ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα - Τερματίζεται την 1η Απριλίου ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης

Έρχονται νέες αυξήσεις στα καύσιμα - Τερματίζεται την 1η Απριλίου ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης

Τερματίζεται από την 1η Απριλίου ο μειωμένος, κατά 8,3 σεντ ανά λίτρο, φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα (βενζίνη 95 και πετρέλαιο κίνησης) και κατά 6,3 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κωνσταντίνος Καραγιώργης είπε ότι τα μεσάνυκτα της τελευταίας ημέρας του τρέχοντος μηνός «αναμένεται η επαναφορά του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα» και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως στη βενζίνη 95 και στο πετρέλαιο κίνησης θα επανέλθει ο φόρος των 8,3 σεντ ανά λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης το 6,3 σεντ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, το πρώτο δεδομένο στον τομέα των καυσίμων είναι ότι «το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάστηκε μια σημαντική μείωση των τιμών των καυσίμων η οποία σταμάτησε πριν δύο εβδομάδες» και ακολούθησε μια σταθεροποίηση των τιμών, ενώ κατά «τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε πολύ μικρές αυξήσεις στον τομέα των καυσίμων».

Το δεύτερο δεδομένο, συνέχισε, είναι ότι «σήμερα η Κύπρος, με βάση το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών που εκδίδεται από την ΕΕ, έχει τα φθηνότερα καύσιμα στην Ευρώπη».

Κατάργηση επιδότησης στο ΦΠΑ σε 11 κατηγορίες προϊόντων

Όσον αφορά της κατάργησης της επιδότησης στο ΦΠΑ και επαναφορά του ΦΠΑ σε 11 συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ο κ. Καραγιώργης είπε ότι για τις 9 κατηγορίες το ΦΠΑ θα επανέλθει στις 30 Απριλίου και για τις υπόλοιπες δύο κατηγορίες που αφορούν τα κρέατα και τα λαχανικά, το ΦΠΑ θα επανέλθει στις 31 Μαΐου.

Πράσινη φορολογία

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή είπε στο ΚΥΠΕ ότι ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου και «αναμένεται η συγκεκριμένη φορολόγηση να εισαχθεί μέσα στο 2024» και πρόσθεσε πως, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, η συγκεκριμένη φορολόγηση θα συνοδεύεται από αντισταθμιστικά μέτρα που θα αποφασίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου, αυτό θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια να κατατεθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Εξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Σάββας Προκοπίου είπε ότι ο τερματισμός του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα «έρχεται σε πολύ δύσκολη στιγμή γιατί ταυτόχρονα αναμένουμε και την επιβάρυνση πάνω στην λιανική τιμή των καυσίμων από την επιβολή της πράσινης φορολογίας».

«Άρα οι καταναλωτές, όπως και οι δικές μας επιχειρήσεις, σύντομα, εντός δέκα ημέρων, θα επιβαρυνθούν με ένα έξτρα κόστος των περίπου 14 σεντ το οποίο είναι πολύ σημαντικό πάνω στην υφιστάμενη τιμή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η συνολική αύξηση θα ανέλθει γύρω στα 10%.

Επίσης, ο κ. Προκοπίου είπε ότι το κόστος για τους πρατηριούχους είναι διπλό γιατί, όπως εξήγησε, εκτός του ότι «είμαστε και καταναλωτές, αναγκαζόμαστε να βάλουμε από την τσέπη μας 2.000 ευρώ - περίπου 1.000 ευρώ για τα αποθέματα μας και περίπου 1.000 ευρώ για τους μηνιαίους μας πελάτες - για κάθε ένα σεντ αύξηση στις τιμές των καυσίμων».

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε ότι η κατάσταση με τις τιμές γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν η λιανική τιμή ξεπερνά το 1,50 ευρώ το λίτρο, καθώς οι καταναλωτές από αυτό το σημείο δίνουν περισσότερη σημασία με αποτέλεσμα αυτή η τιμή να αποτελεί «και θέμα ψυχολογίας και τσέπης».

Ανέφερε ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης με τον τερματισμό του μειωμένου συντελεστή στο ΦΠΑ θα ξεπεράσει το 1,50 ευρώ το λίτρο.

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ για αλλαγή των τιμών σε εργάσιμη ημέρα

Αναφορικά με το θέμα των αυξομειώσεων των τιμών, ο κ. Προκοπίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο σύνδεσμος έχει αποστείλει στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζητεί όπως «οι αυξομειώσεις (στις τιμές) γίνονται σε εργάσιμη ημέρα και όχι σε ημέρα αργίας, και την 6ην πρωινή της πρώτης εργάσιμης ημέρας μετά την απόφαση τους» και αυτό για τον λόγο, όπως είπε, ότι «πρακτικά είναι αδύνατο να πηγαίνει κάποιος στο πρατήριο του τα μεσάνυκτα για να αλλάζει τις τιμές».

«Πρέπει να εφαρμοστεί η 6η πρωινή, ώρα κατά την οποία ανοίγουμε τα πρατήρια μας», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία αναφέρει ότι η αλλαγή στις τιμές των καυσίμων πρέπει να γίνεται τα μεσάνυκτα της προηγούμενης ημέρας αλλά αυτό κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top