ΔΙΕΘΝΗ

Στα ύψη οι τιμές του κακάο – «Θύμα» της ακρίβειας τα... σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Στα ύψη οι τιμές του κακάο – «Θύμα» της ακρίβειας τα... σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Οι τιμές του κακάο έχουν σκαρφαλώσει πάνω από ένα ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα, κοστίζοντας αρκετά χρήματα στους σοκολατοποιούς, τους αρτοποιούς και τους λάτρεις της σοκολάτας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα οι σοκολατοβιομηχανίες να πασχίζουν να εξασφαλίσουν προμήθειες και το κόστος των προϊόντων τους να αυξάνεται για τον τελικό καταναλωτή.

Νέο ρεκόρ

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πιο ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε στα 8.394 δολάρια ανά μετρικό τόνο, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να οδεύει προς μία τρίτη συνεχόμενη χρονιά ελλείμματος.

Τα εργοστάσια επεξεργασίας του κακάο στην Δ. Αφρική αντιμετωπίζουν διακοπές της λειτουργίας τους και οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τις εισαγωγές στην Ευρώπη ενισχύουν τα εμπόδια στην προμήθεια της πρώτης ύλης.

Η τιμή στα πασχαλινά αυγά

Τέλος, η τιμή των πασχαλινών αυγών θα είναι υψηλότερη φέτος, επειδή το κόστος των κόκκων κακάο, του κύριου συστατικού της σοκολάτας, έχει αυξηθεί πολύ. Το ράλι του κακάο επιταχύνεται λίγο πριν από το Πάσχα, μια γιορτή που σε πολλές αγορές έχει συνδεθεί με την κατανάλωση σοκολάτας.

Ενώ οι παραγωγοί αγοράζουν το κακάο μήνες νωρίτερα, το ράλι αρχίζει να φαίνεται και στις τιμές στο ράφι, με ορισμένες σοκολάτες να γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή να γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην τιμή.

Πηγή: ot.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Επίθεση Ιράν: Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ - Υπέρ των αντιποίνων μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου

Επίθεση Ιράν: Τα σενάρια για την αντίδραση του Ισραήλ - Υπέρ των αντιποίνων μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου

Παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η μεγάλη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναχαιτίστηκε από τον «σιδερένιο θόλο», με τη συνδρομή αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών μαχητικών, καθώς και την αεράμυνα της Ιορδανίας, όμως τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην αντίδραση του Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top