ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ στην Aϊτή: Συμμορίες απειλούν με εμφύλιο κι επιτίθενται σε αεροδρόμιο για να μη... γυρίσει ο πρωθυπουργός

Θρίλερ στην Aϊτή: Συμμορίες απειλούν με εμφύλιο κι επιτίθενται σε αεροδρόμιο για να μη... γυρίσει ο πρωθυπουργός

Βυθισμένη στο χάος είναι η Αϊτή καθώς η απουσία του αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί στο εξωτερικό έχει πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο κλιμάκωσης της βίας, με τις συμμορίες να απειλούν με εμφύλιο, γενοκτονία και «κόλαση για όλους» στη χώρα.

Σύμφωνα με το BBC, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να υπερασπιστούν το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς από επιθέσεις συμμοριών. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο Toussaint Louverture καθώς στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας συγκρούονταν με ενόπλους. Στόχος των συμμοριών είναι να εμποδίσουν την επιστροφή του Ανρί, ο οποίος είναι απών για μέρες ενώ στη χώρα του η βία κλιμακώθηκε δραματικά από την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ανρί προσγειώθηκε χθες Τρίτη στο Πουέρτο Ρίκο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του κυβερνήτη αυτής της αμερικανικής περιοχής στην Καραϊβική, διευκρινίζοντας πως δεν γνωρίζει αν βρίσκεται ακόμη στη νήσο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει τη Δευτέρα ότι ο Αριέλ Ανρί επέστρεφε από την Κένυα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του αϊτινού Radio Télé Métronome, δεν μπόρεσε να φθάσει στην Πορτ-ο-Πρενς λόγω προβλημάτων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας. Ο επικεφαλής της de facto κυβέρνησης —που υποτίθεται θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο— μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη περίπου χιλίων κενυατών αστυνομικών στη χώρα του, στο πλαίσιο διεθνούς ένοπλης δύναμης με σκοπό να βοηθηθούν οι αϊτινές δυνάμεις επιβολής της τάξης. Η αποστολή της δύναμης έχει εγκριθεί από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, πολιτική, ανθρωπιστική και ασφαλείας, που επιδεινώθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021. Η πολιτική διαδικασία βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 8.400 άνθρωποι μετατράπηκαν πέρυσι σε θύματα των συμμοριών — ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει φόνους (σχεδόν 5.000), τραυματισμούς και απαγωγές. Τα θύματα αυξήθηκαν «κατά 122% σε σύγκριση με το 2022».

«Κάθε μέρα που περνάει, αν όχι κάθε ώρα, γίνεται σαφές ότι ο αϊτινός λαός υποφέρει προσπαθώντας να επιβιώσει εν μέσω φρικτής κι απάνθρωπης βίας» των συμμοριών, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ντουζαρίκ, θυμίζοντας την παρότρυνση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες στην κυβέρνηση Ανρί και τους διεθνείς εταίρους της να λάβουν μέτρα για να «προχωρήσει η πολιτική διαδικασία» μέσω «της διεξαγωγής εκλογών».

«Ή η Αϊτή θα γίνει παράδεισος για όλους μας, ή κόλαση για όλους μας» λέει αρχηγός συμμαχίας συμμοριών

Επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών με επιρροή απείλησε χθες Τρίτη πως θα ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» στην Αϊτή αν ο αμφισβητούμενος de facto πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί παραμείνει στην εξουσία, την ώρα που η βία έχει αυξηθεί δραματικά από την περασμένη εβδομάδα στο κράτος αυτό της Καραϊβικής, το φτωχότερο στο δυτικό ημισφαίριο.

«Αν δεν παραιτηθεί ο Αριέλ Ανρί, αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να τον υποστηρίζει, θα πάμε απευθείας σε εμφύλιο πόλεμο που θα οδηγήσει σε γενοκτονία», διεμήνυσε ο Τζίμι Σεριζιέ, γνωστός επίσης ως «Μπάρμπεκιου», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Βαριά οπλισμένες συμμορίες, που ελέγχουν ολόκληρους τομείς της Αϊτής, συμπεριλαμβανομένων συνοικιών της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εξουσία. Έκτοτε, πολλαπλασίασαν τις εφόδους τους εναντίον στρατηγικών εγκαταστάσεων, εκμεταλλευόμενες την απουσία του πρωθυπουργού, που βρισκόταν στο εξωτερικό.

«Πρέπει να ενωθούμε. Ή η Αϊτή θα γίνει παράδεισος για όλους μας, ή κόλαση για όλους μας», είπε ακόμη ο Τζίμι Σεριζιέ, 46 ετών, πρώην αστυνομικός που μετατράπηκε σε αρχηγό συμμαχίας συμμοριών γνωστής ως G9, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

«Δεν τίθεται ζήτημα μια μικρή ομάδα πλουσίων που ζει σε πολυτελή ξενοδοχεία να αποφασίζει την τύχη των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών», είπε ακόμα ο «Μπάρμπεκιου».

Έφοδος στην ακαδημία της αστυνομίας

Βαριά οπλισμένοι κακοποιοί, που από την περασμένη Πέμπτη εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις σε στρατηγικές τοποθεσίας στο πλαίσιο προσπάθειας για να ανατραπεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ανρί όπως είχε διαμηνύσει ο ηγέτης συμμαχίας συμμοριών, έκαναν έφοδο χθες στην ακαδημία της αστυνομίας στην πρωτεύουσα, όπου θεωρητικά εφαρμόζεται απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά την απόδραση χιλιάδων εγκλείστων σε φυλακές κι απόπειρα κατάληψης του αερολιμένα.

Κατά τον Λιονέλ Λαζάρ, συντονιστή συνδικαλιστικού οργάνου της αϊτινής αστυνομίας, η έφοδος στην ακαδημία της αστυνομίας, όπου εκπαιδεύονται περίπου 800 δόκιμοι, απωθήθηκε.

Την προηγουμένη, είχε σημειωθεί και άλλη απόπειρα κατάληψης του διεθνούς αεροδρομίου Toussaint-Louverture, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Η επίθεση εξώθησε διεθνείς αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις προς την Πορτ-ο-Πρενς. Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως αναστέλλονται «με άμεση ισχύ» και μέχρι νεοτέρας όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με την Αϊτή.

Η νέα «κλιμάκωση» της βίας ανάγκασε άλλους τουλάχιστον 15.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Πορτ-ο-Πρενς, δήλωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας πως οργανώσεις αρωγής διανέμουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης σε βίαια εκτοπισμένους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών την κρίση στην Αϊτή, σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Τα κράτη-μέλη θα ενημερώσει εξ αποστάσεως η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή.

Η δραστηριότητα ξανάρχισε, διστακτικά, χθες στην Πορτ-ο-Πρενς, αν και δρόμοι παρέμεναν κλειστοί καθώς κάτοικοι έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα με πέτρες, κλαδιά και άλλα αντικείμενα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top