ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων «χτυπά η καρδιά» της «Αμάλθεια» - 35 χώρες καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων «χτυπά η καρδιά» της «Αμάλθεια» - 35 χώρες καθορίζουν τα επόμενα βήματα

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σήμερα στην Κύπρο, η οποία κατόρθωσε μέσα από προσπάθειες αρκετών μηνών να ενεργοποιήσει τον θαλάσσιο διάδρομο για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

Αξιωματούχοι από 35 χώρες θα συναντηθούν είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά στο συντονιστικό κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα, όπου θα συζητήσουν τα επόμενα πρακτικά βήματα για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η οικονομική στήριξη του σχεδιασμού.

Η ενεργοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια οδήγησε στην πρώτη θαλάσσια αποστολή μέσω του πλοίου Open Arms και τη συνδρομή του World Central Kitchen, ενώ τις επόμενες ώρες ακολουθεί δεύτερη αποστολή.

Η Κύπρος από την έναρξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή, εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μιας κατεύθυνσης, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα <X> ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, <κοινός μας στόχος να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που απαιτείται επειγόντως, θα παραδοθεί στον λαό της Γάζας>.

Συνολικά στη συνάντηση θα συμμετάσχουν θα συμμετάσχουν 35 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Θα εκπροσωπηθούν επίσης ο ΟΗΕ μέσω της Ειδικής Συντονίστριας για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και το γραφείου συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Παγκόσμιο πρόγραμμα τροφίμων, η UNICEF και η UNOPS. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης, η ΕΕ μέσω του Γενικού Διευθυντή της DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της USAID, καθώς και εκπρόσωποι των World Central Kitchen και FOGBOW.

Μπράβο από Μπάιντεν

Τα εύσημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έλαβε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για την πρωτοβουλία  Αμάλθεια. Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Τζ. Μπάιντεν εξάρει μεταξύ άλλων, τον ηγετικό ρόλο, το όραμα και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εφαρμογή του εξαιρετικά σημαντικού θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΚυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top