ΥΓΕΙΑ

Χαμηλός σίδηρος: Ποια η σχέση του με τη Long Covid – Έρευνα απαντά

Χαμηλός σίδηρος: Ποια η σχέση του με τη Long Covid – Έρευνα απαντά

Όπως μετά από κάθε ασθένεια, έτσι και μετά από τη νόσηση με κορωνοϊό, ο οργανισμός αποδιοργανώνεται είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό. Σε ένα τέτοιο σύμπτωμα αποδιοργάνωσης στη σύσταση του αίματος κατέληξαν προσφάτως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, αναδεικνύοντας μάλιστα μια μακροχρόνια επίδραση.

Ειδικότερα, διαταραχές στα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα και στην ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό ως αποτέλεσμα της λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα πρόκλησης long Covid, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Immunology.

Η ανακάλυψη αυτή όχι μόνο υποδεικνύει πιθανούς τρόπους πρόληψης ή θεραπείας της πάθησης, αλλά θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της μακράς COVID παρατηρούνται επίσης συχνά σε διάφορες μετα-ιικές καταστάσεις και χρόνιες φλεγμονές.

Βρέθηκε η αιτία της long Covid;

Λίγο μετά την έλευση της πανδημίας, οι ερευνητές άρχισαν να συμπεριλαμβάνουν στη μελέτη τους άτομα που είχαν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν ασυμπτωματικό προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης που εντοπίστηκε μέσω συνήθους ελέγχου μέχρι και ασθενείς που εισήχθησαν στο Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, ορισμένοι στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τελικά, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 214 άτομα. Περίπου το 45% των ατόμων που ερωτήθηκαν για την ανάρρωσή τους ανέφεραν συμπτώματα long Covid μεταξύ τριών και δέκα μηνών αργότερα. «Έχοντας στρατολογήσει μια ομάδα ατόμων με τον ιό SARS-CoV-2 στην αρχή της πανδημίας, η ανάλυση αρκετών δειγμάτων αίματος και κλινικών πληροφοριών που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια 12 μηνών μετά τη μόλυνση αποδείχθηκε ανεκτίμητη για να μας δώσει σημαντικές και απροσδόκητες πληροφορίες σχετικά με το γιατί, για ορισμένα άτυχα άτομα, η αρχική μόλυνση με τον κορωνοϊό ακολουθείται από μήνες επίμονων συμπτωμάτων» σημειώνει ο καθηγητής Δρ Ken Smith, διευθυντής του Cambridge Institute of Therapeutic Immunology and Infectious Disease (CITIID) του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, η συνεχιζόμενη φλεγμονή -ένα φυσικό μέρος της ανοσολογικής απόκρισης στη λοίμωξη- και τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα, που συμβάλλουν στην αναιμία και διαταράσσουν την υγιή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν ήδη δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον κορωνοϊό στα άτομα με επίμονα συμπτώματα πολλούς μήνες αργότερα.

Η πρώιμη δυσλειτουργία του σιδήρου, μάλιστα, ήταν ανιχνεύσιμη στην ομάδα των ατόμων με μακρά COVID ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την αρχική σοβαρότητα της COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει πιθανή επίδραση στην ανάρρωση, ακόμη και σε άτομα που διέτρεχαν χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19 ή που δεν χρειάζονταν νοσηλεία.

Τα ευρήματα εν τέλει θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί συμπτώματα όπως η κόπωση είναι κοινά στην μακροχρόνια Covid, καθώς και σε διάφορα άλλα μετα-ιικά σύνδρομα με μόνιμα συμπτώματα.

«Δεν είναι απαραίτητα ότι τα άτομα δεν έχουν αρκετό σίδηρο στον οργανισμό τους, απλώς αυτός είναι παγιδευμένος σε λάθος σημείο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας τρόπος να επανακινητοποιήσουμε τον σίδηρο και να τον «τραβήξουμε» πίσω στην κυκλοφορία του αίματος, όπου γίνεται πιο χρήσιμος για τα ερυθρά αιμοσφαίρια» εξήγησε η Δρ Aimee Hanson, η οποία εργάστηκε στη μελέτη όσο ήταν στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και τώρα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top