορηγίες στον ρωσικό στρατό

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένας Χριστιανός που είχε καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως μια παρανοϊκή επιχείρηση που στηρίχθηκε στα ψέματα. Ωστόσο η εκκλησία, στην οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει η κηδεία του, έχει κάνει χορηγίες στον ρωσικό στρατό και έχει διαφημίσει με ενθουσιασμό την υποστήριξη της στον πόλεμο.

Η σύζυγος του Ναβάλνι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν ήταν σίγουρη αν η κηδεία του θα εξελισσόταν ειρηνικά ή αν η αστυνομία θα συνελάμβανε υποστηρικτές του συζύγου της. Οι δικηγόροι συμβούλευσαν όσους σκοπεύουν να παρευρεθούν σ αυτήν να μειώσουν τον κίνδυνο, να μην κρατούν πανό, να μην φορούν μπλουζάκια με συνθήματα και να μην υποκύψουν σε οποιεσδήποτε «προκλήσεις».

Εάν η κηδεία πραγματοποιηθεί, ο Ναβάλνι δεν μπορεί να περιμένει έναν επικήδειο που να αντανακλά την πολυετή αντιπολίτευση του στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη σφοδρή κριτική του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Πολλαπλές αναρτήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της εκκλησίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθιστούν σαφή την υποστήριξη του κλήρου και του εκκλησιάσματος στον πόλεμο.

Σε ένα βίντεο, ένας ιερέας και ένας άλλος άνδρας εμφανίζονται να στέκονται μπροστά από ένα όχημα Niva SUV κοντά στην εκκλησία. Μια αγνώστου ταυτότητας ανδρική φωνή λέει ότι αγοράστηκε με δωρεές για να βοηθήσει «τους πολεμιστές μας» στην Ουκρανία και τους εύχεται νίκη και ασφαλή επιστροφή.

Ένα άλλο βίντεο που δημοσιεύθηκε απ' το κατηχητικό της εκκλησίας, δείχνει οκτώ νεαρά κορίτσια- όλα εκτός από ένα να φορούν καπέλα στρατιωτικού τύπου και να εμφανίζονται στη σκηνή την περασμένη εβδομάδα για να γιορτάσουν την μέρα «του Υπερασπιστή της Πατρίδας», που είναι εθνική γιορτή. Στο βίντεο φαίνονται να βηματίζουν σημειωτόν, καθώς ένα στρατιωτικό τραγούδι ακούγεται από το ηχείο και όλοι όσοι παρευρίσκονται χειροκροτούν όλοι μαζί.

Το κατηχητικό της Κυριακής ανέφερε ότι τα παιδιά και οι γονείς τους επισκέφθηκαν παραμονή της στρατιωτικής γιορτής την κύρια εκκλησία των ενόπλων δυνάμεων, η οποία είναι φιλοτεχνημένη με ψηφιδωτά και παράθυρα με βιτρό που μνημονεύουν ιστορικές μάχες της Ρωσίας.

Προηγούμενες αναρτήσεις που εξέτασε το Reuters δείχνουν ότι οι πιστοί της εκκλησίας συγκέντρωσαν χρήματα για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ισοθερμικών εσωρούχων και άλλων ειδών για τα ρωσικά στρατεύματα. Εθελοντές έχουν πλέξει δίχτυα παραλλαγής και παιδιά έχουν γράψει επιστολές ενθάρρυνσης προς τους στρατιώτες - τυπικές πράξεις υποστήριξης σε όλη τη Ρωσία σε μια εποχή που ο Πούτιν τονίζει την ανάγκη για εθνική ενότητα και η Εκκλησία έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξη της στον πόλεμο.

Προσευχή για τη νίκη

Ο κύριος ιερέας της εκκλησίας της εικόνας της θεομήτορος «Σβήσε τη θλίψη μου» , ο Ανατόλι Ραντιόνοφ 70 ετών, σύμφωνα με το βιογραφικό στο διαδίκτυο, υπηρέτησε ως λοχαγός στον Σοβιετικό στρατό. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ο Ραντιόνοφ θα τελέσει τη νεκρώσιμο ακολουθία για τον Ναβάλνι ενώ τα επανειλημμένα μηνύματα και οι κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο παρέμειναν αναπάντητα.

Οι επικριτές των ιεραρχών της Ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει εισαγάγει μια ειδική προσευχή για τη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει αποκηρύξει τους ιερείς που προσεύχονται για την ειρήνη, λένε ότι οι δραστηριότητες της εκκλησίας στην οποία υπηρετεί ο Ραντιόνοφ υποδηλώνουν ότι εκείνος υποστήριζε σθεναρά αυτή τη γραμμή.

Σε μια ρωσική ορθόδοξη κηδεία, οι πενθούντες στέκονται με κεριά κοντά στο φέρετρο και ένας ιερέας προσεύχεται και ψέλνει. Στη συνέχεια, μπορεί μερικές φορές να εκφωνήσει ένα κήρυγμα που να αναφέρεται στη ζωή του ατόμου που πέθανε, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

«Ελπίζω ότι θα εκφωνήσουν τα απαιτούμενα κείμενα της λειτουργίας και δεν θα πουν τίποτα ‘εκ μέρους τους’ πάνω από τον τάφο του Αλεξέι» δήλωσε η Ξένια Λουτσένκο, σχολιαστής εκκλησιαστικών θεμάτων που διαμένει την Γερμανία.

Ο Ναβάλνι έχει μιλήσει αρκετές φορές για την θρησκευτική του πίστη και σε μια από τις τελευταίες του νόμιμες μάχες μέσα από την φυλακή διεκδικούσε το δικαίωμα να έχει μια Βίβλο και ένα βιβλίο με ψαλμούς στο κελί του.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άθεοι, εγώ ο ίδιος ήμουν μαχητικός άθεος. Αλλά τώρα είμαι πιστός και αυτό με βοηθάει γιατί όλα γίνονται πιο εύκολα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης του 2021.

«Σκέφτομαι λιγότερο, έχω λιγότερα διλήμματα - υπάρχει ένα βιβλίο (η Αγία Γραφή) που αναφέρει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει σε κάθε κατάσταση. Δεν είναι πάντα εύκολο να το ακολουθήσω, αλλά σε γενικές γραμμές, προσπαθώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top