ΥΓΕΙΑ

Μελέτη: Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας

Μελέτη: Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα παιδιά που έχουν διαγνωσθεί με παχυσαρκία αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) ως ενήλικες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας μια σειρά πιθανών συμπτωμάτων, όπως προβλήματα στην όραση, την κίνηση των χεριών ή των ποδιών, την αίσθηση ή την ισορροπία. Πρόκειται για μια δια βίου πάθηση που μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρή αναπηρία.

Οι ερευνητές της μελέτης από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ανέλυσαν δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Θεραπείας Παιδικής Παχυσαρκίας. Η βάση δεδομένων, γνωστή ως Boris, είναι ένα από τα μεγαλύτερα μητρώα στον κόσμο για τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία για παιδιά ηλικίας 2 έως 19 ετών που εντάχθηκαν στο μητρώο μεταξύ 1995 και 2020 και συνέκρινε τα δεδομένα τους με τα παιδιά του γενικού πληθυσμού. Η μελέτη περιλάμβανε στοιχεία για περισσότερα από 21.600 παιδιά με παχυσαρκία– τα οποία ξεκίνησαν θεραπεία για την πάθηση όταν ήταν κατά μέσο όρο 11 ετών– και περισσότερα από 100.000 παιδιά χωρίς παχυσαρκία.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για έξι χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώστηκε σε 28 παιδιά με παχυσαρκία (0,13%), και σε 58 παιδιά χωρίς την εν λόγω πάθηση (0,06%). Η μέση ηλικία διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των ομάδων, με τους ασθενείς να διαγιγνώσκονται κατά μέσο όρο σε ηλικία 23 ετών.

«Παρά τον περιορισμένο χρόνο παρακολούθησης, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνει την ευαισθησία για πρώιμη εμφάνιση ΣΚΠ κατά περισσότερο από δύο φορές» δήλωσαν οι ερευνητές.

«Μία από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία είναι ότι προκαλεί μια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή η οποία όμως γίνεται χρόνια και πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πιστεύεται επίσης ότι η χρόνια φλεγμονή αυξάνει τον κίνδυνο για άλλες ασθένειες όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η απώλεια βάρους μειώνει τη φλεγμονή και πιθανότατα τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων ασθενειών» έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, Εμίλια Χάγκμαν και Κλωντ Μάρκους.

Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία το οποίο θα διεξαχθεί στη Βενετία τον Μάιο.

ΠΗΓΗ: Guardian

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο Ισραήλ: Αποκαταστάθηκαν οι πτήσεις από και προς Κύπρο – Όλες οι πληροφορίες

Από πυροβόλο όπλο ρίχθηκαν οι πυροβολισμοί σε οικία στο Φρέναρος - Δεν υποψιάζεται κανένα ο 36χρονος

Ψάχνουν τα κλειστά κυκλώματα για την έκρηξη σε υπό ανακαίνιση ξενοδοχείο - Λαμβάνουν καταθέσεις από τους ιδιοκτήτες

Πόλος έλξης η Κύπρος αλλά…μειώθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό - Οι μεγαλύτερες αγορές και τα ποσά που ξόδεψαν

Έχεις φάρμακα που θες να πετάξεις; Θα μπορείς σε κάδους στα φαρμακεία - Ποια θα εξαιρούνταιLIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

LIVE: Συνεχίζονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top