ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γεμίζουν» δρόμους με 170 νέες κάμερες επιτήρησης αλλά και 40 ηλεκτρονικές πινακίδες - Αυξάνονται και οι μετρητές κυκλοφορίας

«Γεμίζουν» δρόμους με 170 νέες κάμερες επιτήρησης αλλά και 40 ηλεκτρονικές πινακίδες - Αυξάνονται και οι μετρητές κυκλοφορίας

Στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος αλλά και στην καλύτερη επιτήρηση της κυκλοφορίας έρχεται να συμβάλει η εγκατάσταση καμερών επιτήρησης κυκλοφορίας, μετρητών κυκλοφορίας και ηλεκτρονικών πινακίδων στους αυτοκινητόδρομους και σε κεντρικούς δρόμους.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Αριστοτέλης Σάββα ανέφερε πως οι πρώτοι μετρητές, οι πρώτες κάμερες αλλά και oι πρώτες ηλεκτρονικές πινακίδες τοποθετήθηκαν ήδη στη Λευκωσία.

«Είχαν τοποθετηθεί 120 μετρητές κυκλοφορίας και 5 κάμερες το 2015 στο κύριο και υπεραστικό οδικό δίκτυο της Λευκωσίας στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενων έργων από το Ταμείο Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα-Κύπρος. Πρόσφατα ακολούθησε επέκταση αυτών των συστημάτων όπου τοποθετήθηκαν άλλες 21 κάμερες κυρίως στο υπεραστικό δίκτυο καθώς κι άλλοι 14 μετρητές μαζί με τις πρώτες τέσσερις μεγάλες ηλεκτρονικές πινακίδες. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος και από το Ταμείο Συνδέοντας την Ευρώπη», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις τέσσερις ηλεκτρονικές πινακίδες που τοποθετήθηκαν, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός Μαρτίου, με το Τμήμα Δημοσίων Έργων να βρίσκεται αυτή την στιγμή σε διαδικασία δοκιμών για τα μηνύματα που θα αναγράφονται σε αυτές.

«Οι ηλεκτρονικές πινακίδες βρίσκονται στην είσοδο της Λευκωσίας δηλαδή από το ύψος της Αλάμπρας μέχρι τους ζυγιστικούς σταθμούς των Λάτσιων και σε πρώτη φάση έχουν στόχο να δώσουν πληροφορίες στους οδηγούς όσο αφορά τα ωράρια που λειτουργούν τα park and ride και σε μεταγενέστερο στάδιο πληροφορίες όσο αφορά την κυκλοφοριακή συμφόρηση», πρόσθεσε.

Σχετικά με τα μηνύματα, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι αυτά διαμορφώνονται μέσα σε μια βιβλιοθήκη για τον εξοπλισμό όπου θα αναρτώνται ενώ τόνισε ότι πάντα αποφασίζονται σε συνεννόηση με την Αστυνομία ώστε να συνάδουν με διεθνή πρότυπα αφού πρέπει να είναι και σύντομα και να περιέχουν κάποια εικονίδια.

Έρχονται ακόμα 170 κάμερες, 180 μετρητές και 40 ηλεκτρονικές πινακίδες

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για επέκταση των συστημάτων ώστε να καλύψουν όλη την Κύπρο.

«Έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για την τοποθέτηση άλλων 40 ηλεκτρονικών πινακίδων στο υπεραστικό δίκτυο κι άλλων επαρχιών εκτός της Λευκωσίας, 170 καμερών και 180 μετρητών κυκλοφορίας. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί προσφορές και αξιολογούνται», σημείωσε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Σάββα, με την υπογραφή του νέου συμβολαίου που αναμένεται, αν δεν υπάρξουν προσφορές, μέχρι το τέλος του Μάη, η εγκατάσταση τους να υλοποιηθεί μέσα σε 24 μήνες.

Ερωτηθείς για τα οφέλη που προσφέρει η εγκατάσταση των καμερών, των μετρητών και των ηλεκτρονικών πινακίδων, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι δίνουν την δυνατότητα στο Τμήμα Δημοσίων Έργων και κατ’ επέκταση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, να μπορούν να έχουν μια πληρέστερη εικόνα του τι συμβαίνει στο οδικό δίκτυο ανά πάσα στιγμή.

Ειδικότερα για τους μετρητές, ο Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων είπε ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός τους στο σύστημα, θα μπορεί να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας

Σχετικά με τις ηλεκτρονικές πινακίδες, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι μπορούν να δώσουν οδηγίες για εναλλακτικές διαδρομές στους οδηγούς.

«Για παράδειγμα σε περίπτωση ατυχήματος οι υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα και να δώσουν σωστές κατευθύνσεις στον κόσμο όσο αφορά τις επιλογές που έχουν πχ. αν υπάρχει παράκαμψη ή αν θα υπάρχει καθυστέρηση κτλ.. Είναι βοηθητικές διότι δεν φτάνεις να μπεις στην ουρά και μετά να μην μπορείς να φύγεις, μπορείς να πάρεις άλλη διαδρομή η οποία δεν είναι προβληματική και συνεπώς βοηθά αρκετά στην διαχείριση κυκλοφοριακών θεμάτων», είπε καταληκτικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναχώρησε χθες βράδυ για την Γάζα το πλοίο Jennifer

Το πλοίο Jennifer αναχώρησε χθες βράδυ από το λιμάνι της Λάρνακας για την Γάζα, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top