ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σάββατο η νέα συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη - Ολγκίν - Τι μετέφερε στον ΠτΔ η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ

Το Σάββατο η νέα συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη - Ολγκίν - Τι μετέφερε στον ΠτΔ η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ

Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, μία μέρα πριν η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ αναχωρήσει από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τη Δευτέρα το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε ιδιωτικό δείπνο στην κ. Ολγκίν, ενώ όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη η απεσταλμένη του ΓΓ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα της παραθέσει ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Η κ. Ολγκίν αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές και στη συνέχεια στο Βερολίνο για συνάντηση με τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ στην Κύπρο, θα επιστρέψει τον Απρίλη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη στην παρουσία της κ. Ολγκίν, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια τέτοια συνάντηση, θα είναι χρήσιμη στην παρούσα φάση. Σε μια τέτοια περίπτωση όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έστω και σε μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα, η κάθε πλευρά θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τις θέσεις της. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάντως, επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του, σε κάθε ευκαιρία.

Πλήρης ευθυγράμμιση Αθηνών - Λευκωσίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσα αποκόμισε από τις συναντήσεις της σε Αθήνα και Άγκυρα, με την Ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με την ίδια, να βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη Λευκωσία. Σε ότι αφορά στη συνάντηση της με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, η κ. Ολγκίν άκουσε τις ίδιες θέσεις με τον Ερσίν Τατάρ, αλλά σε πιο ήπιο τόνο. Είναι για αυτόν τον λόγο που η Λευκωσία προβάλλει την ανάγκη για μια κοινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη στην παρουσία της προσωπικής απεσταλμένης, έτσι ώστε να γίνει μια πιο ανοιχτή συζήτηση, κάτι το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια η κ. Ολγκίν θεωρεί χρήσιμο, χωρίς ωστόσο να ασκεί πιέσεις προς την άλλη πλευρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν θα υπάρξει κοινή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και την κ. Ολγκίν, απάντησε ότι «είμαι έτοιμος να συναντηθώ στην παρουσία της κ. Ολγκίν και με τον κ. Τατάρ αν υπάρχει από πλευράς δικής του μια τέτοια αποδοχή».

Η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη σε μια εποικοδομητική στάση, βλέποντας την ίδια ώρα και προς την κατεύθυνση του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στην ατζέντα του οποίου ίσως περιληφθούν τα ευρωτουρκικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν η Τουρκία δείξει τα απαραίτητα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση του κυπριακού, η Λευκωσία είναι έτοιμη να συζητήσει κάποια ζητήματα, τα οποία βάσει των παραμέτρων που είχε θέσει, ουδέποτε θα δεχόταν να συζητηθούν.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top