ΥΓΕΙΑ

Long Covid: Mελέτη υποβαθμίζει το σύνδρομο - «Δεν είναι χειρότερο από τη γρίπη»

Long Covid: Mελέτη υποβαθμίζει το σύνδρομο - «Δεν είναι χειρότερο από τη γρίπη»

Το Long Covid μπορεί να μην διαφέρει από άλλα μετα-ιικά σύνδρομα, όπως αυτά που παρουσιάζονται μετά τη γρίπη, σύμφωνα με νέα έρευνα του Queensland Health που φαίνεται πως υποβαθμίσει το σύνδρομο που έχει προκαλέσει ανησυχία.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της πολιτείας Δρ John Gerrard, δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε όρους όπως "long Covid"», διότι υπονοούν ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σχετικά με τα πιο μακροπρόθεσμα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούν κατάσταση υπερεγρήγορσης.

Υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί του long Covid, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το post-Covid ή long Covid ως το να εμφανίζεται σε άτομα που εξακολουθούν να εμφανίζουν συμπτώματα τρεις μήνες μετά την αρχική τους μόλυνση με το Covid-19, όταν τα συμπτώματα αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν από μια εναλλακτική διάγνωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.112 ενήλικες που είχαν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και υποβλήθηκαν σε εξέταση PCR μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022. Από αυτούς, 2.399 ήταν θετικοί για το Covid-19, 995 θετικοί για τη γρίπη και 1.718 αρνητικοί και για τα δύο.

Ένα χρόνο μετά την εξέταση PCR, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τα συνεχιζόμενα συμπτώματα και την εξασθένιση με τη χρήση ερωτηματολογίου που παραδόθηκε μέσω σύνδεσης SMS.

Τι έδειξε η μελέτη
Συνολικά, το 16% ανέφερε συνεχιζόμενα συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα και το 3,6% ανέφερε μέτρια έως σοβαρή έκπτωση στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία ο Gerrard θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Βαρκελώνη, δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι όσοι είχαν το Covid-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λειτουργικούς περιορισμούς ένα χρόνο μετά σε σύγκριση με όσους δεν είχαν το Covid-19 (3,0% έναντι 4,1%).

Το 3% των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχε συνεχιζόμενες βλάβες μετά τη μόλυνση Covid-19 ήταν παρόμοιο με το 3,4% με συνεχιζόμενες βλάβες μετά τη γρίπη.

Η μελέτη εξέτασε επίσης συγκεκριμένα συμπτώματα στους ασθενείς που είχαν μέτρια έως σοβαρή εξασθένηση και διαπίστωσε ότι τόσο στους ασθενείς που ήταν θετικοί όσο και στους αρνητικούς στο Covid, το ίδιο ποσοστό (94%) ανέφερε ένα ή περισσότερα από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μακράς διάρκειας του Covid: κόπωση, επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την άσκηση, εγκεφαλική ομίχλη και αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση.

Γιατί ξεχώρισε η long Covid
Ο Gerrard δήλωσε ότι το long Covid μπορεί να εμφανίστηκε ως ξεχωριστή και σοβαρή ασθένεια λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που μολύνθηκαν με το Covid-19 μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και όχι λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του long Covid.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο Τζέραρντ δήλωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τα συμπτώματα που περιέγραψαν ορισμένοι ασθενείς μετά το Covid-19 είναι αληθινά και πιστεύουμε ότι είναι αληθινά. Αυτό που λέμε είναι ότι η συχνότητα εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων δεν είναι μεγαλύτερη στο Covid-19 απ' ό,τι σε άλλους αναπνευστικούς ιούς και ότι η χρήση του όρου «μακροχρόνιο Covid» είναι παραπλανητική και πιστεύω επιβλαβής».

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα ευρήματα είναι συσχετίσεις και δεν αντιπροσωπεύουν τον επιπολασμό, ενώ αναγνώρισαν περιορισμούς στο ότι οι συμμετέχοντες που επισκέφθηκαν νοσοκομείο ή είχαν προϋπάρχουσα ασθένεια δεν ήταν αναγνωρίσιμοι. Είπαν επίσης ότι επειδή το 90% των ανθρώπων στο Κουίνσλαντ είχαν εμβολιαστεί όταν εμφανίστηκε το Omicron, η χαμηλότερη σοβαρότητα της μακράς Covid θα μπορούσε να οφείλεται στον εμβολιασμό και στην παραλλαγή.

ΠΗΓΗ: Έθνος

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top