ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων «χτυπά η καρδιά» της «Αμάλθεια» - 35 χώρες καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων «χτυπά η καρδιά» της «Αμάλθεια» - 35 χώρες καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σήμερα στην Κύπρο, η οποία κατόρθωσε μέσα από προσπάθειες αρκετών μηνών να ενεργοποιήσει τον θαλάσσιο διάδρομο για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Αξιωματούχοι από 35 χώρες θα συναντηθούν είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα, όπου θα συζητήσουν τα επόμενα πρακτικά βήματα για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η οικονομική στήριξη του σχεδιασμού.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια οδήγησε στην πρώτη θαλάσσια αποστολή μέσω του πλοίου Open Arms και τη συνδρομή του World Central Kitchen, ενώ τις επόμενες ώρες ακολουθεί δεύτερη αποστολή.

Η Κύπρος από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μιας κατεύθυνσης, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα <X> ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, <κοινός μας στόχος να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται επειγόντως, θα παραδοθεί στον λαό της Γάζας>.

Συνολικά στη συνάντηση θα συμμετάσχουν θα συμμετάσχουν 35 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Θα εκπροσωπηθούν επίσης ο ΟΗΕ μέσω της Ειδικής Συντονίστριας για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και το γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Παγκόσμιο πρόγραμμα τροφίμων, η UNICEF και η UNOPS. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης, η ΕΕ μέσω του Γενικού Διευθυντή της DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της USAID, καθώς και εκπρόσωποι των World Central Kitchen και FOGBOW.

Μπράβο από Μπάιντεν

Τα εύσημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για την πρωτοβουλία  Αμάλθεια. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Τζ. Μπάιντεν εξάρει μεταξύ άλλων, τον ηγετικό ρόλο, το όραμα και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εφαρμογή του εξαιρετικά σημαντικού θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top