ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κίνημα Οικολόγων – ΥΠΕΣ: Οι προβληματισμοί και τα θέματα που «έριξαν» στο τραπέζι

Συνάντηση Κίνημα Οικολόγων – ΥΠΕΣ: Οι προβληματισμοί και τα θέματα που «έριξαν» στο τραπέζι

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, κατά την οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις επερχόμενες εκλογές, καθώς και θέματα διαχείρισης παράκτιων περιοχών, όπως επίσης οι αρμοδιότητες των τοπικών αρχών για θέματα σκύλων και ο σχεδιασμός για ψηλά κτίρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Α’, Κυριάκο Τσιμίλλη, δήλωσε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κ. Ιωάννου στα θέματα που είχαν εγείρει. «Θα παρακολουθούμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων και αναλόγως θα κρίνουμε», είπε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τέθηκαν ερωτήματα από πλευράς του Κινήματος, που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των νέων θεσμών της Τ.Α. «Κατά τη συζήτηση έγιναν παραδοχές ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια, τα οποία καταβάλλεται μεν προσπάθεια να ξεπεραστούν, ωστόσο πολλά απ’ αυτά αναμένεται ότι θα διαφανούν και κατά τη λειτουργία των Τοπικών Αρχών, μετά τις 9 Ιουνίου», αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της διάκρισης που υπάρχει σε σχέση με την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. «Το ζήτημα της αυτόματης εγγραφής Ελληνοκυπρίων στους εκλογικούς καταλόγους, όπως συμβαίνει με τους Τουρκοκύπριους, κάτι που είναι διαχρονικό αίτημα των Οικολόγων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις επικείμενες εκλογές, εξήγησε ο Υπουργός», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε το Κίνημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι μέχρι τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές το πρόβλημα αυτό θα έχει λυθεί, καθώς έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο που προνοεί την αυτόματη εγγραφή των νέων ψηφοφόρων. Οι Οικολόγοι έθεσαν, επίσης, θέμα για την κατάργηση της πρόνοιας για προϋπόθεση της διαπίστωσης εξάμηνης παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να γίνει εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, το οποίο αφορά ιδιαίτερα τους απόδημους.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία του Κινήματος έθεσε, ακόμα, το θέμα της ενσωμάτωσης του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης, της διαχείρισης των παράκτιων περιοχών και της αύξησης της ζώνης προστασίας από τις 100 υάρδες (92,44μ.) στα 100 μέτρα.

Τέθηκε, επίσης, η ανάγκη για περιοδική καταγραφή της ακτογραμμής και της ζώνης προστασίας της παραλίας λόγω διάβρωσης ή επίχωσης, όπως απαιτείται από τη σχετική οδηγία και τη Σύμβαση. Επισημάνθηκε ότι υπάρχει δυστοκία από μέρους των επαρχιακών διοικήσεων να αναλάβουν τις ευθύνες τους για διαχείριση παραλιών.

Ένα ακόμη θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση, είναι η αδυναμία των τοπικών αρχών να χειριστούν τις αρμοδιότητες που αφορούν τον περί σκύλων νόμο. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπογράψει κανένα διάταγμα για απαγόρευση της παρουσίας σκύλων σε δημόσιους χώρους. Τέλος, αναφέρεται ότι τέθηκε και το ζήτημα της εκπόνησης γενικής χωροταξικής πολιτικής για τα ψηλά κτίρια, για το οποίο ο Υπουργός και οι συνεργάτες του πληροφόρησαν τους Οικολόγους ότι λήφθηκαν κάποια μέτρα τα τελευταία χρόνια.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Ξύπνησαν» νωρίς τα κουνούπια - Οι λόγοι, τα πιο επικίνδυνα είδη και τα μέτρα πρόληψης

Γέμισαν οι βρεφοκομικοί σταθμοί λόγω του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων – Ποιες προτάσεις εξετάζει η Κυβέρνηση

«Σαν να μπαίνει» η άνοιξη: 4+1 «μαγικές» τοποθεσίες της Κύπρου, ειδικές για επίσκεψη αυτή την εποχή – Δείτε φωτογραφίες

Στο «πόδι» περιοχή στη Λεμεσό μετά από ισχυρή έκρηξη σε αυτοκίνητο - Καταστράφηκε ολοσχερώς

Νέα άφιξη μετανάστων: Εντοπίστηκαν 2 πλοιάρια με 141 άτομα - Ανάμεσα τους και 25 παιδιάΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

ΠτΔ: Aνάγκη για στήριξη του Λιβάνου για αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας και ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από κοινές δράσεις και ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων και δυνατοτήτων υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια δείπνου εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, που παρέθεσαν χθες βράδυ στη Βιέννη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel και ο Καγκελάριος της Αυστρίας κ. Karl Nehammer.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top