ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελεγκτική Υπηρεσία: «Η Κυβέρνηση να πατάξει τις παρανομίες σε τ/κ γη στο Μακένζυ»

Ελεγκτική Υπηρεσία: «Η Κυβέρνηση να πατάξει τις παρανομίες σε τ/κ γη στο Μακένζυ»

Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση όπως επιδείξει την αναγκαία βούληση για πάταξη των παρανομιών, χωρίς - όπως λέει - να προβαίνει σε «επιβράβευση των παρανομούντων», απηύθυνε η Ελεγκτική Υπηρεσία με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου για τα εμπορικά ακίνητα σε τ/κ γη στην περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα.

Η Υπηρεσία δίνει στη δημοσιότητα επιστολή ημερομηνίας 25.8.2023 που είχε διαβιβάσει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων, στην οποία διατυπώνεται η θέση της ΕΥ όπως ο Κηδεμόνας προβεί σε ενέργειες στο πλαίσιο της νομιμότητας και των γνωματεύσεων του Γενικού Εισαγγελέα.

Στην έκθεση προβάλλονται τα ευρήματα των ελέγχων που διενήργησε η ΕΥ για την περίοδο 2012-2015. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι αρχικοί πρόσφυγες-μισθωτές υπενοικίασαν ή πώλησαν τα υποστατικά σε τρίτους, σε ορισμένες περιπτώσεις μη δικαιούχους, σε αντίθεση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, εισπράττοντας σημαντικά μεγαλύτερα ποσά του ενοικίου που όφειλαν να καταβάλουν προς το Δήμο Λάρνακας.

Επίσης σημειώνεται ότι τα δάνεια που λήφθηκαν από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων για ανέγερση των εστιατορίων από τους αρχικούς μισθωτές, το υπόλοιπο των οποίων στις 31.12.2014 ανερχόταν σε €799.138, δεν αποπληρώθηκαν από τους πλείστους εξ αυτών.

Ως τρίτο εύρημα, αναφέρει ότι η σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψε ο Κηδεμόνας (Εκμισθωτής) με τον Δήμο Λάρνακας (Μισθωτής) για τα έτη 2013-2015, περιείχε αδυναμίες και παραλείψεις, αφού επέτρεπε την υπομίσθωση σε μη δικαιούχους, δεν διασφάλιζε την αποπληρωμή των οφειλών στο Ταμείο Δημοσίων Δανείων και δεν περιελάμβανε όρο για τον αυτοδίκαιο τερματισμό των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι δύο εκ των τριών ιδιοκτητών εστιατορίων στην Πιαλέ Πασία στους οποίους παραχωρήθηκαν τρία κενά οικόπεδα στο Μακένζυ, αντί να μεταστεγαστούν, πώλησαν το δικαίωμα χρήσης του οικοπέδου.

Στα ευρήματα περιλαμβάνονται επίσης το ότι δεν φαίνεται να δηλώνονται όλα τα εισοδήματα των κέντρων αναψυχής στο Τμήμα Φορολογίας, ότι οι οφειλές του Δήμου Λάρνακας στο Ταμείο τ/κ Περιουσιών στις 31.7.2016, ανέρχονταν στις €469.483, ότι ο Δήμος Λάρνακας εκδίδει άδειες για τα κέντρα αναψυχής παρόλο που δεν πληρούνται οι πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, καθώς και ότι παρακάμφθηκε η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ημερ. 24.8.2012 σχετικά με ανάληψη της διαχείρισης από τον Κηδεμόνα.

Στην επιστολή περιλαμβάνονται τα ευρήματα του ελέγχου για το Δήμο Λάρνακας, όπως το ότι η παραχώρηση δικαιώματος υπενοικίασης που παραχωρήθηκε στους υπομισθωτές από τον Δήμο Λάρνακας, επιτρέπει την κερδοσκοπία σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και ότι η πλειονότητα των κατόχων των εν λόγω μισθίων δεν κατέβαλε οποιοδήποτε ποσό στον Δήμο με αποτέλεσμα στις 31.12.2016 οι οφειλές να ανέρχονται συνολικά σε €364.078.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έρχεται Πάσχα: Πότε πρέπει να παραγγείλουμε το κρέας – Πόσα θα πληρώσουμε τη σούβλα

«Έκρηξη» εργαζομένων στην Κυβέρνηση: Οι τομείς και οι υπάλληλοι που απασχολήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024

Στις φλόγες φορτηγό σχολής οδηγών τα ξημερώματα - Καταστράφηκε ολοσχερώς - Δείτε φωτογραφία

Εμπρησμοί σε πρακτορεία στοιχημάτων: Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα - Θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου

Άφιξη μεταναστών: Πλήρωσαν χιλιάδες ευρώ για να έρθουν στην Κύπρο – Ταξίδευαν για 2 μέρες μέσα στη βάρκα

Βανδή: Αναβλήθηκε η εμφάνισή της στο Ντουμπάι-Η γεμάτη αγωνία ανάρτηση: «Ελπίζω να είστε ασφαλείς»Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ξεκινούν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για μεταναστευτικό και Κυπριακό

Ενώ ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή αναμένοντας το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, στις Βρυξέλλες οι ηγέτες συνέρχονται σήμερα και την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διήμερης συνόδου κορυφής, όπου ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι η Μέση Ανατολή, ο Λίβανος, τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το κυπριακό και το μεταναστευτικό το οποίο είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top