ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Να αποφύγουν πολυσύχναστα σημεία καλεί τους Κύπριους στη Μόσχα η Πρεσβεία της Κύπρου

Να αποφύγουν πολυσύχναστα σημεία καλεί τους Κύπριους στη Μόσχα η Πρεσβεία της Κύπρου

Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα καλεί τους πολίτες της Δημοκρατίας, που βρίσκονται στη Μόσχα, να αποφεύγουν πολυσύχναστα σημεία και χώρους συγκεντρώσεων και να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις των ρωσικών Αρχών.

Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση στο λογαριασμό της Πρεσβείας στο κοινωνικό δίκτυο Χ (πρώην Twitter), η οποία επικαλείται πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ «περί κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων στη Μόσχα». Σε ολόκληρη τη Ρωσία σήμερα κατά τις παραδόσεις εορτάζεται πανηγυρικά η Ημέρα της Γυναίκας, η οποία είναι επίσημη κρατική αργία.

Έκτακτη οδηγία ασφαλείας προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν πολυσύχναστα σημεία τις επόμενες 48 ώρες εξέδωσε λίγο νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, επικαλούμενη «αναφορές (reports) ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια (imminent plans) στοχοποίησης μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών».

Ανάλογη οδηγία εξέδωσε και η βρετανική πρεσβεία, η οποία καλεί με «ισχυρή σύσταση» τους Βρετανούς πολίτες, η παρουσία των οποίων στη Ρωσία δεν είναι απαραίτητη, να σκεφτούν την αναχώρησή τους από τη χώρα και να αποφύγουν κάθε ταξίδι σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Την προηγούμενη ημέρα με αντίστοιχη οδηγία η Πρεσβεία της Γερμανίας στη Ρωσία προειδοποιούσε τους πολίτες της ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα σύλληψής τους από τις ρωσικές Αρχές.

Με σχόλιό της η εξειδικευμένη έκδοση «Βογένοε Ομποζρένιε» (=Στρατιωτική Επιθεώρηση) επεσήμανε ότι «οι Αμερικανοί δεν κατονόμασαν την προέλευση των εν δυνάμει τρομοκρατών, περιοριζόμενοι στην ηπιότερη δυνατή διατύπωση “εξτρεμιστές”», ισχυριζόμενη ότι «η ενημέρωση των δυτικών πρεσβειών για προετοιμαζόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα μπορεί να εξηγηθεί από το ότι προφανώς τις επιθέσεις τις ετοιμάζει η ουκρανική Κεντρική Διεύθυνση Κατασκοπείας (σ.σ. η μυστική υπηρεσία του στρατού), η οποία διευθύνεται πλήρως από τις μυστικές υπηρεσίες των χωρών αυτών και είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στην πραγματοποίηση τρομοκρατικών χτυπημάτων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Για συντονισμένη αντίδραση των Πρεσβειών ΗΠΑ και Βρετανίας έκανε λόγο η Μαργαρίτα Σιμονιάν, διευθύντρια του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, σημειώνοντας ότι «εάν κάποια από τις δυτικές χώρες διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες, τότε πρέπει να τις διαβιβάσει μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Ελπίζω ότι έτσι πράξατε, γιατί εάν όχι, είναι συνέργεια».

Στο πλαίσιο της κλιμακούμενης διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και πολλών δυτικών χωρών, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες στο κεντρικό μέγαρό του την Πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα Λιν Τρέισι, όπου της ανακοινώθηκε ότι «οποιεσδήποτε προσπάθειες των ΗΠΑ να εμπλακούν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας θα παρεμποδιστούν αυστηρά μέχρι και την απέλαση από τη χώρα των εμπλεκόμενων σε αυτές τις προσπάθειες διπλωματών με το καθεστώς του persona non grata». Στην Αμερικανίδα Πρέσβη ανακοινώθηκε επίσης ότι κρίθηκε ανεπιθύμητη η δραστηριότητα τριών αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Ρωσία και κλήθηκε η αμερικανική διπλωματική Αρχή να διακόψει κάθε συνεργασία μαζί τους στο έδαφος της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top