ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσοχή: Εντοπίστηκαν μέδουσες σε κυπριακές παραλίες - Δείτε πού και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση επαφής με το δέρμα

Προσοχή: Εντοπίστηκαν μέδουσες σε κυπριακές παραλίες - Δείτε πού και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση επαφής με το δέρμα

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας του κοινού, μέσω ανακοίνωσης του, αναφέρει ότι έχει παρατηρηθεί εμφάνιση μεδουσών του είδους Rhopilema nomadica, κοινώς γνωστό και ως Νομαδική μέδουσα, στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου, κυρίως μεταξύ των περιοχών Λάρνακας και Βασιλικού.

Η Νομαδική μέδουσα, έχει σώμα (σκιάδιο) σε σχήμα ημισφαιρίου, η διάμετρος του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι το 1μ σε διάμετρο. Κάτω από το σώμα εκτείνονται 8 χοντρά πλοκάμια που πηγάζουν από το κεντρικό σημείο του σώματος. Τα πλοκάμια φέρουν εκατομμύρια νηματοκύστεις, οι οποίες όταν έρθουν σε επαφή με ξένο σώμα, απελευθερώνουν ένα μικροσκοπικό «κεντρί», το οποίο φέρει δηλητήριο. Το χρώμα της Νομαδικής μέδουσας είναι συχνά γαλακτώδες προς το γαλάζιο του πάγου.

Το συγκεκριμένο είδος, είναι ενδημικό της Ερυθράς θάλασσας, και εισέβαλε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται εξάρσεις του πληθυσμού στο είδος.

Η παρουσία και αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες, και οφείλεται κυρίως στην κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυξημένη θερμοκρασία, και στα αυξημένα θρεπτικά συστατικά. Σημειώνεται ότι το φαινόμενο πιθανόν να παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της Κύπρου.

Το συγκεκριμένο είδος, R. nomadica, μπορεί να προκαλέσει πολύ οδυνηρό τσίμπημα στον άνθρωπο, μιας και η επαφή των πλοκαμιών με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς, αίσθημα καύσης, κνησμό, οίδημα στο δέρμα και έντονο πόνο. Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο, και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες σε σοβαρές περιπτώσεις. Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, αλλά και να αγγίξει τις μέδουσες.

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, το ΤΑΘΕ συμβουλεύει τα ακόλουθα:

1. Ακινητοποιήστε το προσβεβλημένο μέρος του σώματος για αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης των πλοκαμιών.
2. Αφαιρέστε τα πλοκάμια ή τυχόν υπολείμματα πλοκαμιών με τη χρήση μιας πλαστικής κάρτας, με ένα κομμάτι ξύλο ή με ένα τσιμπιδάκι. ΠΟΤΕ με γυμνά χέρια, αφού αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά.
3. Ξεπλύνετε προσεκτικά με θαλασσινό νερό ή ξύδι, χωρίς όμως να τρίβετε την πληγείσα περιοχή. ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό.
4. Αποφύγετε αυτοσχέδιες θεραπείες όπως ξέπλυμα της περιοχής με γλυκό νερό ή αλκοόλ, άσκηση πίεσης ή κάλυψη του τραύματος με επιδέσμους, χρήση κρεμών ή αντιισταμινικών χωρίς ιατρική συμβουλή.
5. Εάν ο πόνος και η ενόχληση παραμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
6. Σε περίπτωση αλλεργικού ατόμου, το άτομο αυτό πρέπει να επικοινωνήσει/μεταβεί άμεσα σε γιατρό ή νοσοκομείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Αγία Νάπα: Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση 17χρονος - Τραυματίστηκε και 18χρονος

Σοβαρός τραυματισμός 34χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο στη Λεμεσό - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Έρχονται αλλαγές με το πράσινο βέλος για στροφή δεξιά - Θα τοποθετηθούν τελικά χρονόμετρα;

Ποια παιδιά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά στο σχολείο - Ποιο το κόστος κομίστρων για όσους πληρώνουν

Δεύτερη διάσωση από ΚΣΕΔ - Λουόμενη κινδύνευσε στη θαλάσσια περιοχή Πότιμα

Famagusta:«Λύγισε» το Twitter με την ιστορία της κυρίας Δέσποινας - «Ένα πακέτο γεμάτο αναμνήσεις»Μεταναστευτικό ώρα μηδέν - Κινήσεις «ματ» Νίκου Χριστοδουλίδη

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν - Κινήσεις «ματ» Νίκου Χριστοδουλίδη

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, για να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό με τις μαζικές αφίξεις πλοιαρίων με Σύρους, από τις ακτές του Λιβάνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top